fbpx

Hoe schrijven je hersenen verandert

Vind jij het ook zo lastig om ingesleten gewoonten te veranderen? Dan ben je zeker niet de enige. Het menselijk brein geeft namelijk de voorkeur aan aangeleerde patronen en dit maakt ze vaak moeilijk te doorbreken. Brein- en WENDY-expert Charlotte Labee legt jou uit hoe schrijven je hersenen verandert en wat je daarmee allemaal boost. 

Dit is voor iedereen mogelijk. Wat je ervoor nodig hebt, is de juiste kennis van de hersenen. En in het bijzonder van een principe dat ‘zelfgestuurde neuroplasticiteit’ heet. Dit principe betekent dat jij je brein zelf kunt stimuleren om zich te ontwikkelen en te veranderen. Om vaardigheden te leren die je nu nog niet beheerst. Om negatieve gewoonten om te zetten in positieve. En om zo grote stappen te zetten richting het leven van je dromen.

Actief bezig

Er bestaat een hele krachtige manier om deze neuroplasticiteit voor je te laten werken, dat is schrijven. Wanneer je actief met schrijven aan de slag gaat, je daar bewust en concreet een plan in maakt. Dan zal je merken dat het je stressniveau verlaagt, en je concentratievermogen toeneemt. Wanneer dat gebeurt dan benut je je neuroplasticiteit optimaal.

Dagelijks schrijven heeft namelijk een bijzondere uitwerking op het brein. Het verhoogt het concentratievermogen en verlaagt het stressniveau. Het versterkt je denk- en leervermogen en boost je humeur en creativiteit. En laat dat laatste nu ook nog eens een boost voor je immuunsysteem zijn, dus een dubbele winfunctie.

Wanneer je herhaaldelijk iets opschrijft en daarmee bewust aandacht geeft, verandert de opbouw van onze hersennetwerken. Door dus dagelijks te gaan schrijven verandert hoe je denkt, hoe je voelt, hoe je reageert. Schrijven verandert dus je hersenen.

Dat gebeurt niet zonder reden, wanneer we schrijven worden diverse processen in ons brein aangezet, die moeten met elkaar samenwerken. Onze motoriek, taal, emotie, bewegen, ruimtelijk inzicht, klank teken koppeling. Door de bewegingen die je maakt het contact van de pen op papier worden er vele signalen naar je brein gestuurd. Door herhaaldelijk te schrijven over een bepaald onderwerp, krijgen we nieuwe verbindingen in onze hersenen. Daardoor kunnen we beter nadenken en ons geheugen ontwikkelt zich.

Opdracht

Een leuke opdracht is om iedere dag eens 20 minuten te nemen om je gedachten voor jezelf op papier te zetten. Dat ruimt direct je hoofd op en geeft rust en ontspanning. Wat er gebeurt wanneer je je gedachten gaat opschrijven is dat je echt stilstaat bij je gedachten, het gaat analyseren en je bewuste geest gebruikt om met die processen bezig te zijn. Dat dwingt je om in het hier en nu te zijn, juist daar waar het in de maatschappij vaak draait om maar doorgaan, draait het hier om stilstaan en bewustwording. Wat voor je brein een verademing is. Alsof je uit een rijdende trein stapt, stilstaat en goed naar de trein kijkt, dat maakt je blik op vele dingen heel anders.

Het opschrijven van je zorgen en gedachten, zorgt ervoor dat je er met een heldere blik weer naar kunt kijken, je schrijft de emoties van je af, waardoor je minder zult gaan piekeren. En misschien wel het meest fijne aan schrijven is dat je helder krijgt hoe je ervoor staat in het leven, wat je zou willen veranderen en welke stappen je kunt zetten.

Ik schrijf het liefst iedere ochtend voordat de dag echt begint, dat wat er in mijn hoofd zit, de dingen die ik graag wil doen, waar wil ik mijn aandacht op richten, zijn dan hele mooie schrijfmomenten. En het grappige is, ook al denkt je brein het lastig te vinden waar te beginnen met schrijven, zodra je de pen op papier zet, stuur je onderbewuste aan op de informatie wat je graag wilt schrijven.

‘Schrijven is iets wat alleen wij mensen hier kunnen op aarde, alle andere levende wezens met een brein zijn daartoe niet in staat, het is daarmee ook een moeilijke taak voor het brein’

Over Charlotte

Charlotte Labee is Brain Balance expert, trainer en spreker over de werking van ons menselijk brein. Zij schreef 2 boeken; Bestseller Brain Balance en Brain Food. Ook is zij oprichter van het eerste hersen inspiratie en kennisplatform ter wereld: Yourbrainbalance.com. Brain Balance staat centraal voor de holistische kijk op de werking van ons brein. Daar hebben veel verschillende factoren invloed op, denk aan de volgende peilers; de ontwikkeling van het kinderbrein, slaap, Brain Food, beweging, ontspanning, stress, breinkennis. Al deze peilers bij elkaar vormen Brain Balance. Na verschillende tegenslagen in het leven is zij zich gaan verdiepen in de neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde, wat zij bereikbaar maakt met Brain Balance voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van zijn of haar eigen brein.

Wil je meer weten over de werking van ons brein? Hier lees je nog meer artikelen van onze breinexpert Charlotte Labee.

https://www.instagram.com/p/CGjcepGDVgC/



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF