fbpx

Help, keuzestress! Hoe help ik mijn kind met kiezen?

Help, keuzestress! Kinderen moeten tegenwoordig nogal wat keuzes maken. Naar welke middelbare school ze willen, welk profiel het beste bij hen past, de vervolgopleiding. Kindercoach José Nanninga vertelt hoe je je kind hier het beste bij kunt begeleiden.

Kinderen moeten kiezen voor een middelbare school, een profiel en een vervolgopleiding. En als je pech hebt, word je uitgeloot en kom je op je tweede keuze, en met nog meer pech misschien wel op je vijfde keuze terecht. Uiteindelijk is die pech vaak relatief, zeker als je kind in staat is het op die andere plek ook naar zijn zin te maken.

Keuzestress

Op deadlines noch op lotingen hebben we veel invloed, wél op bewust kiezen. Keuzestress, dat woord bestond nog niet toen ik tiener was. Tegenwoordig wel, en op meerdere terreinen; van eten tot kleding, van vakantiebestemming tot school- en opleidingskeuzes. Van alles is er meer lijkt het wel. En daar krijgen wij, en onze kinderen stress van. Want, hoe weet je met zoveel aanbod of je goed kiest? Natuurlijk zijn er ook kinderen die vanaf de basisschool al zeker weten dat ze agent, juf of dokter willen worden.

Het begint bij jezelf

Ieder jaar vanaf januari neemt in mijn praktijk de vraag naar begeleiding bij opleidingskeuze toe. Wat me daarbij het meest opvalt, is de angst om verkeerd te kiezen. En natuurlijk kan dat ongewenste financiële consequenties hebben, maar dat laat ik voor dit verhaal even buiten beschouwing. Net als de teleurstelling bij kind en ouder als het kind na een half jaar zijn opleiding afbreekt, omdat hij het niet naar zijn zin heeft. Waar ik nu bij stil wil staan, is het beperkte vertrouwen wat er lijkt te zijn in het eigen kompas, en de beperkte kennis daarover.

Heb jij een opvoedvraag voor José? Stuur dan een mail naar online@wendymultimedia.nl en we besteden hier in een volgende blog aandacht aan.

Vertrouwen in je eigen kompas

De kern van de keuzevraag is: waar word ik gelukkig van en waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten, interesses, ambities en dromen? En daar heb je onderzoek voor nodig, naar jezelf en jouw mogelijkheden. Afkijken wat de omgeving doet, wat verwacht wordt, veronderstellen dat het goed verdient, blijkt (meestal) niet voldoende voor een juiste keuze. Net als denken dat het wel leuk is, zonder te weten wat de opleiding echt inhoudt.

Tussenjaar

Steeds vaker wordt het tussenjaar als de oplossing gekozen. Laat ik voorop stellen dat ik positief ben over een jaar er tussenuit, de wereld en vooral jezelf daarbinnen verder ontdekken. Wat ik veel tegenkom, is dat er gedacht wordt dat in het tussenjaar de opleidingskeuze als vanzelf te binnen zal schieten. En zo gebeurt het regelmatig dat juist ook deze jongeren in februari/maart, soms zelfs pas in april (deadline 1 mei) langskomen omdat ze het nog steeds niet weten ….. En dat is zonde! En niet nodig. Ook hier geldt de vraag: waarom wil ik een tussenjaar en wat wil ik daaruit halen?

Wat past jouw kind?

‘Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat past bij mij, en waarom?’ Deze vragen kun je als leidraad gebruiken in de gesprekken met je kind. Met de nadruk op gesprekken, het is niet (altijd) in een uurtje helder. En dat geldt voor de keuze voor een kleinschalige school vs. een scholengemeenschap of klassikaal vs. vrij onderwijs. Net als voor de keuze voor een passende vervolgopleiding, al dan niet voorafgaand door een tussenjaar. Is je kind een denker, doener, creatieveling of buitenmens? Een specialist of meer een generalist? Wat drijft hem, waarin valt hij op?

Praat met je kind, wees zijn klankbord

Ook scholen begeleiden, gelukkig, in meer of mindere mate hun leerlingen bij deze keuzes. Er zijn websites en open dagen, allemaal relevant en aan te raden. Maar er uitgebreid voor gaan zitten met je kind, plús hem het vertrouwen geven dat er geen verkeerde keuzes bestaan (als hij ze weloverwogen maakt), en dat hij ook in staat zal zijn om op gemaakte keuzes voort te bouwen, dat is een mooie opvoedtaak toch? En geeft hele mooie gesprekken ….

Wil je een helpende hand voor je kind? 

Als je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit of bepaald gedrag vertoont, kan het helpend en geruststellend zijn om iemand een korte periode mee te laten kijken. 

Kindercoaching is een toegankelijke manier voor kinderen om te leren over zichzelf, zich te uiten, zelfvertrouwen op te bouwen en eigen keuzes te maken. Oefeningen, spel, kindermeditatie, buitenactiviteiten en verhalen worden geïntegreerd in de gesprekken.  

Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: faalangst, pesten of gepest worden, driftbuien, moeite met school, erbij willen horen, somberheid, jaloezie, onzekerheid, prestatiedruk of hoe kan ik omgaan met de scheiding van mijn ouders?

Ook als je als ouder vragen hebt over je kind of ondersteuning wilt hebben bij de opvoeding, ben je van harte welkom bij José.

Lees hier meer van José.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF