Zweet. Niemand houdt ervan. Het voelt vies, je bent bang dat anderen het ruiken en het ziet er ook gewoon een beetje onaantrekkelijk uit. Maar zweten, we doen het allemaal. Schaam je niet: het is heel normaal en vooral heel erg belangrijk.
Waarom zweten wij eigenlijk?
Het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Ons lichaam heeft twee soorten zweetklieren: apocriene en eccriene klieren. Die eccriene klieren zitten over je hele lichaam. Waneer er zweet vrijkomt, verdampt dit en daardoor koel je af. Het is eigenlijk een soort airconditioning voor je huid. De apocriene klieren daarentegen, zitten alleen onder je oksels, in onze liezen en aan de binnenkant van je oor.
Je denkt misschien dat je vooral onder de oksels zweet, maar slechts 1 procent van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Doordat je zweet hier minder snel verdampt dan op de rest van het lichaam, is zweet onder je oksels een beruchte zweetplek (letterlijk en figuurlijk). Wat dan wél weer zo is, is dat er onder je oksels de meeste zweetklieren zitten.
Dit wist je nog niet
Hieronder hebben wij nog een aantal van dit soort interessante feitjes over zweten voor jou opgesomd. Sweat baby!
1. Sweat till it's wet
Het verschilt natuurlijk per persoon hoe veel iemand zweet. Toch is er een schatting gemaakt dat mensen dagelijks tussen de een en acht liter zweet produceren. Tijdens een erg intensieve inspanning in de hitte, zoals afgelopen weken, kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
2. Fysiek zweet versus emotie zweet
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
3. Stress stinkt
Stresszweet kan soms sterker ruiken dan ander zweet. Als we gestrest zijn gaan de grotere apocriene klieren hard hun werk doen. Ze produceren zweet. Zweet uit deze klieren bevat meer voedingsstoffen dan eccrien zweet, dat vooral uit water en zout bestaat. Door de voedingsstoffen is apocrien zweet aantrekkelijker voor bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken en die van nature op onze huid leven en zich met ons zweet voeden.
4. Opvlieger van het eten
Je kent het vast wel... Het is heel lekker die pittige curry, maar daarna krijg je het toch warm. Je begint te zweten. Dat is helemaal niet gek! Hete dranken of pikant voedsel verhogen je interne temperatuur. Doordat je lichaam hard gaat werken om jouw temperatuur op peil te houden, ga je zweten. Sommige soorten voedsel kunnen lichaamsgeur veroorzaken. Uien, knoflook, specerijen en zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat je zweet gaat ruiken.
5. Zout is fout
Zweet bevat zout. Dit proef je al aan je bovenlip na het sporten. Zout, en vooral het natrium in zout, is essentieel om de vochtbalans in het lijf te regelen. Dit laat je spieren en zenuwen goed werken. Maar als we nou heel erg gaan zweten en dus ook dat zout eruit zweten, moeten we dan extra zout eten om niet slap te worden? Over het antwoord kunnen we kort zijn: nee. We eten al veel meer zout dan we nodig hebben (gemiddeld 9 gram per dag terwijl we aan 1 gram genoeg hebben. Dat overschot aan zout in ons lichaam vormt al een buffer voor zoutverlies in zweet.
Tip om koel te blijven tijdens deze warme zomerdagen: drink voldoende water. Hoe meer je drinkt, hoe beter je lichaam zichzelf koel kan houden. Dus geen koffie, frisdrank of alcohol, want daardoor raak je nog meer vocht kwijt. Geen zin in water? Je kunt ook een van deze heerlijke zomerdrankjes uitproberen!