De pauzeknop bij een tv… Ja, die heeft zijn functie. Ook jij kunt die pauzeknop maar wat goed gebruiken om uit je alledaagse hectiek te stappen. Een moment waarin je op adem komt, ruimte maakt voor jezelf en een pauze inlast in je drukke bestaan. Onthaasten, indrukken verwerken en tot bezinning komen. Om daarmee je veerkracht en vitaliteit te vergroten.
Vier soorten pauze
Er zijn vier verschillende soorten pauze die je goed kunt gebruiken in je leven:
- De pauzes die je door de dag heen neemt, zoals tijd voor een kop koffie of thee, een lunchbreak (nee, niet die boterham achter je bureau naar binnen werken!) en rustig eten in de avond.
- Dan zijn er pauzes in een week, zoals een vrije avond. Helemaal voor jou om iets te doen waar jij blij van wordt. Voor de één bootcampen, de ander duikt een café in, weer een ander zweert bij een goed boek. Ook tijd in het weekend hoort hierbij. Om uit te waaien op het strand, zonder haast in huis te rommelen of bij te praten met iemand die je lief hebt.
- De derde soort pauze zijn pauzes in een jaar ofwel ‘vakantie’. Een langere periode om bij te tanken.
- Tot slot, pauzes in je leven: een sabbatical, een tijdje vrij van een deel van je verplichtingen. Om te resetten en uit te rusten.
Zo’n pauze is tijd waarin je niets moet. Waarin je zelf kan verzinnen wat je zou willen doen. Niet je baas, je agenda of je smartphone beheerst jouw pauzetijd. In een pauze bepaal je je eigen tempo. Of je beweegt in ieder geval in een ander tempo dan het tempo van alledag.
Als je ‘pauzeloos’ of met weinig pauzes leeft, wordt het steeds moeilijker om je op te laden, je overmatige stress te verliezen, en je te realiseren wat jij nodig hebt voor je welzijn.
Vragen om eens bij stil te staan:
- Hoe ga je (meer) pauzes inbouwen in je drukke bestaan?
- Hoe zien jouw ideale pauzes eruit? Ofwel: wanneer laad jij je optimaal op?
- Hoe maak jij je los van de digitale wereld?
Vitaliteit komt niet vanzelf. Om stress hanteerbaar te maken kun je actief dingen doen en laten. Dat gaat niet vanzelf: het is een kunst! Marieke van Paassen (coach en Human Givens counseler) en Maaike de Visser (consultant en trainer bij Schouten & Nelissen) schrijven de komende tijd over díe kunst.