Let je super goed op je lijn en voeding, gooien je hormonen roet in het eten. Want helaas zijn gezonde voeding en voldoende beweging niet de enige factoren die van invloed zijn op je lijn. Er zijn ook een aantal hormonen die je figuur beïnvloeden...
Dat hormonen invloed kunnen hebben op ons humeur, dat wisten we.
Maar deze vijf hormonen bemoeien zich óók met je figuur:
1. Oestrogeen
Ook wel het vrouwenhormoon genoemd. Dit hormoon heeft een belangrijke rol bij je menstruatiecyclus en je borstgroei. Oestrogeen beschermt je tegen beroertes en hartziektes, het verlaagt je cholesterol, verbetert je geheugen, humeur en energie. Ook klachten van de menopauze zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, opvliegers, vermoeidheid, een afnemend libido, botontkalking en stemmingswisselingen worden verlicht door oestrogeen.
Is het oestrogeengehalte in je lichaam te hoog in verhouding tot je progesterongehalte? Dan kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat. Met name rond je middel en heupen. Om ervoor te zorgen dat je hormonen goed in balans blijven, kun je zelf een aantal dingen doen: eet gezond, probeer zo weinig mogelijk alcohol te drinken en stop met roken en probeer stress te vermijden.
2. Testosteron
Veel mensen denken dat alleen mannen het hormoon testosteron aanmaken. Maar wist je dat vrouwen dit hormoon ook aanmaken? Testosteron zorgt voor een verhoogd libido, energie en spieropbouw.
Hoe ouder je wordt, hoe minder testosteron er wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen je spieren krimpen en je stofwisseling wordt vertraagd. En daardoor kun je weer sneller aankomen. Ook hier geldt: vermijd vooral stress. Want door stress vermindert het testosterongehalte in je lichaam.
3. Leptine
Het hormoon leptine gaat over je eetlust. Ook wel het 'hongerhormoon'. Als je genoeg gegeten hebt dan stuurt dit hormoon een signaal naar je hersenen. Wanneer de vetcellen - waarin leptine zich bevindt - verdwijnen, krijgen je hersenen minder snel het signaal dat je vol zit. Een langere tijd wat zwaarder zijn kan er ook voor zorgen dat je leptineweerstand hebt. Het hormoon werkt dan niet zo goed.
Om blijvend kilo's te lozen is het niet verstandig om met een crashdieet aan de haal te gaan, want dat verstoort je hormoonhuishouding - met name het hormoon leptine - drastisch. Je leptinegehalte op peil houden? Zorg dat je genoeg slaapt, probeer zo weinig mogelijk suikers te eten en zorg dat je genoeg Omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Denk aan: vis, rundvlees, chia zaad... Of slik een Omega 3-supplement.
4. Ghreline
Ghreline reguleert samen met leptine je eetlust. Dit hormoon laat aan je brein weten dat je maag (bijna) leeg is en zorgt voor de vertering van voedsel. Ghreline is ongeveer drie uur bezig om je lunch te verwerken. Wanneer je aan het afvallen bent neemt de hoeveelheid ghreline in je lichaam toe en zorgt voor een hongergevoel.
Zorg er dus voor dat je maag wel gevuld blijft, maar dat je niet te veel calorieën inneemt. Zo geeft ghreline wel het signaal af dat je genoeg gegeten hebt. Daarnaast kan een verstoorde nachtrust ervoor zorgen dat je ghrelineniveau verhoogd wordt en dat leidt tot meer vetopslag.
5. Insuline
Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als je overgewicht hebt, of je hebt veel vet rond je organen, dan verstoort dit de balans van het hormoon insuline in je lichaam. Wat ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om gewicht te verliezen. Als je teveel voedsel met suiker eet, moet het insuline hormoon namelijk overuren draaien om de suikers weer uit je bloed te filteren. En de overtollige suiker? Die wordt omgezet in vet.
Manieren om je insuline level op peil te houden? Drink 's ochtends eerst een glas water met twee eetlepels appel cider azijn. Verder is het belangrijk dat je genoeg proteïnen binnenkrijgt bij iedere maaltijd, dat je vaker op een dag kleine, gezonde porties eet, dat je minder suiker gaat eten en het eten van fruit en bonen is heel goed om je insuline level weer op peil te krijgen!
6. Cortisol
Cortisol is het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Stressmomenten hebben invloed op je cortisolniveau. Wanneer je extra adrenaline aanmaakt en dat ebt vervolgens weer weg, wordt die ruimte opgevuld door een hongergevoel. Cafeïne kan dat hongergevoel versterken. Daarom is het verstandig om je cafeïne-inname onder de loep te nemen. Probeer, waar mogelijk, te minderen.
En natuurlijk is het belangrijk om stress zoveel mogelijk uit je leven te werken, mocht je daartoe nog geen pogingen wagen.
Hormonen uit balans
Conclusie: ben je super gezond bezig, maar val je maar niet af? Het zou dus aan je hormonen kunnen liggen. Met de tips hierboven kun je je hormonen zelf al op een positieve manier beïnvloeden, maar het is ook raadzaam om je huisarts te bezoeken als je vermoedt dat je hormonen uit balans zijn.