Slow living

Dit kun je leren van de slow living-beweging als je meer rust wilt in je leven

‘Slow living’ misschien heb je er al weleens van gehoord en misschien ook nog niet. Voor degene die het nog niet kennen wordt er in dit artikel kort uitgelegd wat het precies inhoudt. Letterlijk vertaald betekent het: langzaam leven. Bij slow living gaat het om bewuster leven met meer aandacht voor hetgeen wat je doet en daarmee ook met minder haast.

Slow living is een leefstijl en wordt alsmaar populairder. Steeds meer mensen beginnen te beseffen in wat voor snelle wereld we leven. De maatschappij vraagt veel van ons, dit is niet anders dan vroeger. Toch zorgt de technologie ervoor dat we altijd maar bezig blijven met van alles en nog wat. Druk zijn schijnt bij een ‘goed’ leven te horen. Ook lijkt het alsof steeds meer mensen overspannen zijn of een burn-out hebben. Niet zo gek misschien dat steeds meer mensen de slow living leefstijl beginnen toe te passen.

Controle over je schermtijd

Onze telefoon staat altijd ‘aan’ eveneens als ons hoofd. Wat is het eerste wat jij doet in de ochtend? Waarschijnlijk pak je al vrij snel je telefoon erbij. Door al in de ochtend bezig te zijn met je telefoon worden je hersenen direct aan het werk gezet om al die informatie te verwerken, terwijl het eigenlijk nog bezig is om ‘wakker’ te worden. Neem in de ochtend tijd voor jezelf door rustig wakker te worden. Drink een kop thee, ga lezen, schrijf je gedachtes op of zet zachtjes muziek aan. Laat die telefoon nog even voor wat het is en begin je dag met de focus bij jezelf. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de avond, want ook in de avond zijn we vaak geneigd om nog lang met onze telefoon bezig te zijn. Houd de controle over je eigen online gebruik.

Bewust de tijd nemen

Natuurlijk heeft slow living niet alleen met je telefoon te maken. Slow living is een leefstijl waarbij je ingaat tegen de snelheid waarin we ons leven vandaag de dag leven. In de documentaire ‘Take it slow’ geven mensen aan wat voor hun slow living inhoudt. Deze mensen geven aan dat zij bewuster kiezen waar zij hun tijd aan willen besteden. Daarbij hoeft ook niet de hele dag vol gepland te staan. Het gaat er niet om hoeveel er op een dag gedaan kan worden, maar om wat we doen en of we daar ook voldoening uit halen. Door je tijd bewuster in te delen, ‘verspil’ je juist geen tijd. Daarnaast wordt in de documentaire benoemd hoe goed het is om je dankbaarheid uit te spreken en om te reflecteren. Door op te schrijven hoe het met je gaat en of je tevreden bent met wat je doet blijf je dichter bij jezelf.

Het is geen wedstrijd

Belangrijk om te onthouden is dat slow living geen wedstrijd is. Leg geen druk op jezelf, het is een leefstijl. Wanneer je slow living wilt gaan toepassen is het heel normaal dat je soms nog in oude gewoontes vervalt. Trap eens op die rem, kijk om je heen en wees je eens bewust van het moment. Het doel is minder moeten en meer in het moment leven. Dat klinkt niet makkelijk en is ook niet even gemakkelijk. Onderstaande tips kunnen je helpen op de weg naar langzamer leven.

1. Minder op de automatische piloot leven

De automatische piloot kan fijn zijn en zorgt ervoor dat we veel dingen kunnen doen zonder dat we daarover na hoeven te denken, zoals aankleden of de lampen aandoen. Toch kan het fijn zijn om bij bepaalde activiteiten, zoals je tanden poesten of ontbijten, bewust je aandacht te richten op die ene taak.

2. Routine

Een ochtend/avondroutine kunnen je helpen om bepaalde activiteiten bewuster uit te voeren. Maak bijvoorbeeld in de ochtend een wandeling in de natuur om je dag gezond te beginnen en tijd te hebben om je intenties te zetten voor de dag.

3. Ademhalingsoefeningen

Als mindfulness voor jou niet werkt, dan is het de moeite waard om eens wat ademhalingsoefeningen te doen. Adem diep in door je neus en vervolgens uit door je mond. Zorg ervoor dat je langer uitademt dan dat je hebt ingeademd. Herhaal dit een paar keer. Je hartslag vertraagd waardoor je tot rust komt.

4. Minimaliseer

Slow living betekend ook dat je stilstaat bij wat jou gelukkig maakt. Als er spullen zijn in je huis die je veel onrust bezorgen, dan kan het goed zijn om deze weg te geven. Bewuster leven begint bij bewust zijn welke spullen van waarde zijn voor jou en welke spullen niet.

5. Verander je mindset

Dit is zeker niet makkelijk, maar positiever naar jezelf kijken zorgt voor meer tevredenheid, zelfvertrouwen en rust. Houdt je gedachten bij in een schrift en spreek positief in gedachten tegen jezelf. Als je meer wilt weten over welke mindset je hebt, lees dan eens het artikel over growth en fixed mindset.

Lees meer inspirerende verhalen:

Afke vertelt hoe je kunt ontspannen van te veel stress

8 inspirerende leestips over zelfliefde 

Overnachten in de Nederlandse wildernis