Deze tips helpen tegen een burn-out

Heb je stressklachten en ben je bang dat je een burn-out krijgt? Voorkomen is beter dan genezen, want een burn-out duurt gemiddeld 8 maanden. Onze WENDY- expert, Mindfulness trainer en coach Lisette Wevers geeft 12 tips.

1) Druk

Doe rustiger aan. De meeste mensen zijn druk, druk, druk. Druk zijn is de norm geworden. Vroeger hadden mensen een trager tempo en deden vaker niets. Dat heeft onze geest nog steeds nodig. Zorg dus dagelijks voor genoeg hersteltijd om bij te komen van activiteiten, prikkels en stress. Denk aan wandelen, een boek lezen, yoga, of sporten (’s avonds niet te intensief). Of helemaal niets doen!

2) Bewust

Word lichaamsbewust. We zijn wandelende hoofden en voelen amper dat we een lichaam hebben, tot de spanning, vermoeidheid of pijn daarin te hevig wordt. Leer dus luisteren naar je lichaam, neem spanning en vermoeidheid serieus. Denk aan yoga of mindfulness om lichaamsbewuster te worden.

3) Bespaar energie

Mijd energievreters. Niet alles wat we doen kost evenveel energie. Het is de kunst je bewust te worden van jouw energievreters en die te beperken. Zorg voor goede balans tussen activiteiten die je energie geven en die energie kosten. En mijd ook mensen die je veel energie kosten.

4) Een spiegel voorhouden

Laat je een spiegel voorhouden. Vaak is het lastig om zelf te zien hoe gestresst je bent en hoe je bezig bent. We zien onze blinde vlekken niet, daarvoor zijn het blinde vlekken. Als je spanningen voelt of gestresst bent, vraag dan om feedback. Bespreek je klachten met mensen die je goed kennen en vraag wat zij zien als jouw valkuilen. Of schakel een coach in.

Lees ook: Wat als je hooggevoelig bent?

5) Hulp vragen

Leer ontvangen, leer om hulp vragen. De meeste mensen doen graag iets voor een ander, maar vinden het lastig om zelf iets te vragen. Bedenk maar dat je een ander vaak ook een plezier doet als je hulp vraagt of accepteert.

6) Nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust, minimaal 8 uur. En als je slecht slaapt, pak dat aan, bijvoorbeeld met een mindfulness training. Slecht slapen is een teken dat je te weinig herstelt van de stress en prikkels van overdag. Je lichaam en geest staan dan als het ware nog aan. Daardoor slaap je slecht in, slaap je onrustig of word je vroeg wakker.

7) Nobody's perfect

Neem genoegen met goed, niet alles hoeft perfect. Dat kan lastig zijn, maar leer het ongemak accepteren dat je voelt als je genoegen neemt met‘goed’ en perfectie loslaat. Dat is de enige manier om ongezond perfectionisme te temmen.

8) Nee zeggen

Leer ‘nee’ zeggen. Het kan fijn zijn om overal ‘ja’ op te zeggen, omdat je het leuk vindt of omdat je bang bent dat je mensen teleurstelt. Maar te vaak ‘ja’ zeggen, kost je op den duur meer dan het je oplevert. Oefen met ‘nee’ zeggen en accepteren dat mensen dan soms teleurgesteld zijn.

9) Geen superwoman

Erken dat je geen superwoman bent en niet alles aankunt. Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Sterker: het is fijn als mensen zich wat kwetsbaarder tonen. We hebben allemaal kwetsbaarheden en als we daar open over zijn, kunnen we allemaal wat meer ontspannen. Het is dus menselijk! Je bent niet zwak of slap als iets je teveel wordt.

10) Emoties

Laat bij een ander wat van een ander is, zoals emoties, verwachtingen en behoeften. Vaak trekken we veel dingen ons te persoonlijk aan. Die teleurstelling, die boosheid, die verwachting hoort bij de ander. We zijn niet op de wereld om elkaars emoties te verzachten of verwachtingen waar te maken. We kunnen er voor elkaar zijn, elkaar steunen, maar je emoties, behoeften en verwachtingen zijn van jou. Daar moet je zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Dat geldt dus ook voor de ander.

11) Wees lief voor jezelf

Word mild en aardig voor jezelf in plaats van streng en oordelend. Oh, wat kan die innerlijke criticus tekeer gaan! ‘Je doet het niet goed’, ‘je bent niet goed genoeg’, ‘je bent niet interessant/leuk/mooi/aardig’, enzovoort. Leer dat stemmetje in jezelf opmerken. Laat de opmerkingen langs je heen gaan en leer aardig tegen jezelf praten. ‘Je mag fouten maken’, ‘het is menselijk om onzeker te zijn’, ‘je hoeft niet perfect te zijn’.

12) Mindfulness

Begin met mindfulness. Mindfulness zorgt voor meer kalmte in het hoofd en helpt stress en piekeren verminderen. Het zorgt zelfs voor een stressbestendiger brein, blijkt uit hersenscans. Ook leer je milder voor jezelf te worden

Lisette is mede-eigenaar van het trainingsbureau voor mindfulness in Utrecht. Daarnaast is zij coach in Amsterdam IJburg  en begeleidt mensen met o.a. stressklachten, onzekerheid en relatieproblemen.