fbpx

Model, moeder en ondernemer Nicola Dow: ‘Als kind was ik doodziek, gezond eten en onthaasten waren mijn redding’

Ze omschrijft zichzelf als avontuurlijk, vrolijk, energiek, dol op de natuur, en heeft een holistische visie op het leven. Ze houdt van feestjes en zelfontwikkeling – zolang alles maar een beetje in balans is. Een geschiktere kandidaat om onze nieuwe rubriek ‘beter in balans’ mee af te trappen, konden we ons dan ook niet bedenken.

Rest ons weinig meer te zeggen dan: pak lekker wat te drinken én je tijd voor dit inspirerende interview met Nicola Dow (39): moeder, model, co-auteur van het boek Back to Nature, en oprichter van Wild Way – een bedrijf dat regelmatig evenementen in de natuur organiseert.

Nicola, lukt het jou om in dit drukke leven in balans te blijven?

“Ja, dat lukt. Ik denk met dank aan een hele sterke basis die in mijn jeugd is gelegd. Als meisje van veertien ben ik gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn. Ik was ongelofelijk ziek, broodmager en kon helemaal niks binnenhouden. Wekenlang lag ik in het ziekenhuis. De medische wereld zag er destijds heel anders uit dan nu, en volgens de artsen kwam het erop neer dat ik een stoma zou krijgen en mijn hele leven aan zware medicatie zou zitten. Mijn moeder liet het daar niet bij zitten en is naar een natuurgeneeskundige therapeut gestapt. Daar ben ik in aanraking gekomen met gezond eten en stressreductie. Inmiddels ben ik 23 jaar symptoomvrij. Ik weet dat ik zeker ook mazzel heb, want bij sommige patiënten helpt werkelijk niks, maar wat ik wilde zeggen: in die periode heb ik de basis gelegd om in balans te blijven door gezond te eten en stress zoveel mogelijk te reduceren.”

Waar moeten we bij ‘gezond eten’ aan denken?

“In de periode dat ik ziek was, at ik geen geraffineerde suikers, geen vlees en geen maaltijden waar zowel koolhydraten als eiwitten in zaten. Dat doe ik al heel lang niet meer, maar dat pure, gezonde eten, zit er wel nog steeds in. Daar hoef ik geen moeite voor te doen. Wat overigens niet wil zeggen dat ik nooit ongezonde dingen eet. Zo ben ik eindeloos verslaafd geweest aan Tony Chocolonely en als ik zin heb in een pizza, dan eet ik een pizza. De key is balans, wat erop neerkomt dat ik in de basis gezond eet: veel groenten, veel fruit, veel vis. De tijd dat ik als tiener complete zakken chips wegwerkte op mijn kamer, die gaat denk ik nooit meer terugkomen.”

En hoe verminder je stress?

“Door te wandelen. Ik ben gek op wandelen. Sinds ik een zoontje heb, ziet mijn leven er wel anders uit dan voorheen, want mijn wandeltochten vinden tegenwoordig helaas niet zo vaak meer plaats in de Kennemerduinen. Ik woon midden in Amsterdam, en waar ik voorheen vaak de trein pakte om de natuur in te gaan, wordt het nu vaak een rondje Vondelpark met de kinderwagen. Ik loop bijna elke dag wel een uur tot anderhalf uur. Dat doe ik echt omdat ik het lekker vind, niet omdat het moet. Alleen als het keihard regent, ga ik niet. Bewegen en natuur zijn zo goed voor je. Ik barst na zo’n wandeling van de energie. Zelfs nu ik moeder ben. Ik heb wel het geluk dat mijn zoontje heel snel goed sliep, want slaap is ontzettend belangrijk om je fit en in balans te voelen. En omdat ik eigen baas ben, hoef ik nooit van negen tot vijf stil achter een bureau te zitten. Ook heel belangrijk.”

Waar word je blij van?

“Ik heb een heel rijk sociaal leven, daar haal ik heel veel pret en plezier uit. Ook dat houdt me in balans. Waar ik ook heel lekker op ga is ecstatic dance: het dansen op blote voeten, zonder daarbij (alcohol) te drinken of te praten. Als ik dat doe, voel ik die gelukshormonen letterlijk door mijn lijf stromen. Op zondagochtend 30 juni kun je via Wild Way op het strand een ochtend met yoga en ecstatic dance boeken. Dan gaan we met een dj en koptelefoons los, ongelofelijk leuk. Je hoeft niet bang te zijn voor taferelen waarin mensen over de grond gaan kruipen, het is allemaal heel toegankelijk”

Je woont in Amsterdam, én je hebt de natuur hard nodig – leg uit.

“Ik denk dat ik mezelf wel een veelzijdig iemand kan noemen. Ik hou enorm van vrienden, concerten, cultuur en feestjes – daarom past een stad als Amsterdam zo goed bij me. Juist door regelmatig de natuur in te duiken, houd ik het goed vol in de drukte van de stad. Vaak wandelen er vriendinnen met me mee, dan houden we ook een stiltekwartiertje. De ideale manier om even contact met mezelf te maken. Even naar binnen keren, inchecken, waar gaat mijn energie heen? Het is als meditatie, maar als dat je niet ligt, is een wandeling in stilte de perfecte manier om te onthaasten. Prachtig hoe de natuur dat voor elkaar krijgt.”

Je bent ook nog model, op de een of andere manier voelt dat tegenstrijdig.

“Dit jaar doe ik alweer 23 jaar modellenwerk. Het is grappig hoe die wereld vooral negatief bekend staat: een wereld vol drugs, feestjes en zo min mogelijk calorieën. Ik heb een heel andere ervaring en heb vooral leuke, ontzettend creatieve mensen ontmoet. Wellicht heeft mijn jeugd iets met mijn ervaringen te maken. Ik ben opgegroeid in een super nuchter en down to earth gezin, waar het vooral draaide om familie en natuur. Materialisme bestond niet. Dat heb ik altijd met me meegenomen, waar ik ook was. Toen ik jong was, reisde mijn moeder voor elke opdracht met me mee. Dat was geweldig. We hebben de hele wereld gezien. Toen ik eenmaal in mijn eentje op pad mocht, reisden de normen en waarden van mijn ouders mee. Voelde ik druk? Voelde ik stress? Dan hop, de natuur in en wandelen.”

Heb je slechte gewoontes waar je vanaf wil?

“Ik ben echt een chocolademonster. Voor mijn zwangerschap at ik bijna elke dag zo’n grote Tony’s reep. Ja echt, ik heb geluk met mijn stofwisseling, haha. Toen ik zwanger was, dacht ik: dit kan niet goed zijn voor de baby, dus daar ben ik toen mee gestopt – maar het blijft mijn ultieme guilty pleasure. En ik heb ook nog gerookt. Ja, dat is verrassend, hè? Ik denk dat dat komt omdat ik door mijn modellencarrière een soort verlate pubertijd heb gehad. Pas toen ik 25 was, dronk ik voor het eerst alcohol. Ik weet niet meer precies hoe het ging, maar ik denk dat ik gewoon ook een keer wilde weten hoe het was om te roken. Gelukkig ben ik daar al een hele tijd vanaf.”

Hoe motiveer je jezelf om een gezonde levensstijl vol te houden?

“Eerlijk gezegd hoef ik mezelf niet te motiveren. Ik denk er niet eens bij na. Daarom zou ik mensen ook adviseren: zoek in ieder geval qua beweging iets wat bij je past. Vroeger ging ik bijna elke dag naar de sportschool aan de slag met al die apparaten. Inmiddels heb ik dus andere vormen van bewegen ontdekt zoals wandelen en dansen. Dus ik zou zeggen: vind iets wat als hobby voelt. En soms is het ook een kwestie van niet opgeven. Ik weet nog dat ik als kind pas na drie maanden van diëten aan bepaalde smaken was gewend. Soms heeft iets echt even tijd nodig. Maar daarna zul je er de vruchten van plukken.”

Heb je nog tips voor mensen die het lastig vinden om gezond te eten of om ‘s avonds van de bank te komen?

“Probeer ergens een gewoonte van te maken. Je kunt wel gaan crashdiëten, maar dat houd je op de langere termijn niet vol. Dus train jezelf om bepaalde dingen elke dag te doen, dan wordt het vanzelf onderdeel van je leven. Uiteindelijk houd je het dan vol omdat je er waarschijnlijk zelf van gaat houden. Je er lekkerder door voelt. En over dat van de bank afkomen: het is helemaal niet gek als je ‘s avonds moe bent. Een mens heeft ook rust nodig. Dus zoek een moment én een manier, waarop bewegen en gezond eten geen straf is, maar een gewoonte. Het liefst eentje waar je blij van wordt.”

Heb je tot slot nog een gouden tip die je zelf van iemand hebt gekregen?

“Ooit zei iemand tegen mij: je bent net een wild paard. Vol levensenergie en levensvreugde. Dat is op zich goed, maar je moet soms ook die vertraging kunnen opzoeken. Dat vond ik toentertijd echt een mooie tip. Zorg dat je regelmatig verstilt en vertraagt. We leven in zo’n gehaaste maatschappij, wat vaak ook echt te gek is, maar je moet niet altijd in die aan-modus zitten. Ga op de rem staan. En zelf vind ik dus dat dat het beste gaat in de natuur.”WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF