Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Vol enthousiasme en passie schrijft Janna regelmatig over yoga voor Wendyonline. Vandaag staat Yin yoga centraal.
Heb je wel eens van Yin yoga gehoord? Of het al een keer geprobeerd? Niet? Dan wordt het hoog tijd! In deze blog leg ik uit wat Yin yoga is, waarin het van Yang yogavormen (zoals o.a. Hatha, Ashtanga, Bikram) verschilt en waarom Yin yoga steeds bekender en geliefder wordt. De lijst met positieve effecten is (bijna) eindeloos!
Druk, druk, druk
Onze huidige samenleving is heel erg Yang; alles is snel, dynamisch, actief, prestatiegericht. Iedereen is ‘druk, druk, druk’ en probeert al rennend 10 ballen tegelijk in de lucht te houden. Geen tijd om rust te nemen, te ontspannen, want er ‘moet’ van alles gedaan worden. Want ja, hoe fijn is het als je nog nèt even dat ene dingetje van je to-do lijstje kunt strepen? Je gezin blij, je vrienden blij, je familie blij, alles loopt op rolletjes en daar heb jij dus mooi voor gezorgd. Ha! Heel leuk, maar… hoe gaat het ondertussen eigenlijk met JOU (en ‘druk, druk, druk’ is geen acceptabel antwoord)?
Yin & Yang
Net zoals de zon en de maan op veel vlakken tegenpolen van elkaar zijn, kunnen ze tegelijkertijd niet zonder elkaar en vullen ze elkaar heel mooi aan. Ditzelfde geldt voor Yin en Yang. Denk maar eens aan het bekende Yin-Yangsymbool, waarbij de twee helften (zwarte deel staat voor Yin, witte deel voor Yang) samen één zijn en waarbij zowel het zwarte deel een klein stipje wit in zich heeft en het witte deel een stipje zwart.
Yin wordt geassocieerd met de vrouwelijke energie en Yang met de mannelijke energie, deze zijn altijd beiden aanwezig en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Yin en Yang zijn altijd in beweging en verhouden zich onderling steeds anders tot elkaar. Wat je momenteel in onze samenleving veel ziet, is dat Yang zwaar (over)vertegenwoordigd is en er daarentegen weinig of geen aandacht is voor het Yin-aspect. De balans is totaal zoek. Eén van de gevolgen hiervan is bijvoorbeeld dat mensen een burn-out krijgen; je raakt letterlijk opgebrand (Yang staat voor vuur) doordat je constant in die actiemodus staat, in dienst van het grote ‘moeten’ en je jezelf geen tijd gunt om op te laden, jezelf te helen.
Bindweefsel
Daar komt Yin yoga om de hoek kijken! Waar de Yang-yogavormen – maar zeker ook andere soorten lichaamsbeweging – focussen op het verhogen van de hartslag en bloedcirculatie (cardio) en het rekken en versterken van de spieren, ligt bij Yin yoga de nadruk juist op het stimuleren van dieper gelegen weefsels zoals bindweefsel, pezen en aanhechtingen, botstructuren en organen.
Waar spieren gestimuleerd worden door dynamische, pompende bewegingen, heeft bindweefsel juist baat bij langer aanhoudende, gelijkmatige tensie (rek/stretch) of compressie (samendrukking). Om die reden worden tijdens een gemiddelde Yin yogales de houdingen 3 – 5 minuten aangehouden, waarbij dit voor gevorderde yogi’s uitgebreid kan worden naar 15 – 20 minuten. De houdingen voer je voornamelijk zittend of liggend uit en je probeert (eenmaal in de houding) zoveel mogelijk spieren te ontspannen en zo stil mogelijk te blijven zodat de dieper liggende weefsels bereikt en gestimuleerd worden.
Uitdaging
Omdat Yin yoga een statische yogavorm is, waarbij je heel rustig beweegt, de houdingen elkaar niet in een flow opvolgen en je relatief lang in een houding verblijft zou je kunnen denken dat Yin yoga niet intensief is. Maar wie wel eens een les gevolgd heeft, weet waarschijnlijk wel beter!
Het is behoorlijk uitdagend om langere tijd in een Yin-houding te zitten. Het is dan ook belangrijk om goed te blijven voelen en voor jezelf de grens op te zoeken tussen ongemak (je kunt nog rustig doorademen en met elke ademhaling wordt het ietsje draaglijker) en pijn (scherp, stekend gevoel, de adem stokt. In het laatste geval ga je te ver en kom je iets terug uit te houding of pas je de houding aan met behulp van één van de vele props, zoals een blok, bolster of dekentje.
De uitdaging kan hem in het fysieke aspect zitten, maar zeker ook in het mentale! Accepteren wat je lichaam op dit moment kan, het leren omgaan met weerstand en fysiek ongemak in een houding en je aandacht bij je lichaam en je ademhaling proberen te houden. Wie zei dat Yin yoga makkelijk was?
Who’s (Y)in with me?
Janna