fbpx

Op 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag: dit is wat jij moet weten.

Stel je voor dat er één dag per jaar is waarop we samen stilstaan bij de indrukwekkende prestaties van vrouwen wereldwijd. Het is een bijzondere dag waarop we vrouwen vieren en erkennen voor hun inzet – van hun werk tot hun passies en hun strijd voor gelijke kansen. Bij WENDY ONLINE vinden we dit van groot belang, omdat we geloven in het empoweren van vrouwen. Internationale Vrouwendag biedt ons de gelegenheid om stil te staan, verhalen te delen en solidariteit te tonen met vrouwen.

Eén wereld, duizend vrouwen

Het veelbelovende thema dit jaar is ‘Eén wereld, duizend vrouwen’, dat draait om de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland met diverse culturele achtergronden. Subthema’s belichten culturele verschillen bij geboorte, huwelijk, werk en de dood. Dit positieve thema benadrukt de schoonheid van unieke individuen die, ondanks verschillen, ook overeenkomsten delen.

Geschiedenis

Internationale Vrouwendag, is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt en eert de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen en vestigt de aandacht op de strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. De Dag van de Vrouw werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen. De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Internationale Vrouwendag herinnert ons eraan dat ondanks vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten, er nog veel werk te verrichten is. Het is een dag van solidariteit, om bewustwording te creëren over genderongelijkheid, gendergeweld en de noodzaak van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht geslacht.

Vrouwendemonstratie Amsterdam ivm Internationale vrouwendag 1981 Rob C Croes Anefo CC0 Op 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag: dit is wat jij moet weten.
Foto: Vrouwendemonstratie Amsterdam i.v.m. Internationale Vrouwendag, fotograaf Rob Croes/Anefo.

Waarom Internationale Vrouwendag nog nodig is?

Of het in 2024 wel gedaan is met de emancipatie? Nee, nog lang niet. Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op de 28e plaats. Slechts 50% van de vrouwen is financieel onafhankelijk. Lees vrijdag ons interview met financieel expert Marianne Bruijn over gendergelijkheid. Gemiddeld verdienen vrouwen per uur 13 procent minder dan mannen. En elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. In 6 van de 10 gevallen van femicide is de vermoedelijke dader haar  (ex-)partner.

Waar ben jij op Internationale Vrouwendag 2024?

Op 8 maart worden in elke provincie diverse activiteiten georganiseerd. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Rijksmuseum voor de expositie ‘Vrouwen op papier’ waar je kunt genieten van kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen. Of laat je inspireren door krachtige vrouwen tijdens het HER Film Festival, dat van 8 tot en met 17 maart gratis online te bekijken is. Meld je kosteloos aan en laat je meeslepen door indrukwekkende verhalen. Het festival, georganiseerd door Simavi en Cinetree, is een viering van gelijkheid en een oproep tot aandacht voor de positie van vrouwen. Wij tippen de nog altijd relevante film ‘Bombshell’ met Nicole Kidman, Charlize Theron en Margot Robbie.

Alle evenementen – van Amsterdam tot Limburg – vind je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF