fbpx

Kinder- en jongerencoach José over positief denken: deel 2

De afgelopen weken begeleidde ik Lise, een meisje van 9 jaar. De reden dat ze kwam, was dat ze vaak (elke dag minstens een keer) boos werd en dat dan ook heftig uitte. Dit was in de eerste plaats voor haar zelf niet fijn, en ook niet voor de kinderen in haar klas. Hoe leer je positief denken?

Wil je me helpen dat ik niet zo snel boos word, en dat ik rustiger boos word

Dit was haar hulpvraag. Een van de leuke dingen van het werken met kinderen, vind ik steeds weer hun realiteitszin. Want niet meer boos worden, dat hoefde niet. Maar minder snel en het rustiger uiten, dat wilde ze wel.

Ook zij had baat bij de groene gedachten. Zo gaf de gedachte “ik let op mezelf en ik reageer niet op jou” haar een rustiger gevoel, en dat hielp haar uiteindelijk om helemaal niet te reageren als ze werd uitgedaagd. Voorheen had ze dan heel boos en soms zelfs gemeen gedaan.

Een van de andere dingen die haar ook goed hielp, was …. leuke dingen doen! Leuke dingen doen, geeft een positief, fijn en blij gevoel. En als we ons positief, fijn en blij voelen, is de kans dat je boos wordt of blijft minder groot, ook als iemand probeert om je boos te krijgen. Het klinkt heel logisch en ook best simpel, en eigenlijk is dat het ook. Voor Lise, voor alle kinderen en voor volwassenen.

Je eigen positieve houding voeden

Met Lise heb ik een hele lange lijst gemaakt van dingen die ze leuk vindt om te doen, en daar stonden “grote” dingen op zoals op vakantie gaan, en vooral veel “kleinere” dingen die alle dagen haalbaar zijn. Spelen, sporten, een cakeje eten, mama helpen met koken, een spelletje doen met papa, oma bellen, een boomhut bouwen, verstoppertje, een cadeautje krijgen, en nog veel meer.

We hadden afgesproken dat ze iedere dag minstens 2 keer iets leuks doet, en dat ze dan ook even stilstaat bij dat leuke en blije gevoel, zodat ze het lekker door haar hoofd en lijf voelt stromen. Dit positieve gevoel heeft nu veel meer ruimte gekregen dan het boze gevoel, wat er nog steeds wel eens is en dat mag ook.

Wat geeft jou plezier?

Welke leuke dingen doe jij? En hoe vaak? En wat merk je op als je leuke dingen doet; plezier, energie, blijdschap?

Lise zei het zo mooi “Als ik leuke dingen doe, dan word ik blij, en dat kan ik nog een hele tijd blijven voelen, ook als het dan weer even stom is. Dan is het blije gewoon wat groter dan het stomme. Of als ik weet dat ik straks weer iets leuks ga doen, dan is het stomme ook wat minder erg”.

Weer een van die dingen wat werken met kinderen zo leuk maakt, hun (eigen) wijsheid! En dan kan het over boos zijn gaan wat “stom” is, maar ook over andere dingen die niet leuk zijn of niet fijn voelen. Die zijn er nu eenmaal ook omdat het er gewoon bij hoort.

Me-time

Voor mezelf heb ik ook zo’n ‘energiegevers’-lijst gemaakt. En weet je wanneer dit mij vooral dient? Als ik een te volle agenda heb. Dan helpt het mij om mijn lijst erbij te pakken (alsof ik vergeten ben waar ik ook alweer blij van word) en bewust iets van die lijst te doen. Zo ging ik net, na een knus bezoek aan een pannenkoekenrestaurant met m’n gezin, in m’n eentje terug wandelen terwijl de rest de auto pakte. Half uurtje me-time, frisse lucht, bewegen. Niks bijzonders, voor mij wel voeding voor een positive attitude! Laat die drukke dag maar weer komen morgen, ik heb m’n twee leuke dingen al gepland.

Wil je een helpende hand voor je kind? 

Als je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit of bepaald gedrag vertoont, kan het helpend en geruststellend zijn om iemand een korte periode mee te laten kijken. 

Kindercoaching is een toegankelijke manier voor kinderen om te leren over zichzelf, zich te uiten, zelfvertrouwen op te bouwen en eigen keuzes te maken. Oefeningen, spel, kindermeditatie, buitenactiviteiten en verhalen worden geïntegreerd in de gesprekken.  

Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: faalangst, pesten of gepest worden, driftbuien, moeite met school, erbij willen horen, somberheid, jaloezie, onzekerheid, prestatiedruk of hoe kan ik omgaan met de scheiding van mijn ouders?

Ook als je als ouder vragen hebt over je kind of ondersteuning wilt hebben bij de opvoeding, ben je van harte welkom bij José.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF