fbpx

Dit is waarom lachen een positief effect heeft op je immuunsysteem

Heeft iemand ooit tegen je gezegd dat een glimlach wonderen kan verrichten? In deze wereld waarin we vaak worden geconfronteerd met stress en vermoeidheid, lijkt het advies om gewoon te glimlachen misschien te makkelijk. Echter, is er wetenschap die dit eenvoudige gebaar ondersteunt en aantoont dat lachen niet alleen ons humeur kan beïnvloeden, maar ook effect kan hebben op ons immuunsysteem.

Geluk is wat ons aan het lachen maakt. Dat beweren onderzoekers aan de Amerikaanse zender NBC. Neuroloog Dr. Isha Gupta van IGEA Brain and Spine legt uit dat een lach een chemische reactie in de hersenen veroorzaakt, waarbij verschillende hormonen vrijkomen, waaronder dopamine, serotonine, en endorfine. ‘Dopamine verhoogt ons geluksgevoel. Het vrijkomen van serotonine wordt in verband gebracht met minder stress. Lage serotonine niveaus worden in verband gebracht met depressie en agressie,’ zegt Dr. Gupta. ‘Lage dopamine-niveaus worden ook in verband gebracht met depressie.’

Door te lachen wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in je lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid, geluk en werken daarnaast zelfs pijnstillend. Lachen werkt ontspannend, geeft energie en zorgt dat je positiever tegen problemen aankijkt.

Fake it Till You Make it

Josje Smeets vertelde in een voorgaand artikel: ‘Hoewel we voor een neppe lach minder gelaatsspieren gebruiken, foppen we ons brein toch maar mooi. Deze denkt: ‘we zijn blij’ en geeft desondanks het stofje endorfine af.’ Een geforceerde glimlach kan een seintje afgeven en je hersenen laten denken dat je gelukkig bent. Echter is dat niet het enige, meldt specialist Murray Grossan. Keer op keer wordt aangetoond dat een ongelukkig gevoel invloed kan hebben op je immuunsysteem. Dit geldt dus ook andersom. Als jij gelukkig bent, heeft dit een positief effect op je weerstand.

Het werkt zo: als je lacht, registreren je hersenen een spieractiviteit en zo gaan je hersenen ervan uit dat je vrolijk bent. Alleen de fysieke actie van het lachen maakt een groot verschil voor je immuunsysteem. Dus zet vooral je glimlach op, want je hersenen kennen het verschil tussen een neppe en echte glimlach niet. 

Uit vele onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat lachen onwijs gezond is. Lachen werkt ontspannend, geeft je energie en zorgt dat je op een positievere manier naar problemen kijkt. Over het algemeen lachen we meer in gezelschap, dan wanneer we alleen zijn. Zo zorgt samen lachen ervoor dat je dichter bij elkaar wordt gebracht en dit kan zorgen voor een verbonden gevoel. Als laatste is humor ook goed voor je relatie met je partner. Soms samen met je partner even in een deuk liggen, zorgt gemiddeld voor een betere en stabielere relatie.

 Vier tips om meer te lachen

Lachen kan iemand helaas niet genezen, maar zeker wel bijdragen aan een gezondere leefstijl. Meer lachen kun je jezelf makkelijk aanleren. Hier zijn vier handige tips om meer te lachen.

  1. Neem het leven minder serieus. Lach af en toe een beetje om je eigen ‘foutjes’.
  2. Lach voluit als je in een gezelschap bent. Dit werkt aanstekelijk en samen lachen is effectiever dan alleen.
  3. Zorg dat je een leuke groep mensen om je heen hebt waarmee je kunt lachen of waarvan jij vindt dat ze humor hebben.
  4. Zet je prachtige glimlach op als je wakker wordt in de ochtend, ook al is dit geen spontane glimlach. Vaak word je vanzelf al vrolijk van je eigen lach.

 Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op een sombere bui, herinner jezelf eraan dat een glimlach meer is dan alleen uiterlijke schijn. Het is een mooi hulpmiddel voor het stimuleren van geluk, het versterken van je immuunsysteem en het bevorderen van een gezondere levensstijl. Neem het leven minder serieus, lach voluit, omring jezelf met positiviteit, en zet die prachtige glimlach op – niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen om je heen. Want in de wereld van lachen geldt echt: hoe meer, hoe beter!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF