fbpx

Zo herken én voorkom je een burn-out

Heb jij ook weleens dagen dat het werk gewoon even te veel is? Een burn-out is echter meer dan stress of vermoeidheid door te hard werken. Het is een gevoel van complete vermoeidheid en totale weerzin tegen bijvoorbeeld je werk.

Herstellen van een burn-out kan maanden duren. In het kader van beter voorkomen dan genezen: negen signalen waaraan je een burn-out kunt herkennen (plus tips om maatregelen te nemen).

1. Stress en angst

De adrenaline giert continu door je lijf, je hebt altijd haast en je hebt het gevoel dat je niet genoeg tijd hebt voor alles wat je op een dag moet doen.

2. Gebrek aan motivatie

Je voelt je absoluut niet gemotiveerd, je hebt moeite om te focussen en een korte concentratieboog.

3. Wrok

Je bent cynischer en negatiever. Je voelt je niet verbonden met de mensen om je heen, bent chagrijnig en kortaf. Ook maak je steeds minder tijd vrij voor de mensen die belangrijk voor je zijn.

4.  Geen pauzes

Je eet iedere dag achter de computer of onderweg. Je neemt geen tijd om je benen te strekken of een glas water te halen. Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst een dag vrij had en je hebt de afgelopen week niets gedaan om op te laden (een wandeling, sporten, een bad, lekker koken, een boek lezen).

5. Nauwelijks energie

Je bent moe. Niet gewoon slaperig, maar emotioneel uitgeput. Aan het einde van de dag heb je geen energie meer om te sporten of te socializen met vrienden.

6.  Weinig zelfcompassie

Zelfcompassie is ver te zoeken. Je kunt je negatieve gedachten niet stoppen. De kritische stem in je hoofd vertelt je continu dat je meer moet doen, harder moet werken en dat wat je ook doet, het nooit genoeg is. Je maakt je overdreven veel zorgen.

7. Lichamelijke klachten

Hoofdpijn, het vaak koud hebben, een opgezette maag of een algeheel zwak immuunsysteem kunnen subtiele signalen zijn voor een naderende burn-out.

8. Vluchtgedrag

Let op vluchtgedrag om je werkelijke gevoelens niet te hoeven voelen. In het begin kan dat zich uiten in een verhoogde koffie- en/ of suikerconsumptie om meer energie te krijgen. Maar ook meer comfort food, televisie kijken en alcohol drinken, zijn signalen.

9. Inefficiëntie

Als je merkt dat je veel energie verbruikt zonder resultaten te zien, is dat een teken dat er iets mis is.

Wat kun je nu doen om een burn-out te voorkomen?

Heb jij een burn-out? Neem maatregelen! Deze tips gaan daarbij helpen:

#1 Stop met ontkennen
Omcirkel van bovenstaande lijst de drie symptomen die je het meest bij jezelf herkent.

#2 Wat heb je nodig?
Vraag je af wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld altijd achter je bureau eet tijdens de lunch kun je vaker met je collega’s gaan lunchen of gaan sporten of wandelen.

#3 Maak een actieplan
Om te zorgen dat er ook echt iets verandert, moet je in actie komen. Bepaal voor jezelf heel concreet wat je wanneer gaat doen en vraag eventueel een anti-burn-out partner om je te helpen, zodat je het ook echt doet.

#4 Zoek professionele hulp
Volgens psycholoog Carien Karsten gaat het voorkomen van een burn-out om meer dan eenvoudigweg minder hard werken. Bij een burn-out ben je het contact met je hart verloren. Het is dan zaak om stapsgewijs inzicht te krijgen in jezelf, je leven, wat je eigenlijk wilt en het opnieuw managen van je energie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF