fbpx

‘Doe maar een nul-punt-nulletje’: waarom we in toenemende mate steeds minder drinken

Wellicht heb je het al gemerkt op feestjes en in restaurants. Steeds meer mensen slaan alcohol over en kiezen voor een ‘nulpuntnulletje’. En waar je vroeger de keuze – nou ja, of niet dus – had uit één biertje zonder alcohol, kun je tegenwoordig kiezen uit talloze alcoholloze- of arme cocktails, wijntjes, biertjes en bubbels.

In Amsterdam heb je sinds 2021 zelfs een heuse alcoholvrije slijterij, die loopt als een trein. En nee, niet alleen in januari. Maar daarover later meer.

Feiten en cijfers

Wij zijn benieuwd: hoe en wanneer is deze trend ontstaan, hoeveel mensen hebben de alcoholloze drankjes inmiddels afgezworen en waarom? En natuurlijk: welke gezondheidseffecten ‘lever-t’ een alcoholvrij leven je op? Om te beginnen even wat feiten en cijfers. Sinds 2015 geeft de Gezondheidsraad Nederlanders het duidelijke advies: ‘Drink geen alcohol, of in elk geval niet meer dan één glas per dag.’ Nu zijn Nederlanders bij uitstek niet het volk dat zich graag iets laat vertellen, maar: er is een stijgend aantal mensen dat dit advies ter harte neemt.

Men zegt weleens dat wijsheid met de jaren komt, en of het nou met elkaar samenhangt of niet: dat geldt ook voor het alcoholgebruik in Nederland. Hoe ouder we worden, hoe minder er gedronken wordt. Want waar jongeren tussen de 18–24 jaar nog regelmatig overmatig drinken, is dit bij 25-plussers al minder en schommelt het percentage van volwassenen dat zich aan de richtlijn houdt – en dus niet of niet meer dan 1 glas per dag drinkt – al sinds 2020 stabiel rond de 44%*.

Beter humeur en seksleven

De snelle rekenaar onder ons constateert meteen: dat is bijna de helft van de volwassen bevolking. Die helft is goed bezig, want de voordelen van niet of (veel) minder drinken, zijn groot. Zo hebben mensen die geen alcohol drinken geen katers meer, betere slaap-scores, verhoogde vitaliteit, verbeterde weerstand, een stralende huid, makkelijker gewichtsverlies, een beter seksleven, positiever humeur, betere sportprestaties, en minder risico op ernstige ziekten. Dat steeds meer mensen zich hiervan bewust zijn, zien ook de oprichters van de eerste alcoholloze slijterij van Nederland, World of Nix.

“De zogeheten flexdrinkerstrend is heel groot aan het worden”, aldus oprichter Frederike de Groot. “Minder drinken op een avond en niet meer elke dag of doordeweeks, is de nieuwe trend onder verschillende generaties.” Deze gedragsverandering sluit aan bij de populariteit van ‘Dry January.’

Waarom we het doen

Het idee van Dry Januari waaide vanaf 2013 over uit Engeland – waar ze ‘m ook aardig weten te raken – naar de rest van Europa. Zo stonden in Nederland 2024 meer dan 21.000 mensen bewust een maand droog. 62% van de Nederlanders die alcohol drinkt, staat open voor deze alcoholpauze in januari. Hun grootste motivatie? Een verbetering van de eigen gezondheid, zegt 54% van de Nederlanders. Maar: ook ná januari zet de trend om low- of non-alcoholisch door het leven te gaan door, en niet alleen onder de oudere medemens. Ook jongeren kiezen er steeds vaker voor om minder of helemaal geen alcohol te drinken. Dat blijkt niet alleen uit onderzoek, maar ook uit de populariteit van #consciousdrinking en #sobercurious op social media.

PrO.Ost

Samenvattend: iedereen maakt zijn eigen keuzes. Het enige wat wij kunnen zeggen, is: of je nu flexdrinker, geheelonthouder of stevige drinker bent: het is sowieso goed om je bewust te zijn van wat je drinkt. Dit sluit mooi aan bij het Nationaal Preventieakkoord, een landelijk akkoord waarin meer dan zeventig partijen (van overheden en het bedrijfsleven tot sportverenigingen) hun handtekening zetten onder een maatregelenpakket om gezondheidsproblemen aan te pakken.

Als het gaat om alcohol, is de ambitie dat 80% van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder het advies van de Gezondheidsraad kent, en zich bewust is van de effecten van het eigen drinkgedrag. Dat percentage lag in 2020 op 55,6 procent. We zouden bijna zeggen: pr0.0ost. Op naar de 80.

Fotobron: World of NixWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF