fbpx

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Weet jij het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset? David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol en leggen uit wat deze begrippen inhouden.

Mijn dochter zit een krokodil te tekenen. Ik verbaas me hoeveel het dier lijkt, de lange bek, de priemende ogen. Plotseling smijt ze de stiften over de tafel en verkreukelt ze boos haar papiertje. “Ik kan dit niet!” roept ze. Ze springt verongelijkt van haar stoel en gaat op de trap zitten. Mijn zoontje zit tegenover haar, met zijn eigen stiften en zijn eigen blaadje, ook een krokodil te tekenen. Hij kijkt verbaasd op van zijn tekening als zijn zus begint te schreeuwen. “Ik kan dit ook nog niet,” zegt hij kalm – en dat klopt. Zijn creatie is meer een kruising tussen een gehandicapte octopus en een langpootspin. Maar dan gaat hij rustig verder, met iets wat niet eens in de buurt komt van een krokodil. Zijn zusje blijft mopperen op de trap.

Ik hoor het woordje dat hij wel gebruikt en zij niet. Het voelt alsof ik in dat ene woordje kan voorzien hoe hun levens van elkaar zullen gaan verschillen. Een piepklein simpel woordje kan het verschil maken tussen frustratie, stress en zelfafwijzing enerzijds en uitdagingen, ontdekkingen en groei anderzijds. Dat piepkleine simpele woordje is: nog. Je ziet het in deze twee zinnen: “Ik kan dit niet” en “Ik kan dit nog niet.”De eerste zin ademt het terneergeslagen gevoel van falen: dit gaat mij nooit lukken, het is niks voor mij, ik ben niet goed genoeg. De tweede zin daarentegen ademt vooruitgang: ik ga dit leren, ik ben nieuwsgierig, ik ben onderweg.

Growth & fixed mindset

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck ontdekte dat kinderen opgroeien met één van deze twee mindsets: een ‘vaststaande’, fixed mindset of een ‘op groei gerichte’, growth mindset. Die twee mindsets maken een groot verschil in de manier waarop je leert, uitdagingen aangaat, omgaat met tegenslag en nieuwe dingen probeert. Kinderen met een fixed mindset zien hun intelligentie en kwaliteiten als iets dat vaststaat, waar kinderen met een groeimindset zien dat ze kunnen leren. Daardoor geven ‘Fixers’ eerder op, vermijden ze uitdagingen en ervaren ze stress bij moeilijkheden. ‘Groeiers’ daarentegen staan meer open voor kritiek, zien het succes van anderen als inspiratie en proberen het vaker opnieuw.

De frustratie van bewust onbekwaam zijn

Natuurlijk herken ik het verschil tussen mijn dochter en mijn zoon, maar alsof ze allebei een kant van mij representeren, zie ik het vooral terug in mezelf.

Ik weet dat ik van nature denk zoals mijn dochter, als een ‘fixer’. Ik doe iets sneller als ik weet dat ik het kan. Ik heb weinig geduld om iets helemaal te leren. Toen ik voor mijn verjaardag ooit een gitaar kreeg, probeerde ik er een deuntje van Nirvana op te spelen. Ik bleek dat niet te kunnen, uiteraard, ik had voor het eerst een gitaar vast. Maar ik heb ‘m nooit meer aangeraakt. De frustratie van bewust onbekwaam zijn, wetend dat ik iets niet kon wat ik wel wilde kunnen, vond ik onuitstaanbaar.

Pas later leerde ik hoe fijn het is om ergens je best voor te doen. Ik leerde mijn aandacht te richten op piepkleine vooruitgang, muizenstapjes van verbetering. Dat helpt, het geeft me voldoening en relativering. Ik heb een iets minder gefixeerde mindset nu, maar helemaal vanzelf gaat het nog steeds niet. Ik kijk naar mijn dochter. Ze komt heus wel van de trap, die krokodil komt wel af. Maar nu nog niet.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Zelfvertrouwen vergroten: 5 tips 

Twee effectieve manieren om te stoppen met piekeren

5 mooie eigenschappen van introverte mensenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF