Wist je dat… Vrouwen maar beter elk gestolen minuutje slaap mee kunnen pakken? Veel moeders hebben slaaptekort. Maar liefst 60% heeft hier na de bevalling last van. Na zes jaar is hun slaap pas weer op het oude niveau. Een flink probleem dus, maar je hoort er weinig over.
Wie vindt het nu niet lekker om net even wat langer in bed te blijven liggen? Met een net geboren kindje is dat lastig. Er zijn tal van schema’s, boeken, tools en tips voor de slaap van je baby, maar slaap voor de ouders is net zo belangrijk. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor een ander zorgen. Maar uren langer slapen is echt niet nodig voor een uitgeslapen gevoel. Emma Sleep wil chronisch slaapgebrek bij jonge moeders bespreekbaar maken, daarom introduceert zij, in samenwerking met Mom Inc, het ‘Slaap is heilig’ plan voor ouders. Zoals een geboorteplan voor de baby, alleen dan eentje dat moeders aanmoedigt om open te zijn over slaapproblemen, en hun omgeving handvatten geeft om hierin ondersteuning te bieden.
Gevolgen van een slaaptekort
Als een vrouw niet goed genoeg slaapt, kunnen er nare gezondheidsklachten naar voren komen, zoals depressiviteit en andere psychische klachten. 8 tot 13% van nieuwe moeders heeft last van postnatale depressie door slaaptekort. Maar ook op lichamelijk gebied kunnen er grote ongemakken ontstaan zoals een hogere kans op hartklachten en een beroerte. Tijdsdruk, overbelasting en conflicten tussen gezin en werk beïnvloeden zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van slaap. Vrouwen verliezen in de periode na de bevalling gemiddeld vier keer zoveel slaap als mannen.
We zien in de praktijk ook dat het negatieve effect van slaaptekort enorme invloed heeft op hoe je als moeder bent én ook op hoe je functioneert op het werk. Terwijl bijna niemand gebruikmaakt van het recht op extra rusttijd op het werk tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling.
Hoe komt het
Vrouwen hebben meer slaap nodig, omdat ze meer multitasken dan mannen. Nog steeds draagt de moeder een grotere verantwoordelijkheid in de zorg voor de kinderen dan de vader. Deze ongelijkheid kan zich ook op de lange termijn door blijven zetten. Moeders die korter en willekeuriger slapen, hebben over het algemeen een hoger stressniveau. In combinatie met werken kan dit leiden tot grotere slaapstoornissen bij de moeder. Doordat vrouwen gedurende de dag meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment uitvoeren, heeft het brein tijdens de slaap meer tijd nodig om te herstellen. Hoe meer delen je van je hersenen gebruikt, hoe langer je slaap nodig hebt. En laten vrouwen nou net meer delen van de hersenen gebruiken dan mannen!
Echter vinden nieuwe moeders het vaak moeilijk om slaap in te halen, omdat ze veel verantwoordelijkheid op zich nemen zonder met hun partner te overleggen. Hoewel de meeste stellen willen dat de zorg voor het kind en het huishouden gelijk verdeeld is, lukt dit slechts bij 10% van de stellen. Het is daarom belangrijk om hierover 'zakelijk' met elkaar te praten en duidelijke afspraken te maken. Je kunt het runnen van je gezin zien als een klein bedrijf.
Oplossing
Het is niet mogelijk om slaap in te halen. Als je lange tijd slecht slaapt, sterven er zenuwcellen in de hersenen af. Deze schade is niet meer terug te draaien. Voorkomen is beter dan genezen… We zien dat moeders met ondersteunende partners minder kans hebben op slaaptekort.
Dus mannen: laat je vrouw lekker een half uurtje langer liggen in het weekend, ze heeft het verdiend en extra tijdens moederdag! Emma Sleep geeft 10 moeders het waardevolste cadeau: een volledige nacht slaap op Moederdag. Moeders kunnen natuurlijk ook andere moeders in het zonnetje zetten die dit verdienen. De moeders (en hun partners) kunnen in de nacht van zaterdag 13 mei op zondag 14 mei rustig slapen, omdat professionele nacht nannies van Nannies at Night zullen helpen met de kinderen. De 10 winnende moeders krijgen ook de Emma Flip Topper en het AirGrid hoofdkussen cadeau, zodat ze elke nacht de beste mogelijke ondersteuning hebben.
Meedoen? Geef je op via deze link!