fbpx

Denise Boomkens: Van moederschapsburn-out naar inspirerend platform voor vrouwen wereldwijd

Dit is Denise Boomkens, beter bekend als Dee. Ze is net 49 jaar oud geworden en is een inspiratiebron voor vrouwen wereldwijd. Inmiddels is er een tweede stijlbijbel in de maak en runt ze het succesvolle platform AndBloom, met liefhebbers uit 43 landen. ‘Ik richtte mij in eerste instantie op Amerika. Hierdoor trok ik ook veel volgers uit Engeland. Spanje en Italië zijn eveneens sterk vertegenwoordigd onder mijn volgers. Daarna komt Nederland’.

Ze is dus inmiddels een digitale beroemdheid en wordt herkend op de meest onverwachte plekken. ‘Ik zit altijd in mijn eigen bubbel. Maar laatst zei iemand: “Jij hebt zoveel volgers.” Voor mij zijn het er drie. Ik ben helemaal niet bezig met hoeveel het er zijn.’

Waar kunnen mensen je van kennen?

‘Ik denk dat mensen mij kennen van Instagram. Want verder ben ik natuurlijk gewoon een heel normaal mens, geen BN’er of zo. Ik ben wel fotograaf geweest, dus mensen kunnen mijn naam ergens van kennen, uit de bladen van vroeger. En nu is het natuurlijk AndBloom. Ik run AndBloom op Instagram en ook een beetje op TikTok. En ik heb een hele leuke website met best wel wat bezoekers.’

Van de Catwalk naar camera

‘Vanaf mijn 16e was ik model. Ik werd ontdekt door Max Models en ging aan de slag. Ik was 29 toen ik afstudeerde aan de academie voor fotografie. In die tijd kon je echter niet beide zijn: model en fotograaf. Nu kan dat allemaal, je kunt van alles zijn en iedereen vindt het tof dat je meerdere dingen kunt. Maar in die tijd moest ik kiezen en toen ben ik gestopt met modellenwerk. Dat had ik natuurlijk al heel lang gedaan en ik was er wel een beetje klaar mee.

Maar toch was het jammer dat ik er financieel niet meer mee verder kon. Gelukkig kon ik meteen goed aan de slag als fotograaf. Mijn eerste klussen waren voor YES, Flair en Fancy. Ik heb een hele carrière gehad als fotograaf. Ja, ik heb twee hele mooie carrières gehad: eentje als model, ook heel internationaal, en als fotograaf. En toen dacht ik, nu stop ik daarmee.’

Hoe ben je op het idee gekomen van AndBloom?

‘Op mijn veertigste heb ik overal de stekker uitgetrokken. Ik was net moeder  geworden van mijn zoon Finn en ik wist dat ik maar één kindje zou krijgen. Ik wilde heel graag genieten van deze periode en dacht: ik ga gewoon niks doen. Dat heb ik ongeveer tweeënhalf, drie jaar volgehouden. Die tijd met Finn was fantastisch.

Maar ik ben echt een werkmens en ik vind het leuk om iets voor mezelf te hebben. Rond mijn 43e had ik een soort moederschapsburn-out. Ik had een jaar amper geslapen en dacht: dit is het ook niet. Maar ik wilde niet meer terug naar de mode of fotograferen. Ga ik terug naar school? Wat ga ik doen? Ik ging op zoek naar inspiratie, maar het toekomstbeeld was uitzichtloos.

Met mijn man en zoon ging ik drie weken naar Thailand, maar ik kwam terug en voelde me nog steeds niet uitgerust. Toen ben ik met Finn weer teruggegaan voor drie maanden. Tijdens die periode schreef ik op wat ik wilde doen en hoe het eruit moest zien.

Ik kon namelijk zelf nergens inspiratie vinden voor vrouwen van mijn leeftijd. Alles was jong, gepolijst, gephotoshopt of gebotoxt. Ik herkende mezelf nergens in. Ik wilde iets anders, iets authentieks. Dus begon ik met het maken van portretten van mijn moeder, vriendinnen en modellen. Dat inspireerde me en het was heel leuk om te doen. Het idee groeide en ik begon steeds meer verhalen en ervaringen te delen. Het was belangrijk voor me om iets normaals te maken, waar mensen zich in konden herkennen.

Uiteindelijk is dat precies geworden zoals het nu is: AndBloom. Ik heb het gemanifesteerd en het werd werkelijkheid.’

Ben je bewust op latere leeftijd moeder geworden?

‘Nee, eigenlijk niet. Ik dacht altijd dat kinderen krijgen voor mij niet was weggelegd vanwege endometriose. Artsen zeiden dat het heel lastig zou worden, dus ik had het al vroeg naast me neergelegd. Maar toen ontmoette ik mijn man toen ik 33 was en vertelde hem dat kinderen waarschijnlijk niet mogelijk waren. Hij vond dat prima.

Maar toen ik 38 was, dacht ik: oh shit, misschien wil ik toch kinderen. Ik had het niet verwacht, maar we besloten om er alles aan te doen om het te proberen. Twee jaar lang volgde ik een strikt dieet, zonder suiker, alcohol of feestjes. En toen was het raak: ik werd zwanger. Dat was een wonder en ik ben super blij met mijn zoon Finn. Als het niet was gelukt, hadden we daar ook vrede mee gehad, want kinderen zijn niet zaligmakend. Maar ik ben heel blij dat ik er alles aan heb gedaan.’

Hoe oud voel je je?

‘Ik voel me eigenlijk altijd wel mijn eigen leeftijd. Maar het is vooral ook afhankelijk van mijn cyclus en hoe druk mijn werk is. Ik heb altijd veel te doen met het platform en ik ben wel eens moe. Tien jaar geleden had ik daar geen last van, maar nu moet ik soms gewoon naar bed. Ik voel me dus eigenlijk gewoon 49. Ik heb nog genoeg energie en hoef nog geen dutjes te doen, haha.’

Wat vind je van ouder worden?

‘Ik vind het eigenlijk wel geweldig. Het is een heel interessante reis. Soms is het ondankbaar als ik hoor dat mensen het niet leuk vinden om ouder te worden. Maar je bent ook jong geweest, heb je daar dan niet van genoten? Het gaat heel snel. Ik vind het nu vooral fijn als ik mevrouw genoemd word, hoewel er natuurlijk mensen zijn die ermee struggelen, vandaar ook het hele Botox-gebeuren. Niks mis met Botox, begrijp me niet verkeerd, dat moeten mensen zelf weten.

Natuurlijk worstel ik zelf ook wel, vooral omdat de tijd zo snel gaat. Ik denk regelmatig: waar is hier de noodrem? En dat heeft dan ook te maken met sterfelijkheid. Vroeger voelde je je onsterfelijk, maar nu gaan mensen om je heen dood en worden ziek. Dat is een deel van ouder worden, denk ik. Rimpels neem ik voor lief. Als mijn moeder maar nog maar tien jaar meegaat.’

Wat zou je jonge vrouwen willen meegeven?

‘Omarm jezelf in elke fase van je leven. Geniet van je jeugd, want de tijd vliegt. Het is echt niet voorbij als je veertig of vijftig wordt, maar het verandert wel.

Veel vrouwen maken zich druk over er voor anderen zijn, moederen en zorgen, maar waar ben je zelf? Het is vervelend als je veertig wordt en dan ineens denkt: wie ben ik eigenlijk en wat wil ik? Leef jouw leven en maak je geen zorgen over ouder worden, want het is heel leuk.’

Hoe blijf je gezond en fit?

‘Ik leef eigenlijk heel gezond, iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik rook niet meer, drink bijna geen alcohol omdat ik het niet lekker vind, en eet gezond. Dat komt waarschijnlijk ook door het endometriose-dieet. Ik drink veel water en neem altijd supplementen. Goede producten gebruiken voor je huid is ook belangrijk. Ik ben met 43 begonnen met het gebruik van AHA’s, BHA’s en peptides. Dat werkt echt voor mij.’

Tot slot, heb je tips voor vrouwen?

‘Het is uiteindelijk een kwestie van acceptatie en humor. Ik probeer altijd alle onderwerpen aan te snijden om er iets normaals van te maken. Als je erover kunt praten, merk je dat iedereen met dezelfde dingen te maken heeft en voel je je minder eenzaam. Ik heb zelf al een tijd met blaasontstekingen en als ik dat deel, hoor ik dat veel vrouwen dat ook hebben. Iedereen heeft met dezelfde dingen te maken. Praten en delen maakt het normaler.

Oudere vriendinnen zijn ook belangrijk. Ze delen hun ervaringen met mij, waardoor ik inzicht krijg in de toekomst. Het maakt het makkelijker om te groeien. Dus ja, praat veel, wees eerlijk en open. Veel vrouwen voelen zich in de menopauze nog steeds beschaamd over bepaalde dingen, maar het is belangrijk om dat te doorbreken. Én maak jezelf zichtbaar. Doe gewoon wat je wil. Ga voor het roze haar. Of ga voor die outfit. En als je denkt kan dat nou nog wel? Ja dat kan. Want jij vindt het leuk. Ik vind dat je het moet doen voor jezelf.’

Denise Boomkens lanceerde het AndBloom-project op Instagram in 2018 om een ‘gelukkige plek voor vrouwen boven de 40’ te creëren – een gemeenschap waar vrouwen zichzelf kunnen zijn en waar ouder worden gevierd wordt in plaats van gevreesd. In haar eerste boek, deelt ze haar eigen ervaringen van ouder worden en brengt ze portretten en interviews samen met meer dan 100 buitengewone ‘gewone’ vrouwen. Binnenkort komt haar tweede boek uit.

Denise samen met Finn in Thailand

be1abfaf f2f1 49af a0a7 1c32c5e676e8 Denise Boomkens: Van moederschapsburn-out naar inspirerend platform voor vrouwen wereldwijdWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF