Je hebt lekker van je weekend genoten. Met een hapje hier en een drankje daar... En op maandag bedenk je je dat je toch maar weer op je voeding moet gaan letten. Maar waarom is het dan juist zo moeilijk?
Volgens een onderzoek van het European Journal of Clinical Nutrition eten mensen het meeste vlees op zaterdag en zondag. De meeste koolhydraten en alcohol gaan naar binnen op vrijdag en zaterdag. En de meeste calorieën op vrijdag, zaterdag en zondag. Je merkt het al: het weekend is vaak een eet en drink festijn.
'Op maandag eet ik wel weer gezond'
Als je gezond probeert te leven dan is het niet verstandig om jezelf in het weekend veel te verwennen met lekkers. Dit maakt het alleen maar moeilijker om maandag weer braaf aan een salade te zitten. 'De gedachte 'op maandag ga ik weer gezond eten', is een gevaarlijk principe', zegt diëtiste Jaime Mass. 'Dit kan leiden tot een overall ongezonde levensstijl.'
Wakker worden op maandag
Als je in het weekend ineens een stuk ongezonder eet, word je op maandag vaak wakker met een opgeblazen gevoel en voel je je voelt een stuk minder fit. 'Maandag wordt op deze manier een straf voor wat je in het weekend uitgevreten hebt', zegt Mass.
Daarnaast toont onderzoek van de University of Melbourne aan dat als je in slaap valt met alcohol op, je lichaam niet goed tot rust komt. In het weekend nemen mensen vaker alcohol dan door de week. En dan word je op maandag wakker... Slaperig en niet fit. Je voelt je niet zo energiek en dan begin je al snel met het eten van koolhydraten en vetten, om maar wakker te blijven.
De maandag overleven?
Om de maandag fris en fruitig te door te komen, is het verstandig om je in het weekend toch wat meer in te houden. 'Dat betekent niet dat je helemaal geen lekker eten meer mag. Maar eet de gehele week heerlijk eten', zegt Mass. 'Onthoud dat je een gezonde levensstijl aangaat en niet een gezonde vijfdaagse.'
Bron: Research European Journal of Clinical Nutrition