fbpx

12 x waarom sporten goed is voor ons brein

Sinds het begin van de lockdown in 2020 besteedt werkend Nederland gemiddeld 40% minder tijd aan sport. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 werkende Nederlanders. Dat is jammer, want bewegen is niet alleen goed voor ons lijf, het heeft ook een therapeutisch effect op ons brein. Zo blijkt sporten vaak net zo goed te werken als anti-depressiva. Hoogleraar Jan Auke Walburg legt uit hoe het werkt.

Hersengymnastiek

Steeds meer onderzoeken laten zien hoe gezond en therapeutisch effectief het is om te bewegen, maar in de gezondheidszorg is er nog altijd weinig aandacht voor, zegt Jan Auke Walburg, voormalig bijzonder hoogleraar positieve psychologie en directeur van het Johannes Wierhuis. ‘Als een moeder tijdens de zwangerschap voldoende beweegt, heeft dit al een positief effect op de ontwikkeling van de baby. Voldoende bewegen zou iedereen eigenlijk als een levensopdracht moeten zien. Intensief sporten is niet eens nodig; elke dag een half uur stevig wandelen is al heel mooi. Dat lichaam en geest één zijn, is een oude wijsheid waar we in de gezondheidszorg veel meer gebruik van zouden kunnen maken. Bij mentale klachten is meer bewegen in veel gevallen bijvoorbeeld het beste advies. En of je Alzheimer krijgt, is geen pure pech: mensen die voldoende bewegen, lopen 25 procent minder risico. Bewegen brengt een chemisch proces op gang in de hersenen dat heel positief is. Ons brein is een superflexibel orgaan dat voortdurend aan vernieuwing doet en beweging stimuleert dat.’

12 x waarom bewegen goed is voor je brein

Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, je knapt er ook geestelijk van op. 12  keer wat lekker bewegen doet voor je hoofd.

1. Altijd met de auto naar het werk? Ga toch fietsen! Volgens een artikel in het blad Brain and Cognition blijkt uit onderzoek dat naar het werk fietsen ervoor zorgt dat we effectiever werken en helderder kunnen denken. Het effect blijft tot een uur na het ritje doorwerken.

2. Onderzoek van het Journal for Workplace Management laat zien dat we wel tot 23 procent productiever worden als we lichamelijk actief zijn geweest. Goed idee dus om tijdens de lunchpauze een wandeling te maken. Ook kunnen we dingen beter onthouden en beter oplossend denken als we voldoende bewegen.

3. Volgens een studie in het blad Ergonomics maken fitte medewerkers 27 procent minder fouten dan medewerkers die weinig bewegen.

4. Uit onderzoek van de European Psychiatric Association blijkt dat sporten voor mensen met een depressie net zo effectief is als antidepressiva en psychotherapie. Ook mensen met psychotische stoornissen hebben minder klachten als ze regelmatig sporten.

5. Ook als we geen grote psychische problemen hebben, is sporten een prima idee om vrolijker te worden. Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten 43 procent minder last hebben van sombere gevoelens.

6. Bewegen vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol, terwijl de productie van stofjes die ons een goed gevoel geven juist wordt gestimuleerd. Bewegen zorgt er onder meer voor dat we meer serotonine en endorfine aanmaken, en dat zorgt voor de bekende gelukzalige roes die sporten ons kan geven. Welke sport je kiest, maakt trouwens niet veel uit, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, al geldt wel dat het effect van sporten op ons brein groter is als we ons echt moeten inspannen. Een beetje slenteren over de golfbaan is minder effectief dan hardlopen in de natuur.

7. Sporten zorgt voor afleiding. Als je niet lekker in je vel zit en de gedachten door je hoofd malen, helpt het simpelweg om je zinnen te verzetten. Hoe meer je je moet inspannen, hoe groter de kans dat sporten je hoofd ‘leeg’ maakt.

8. Bewegen heeft een positief effect op de slaap. En wie goed slaapt, is beter bestand tegen stressklachten en burn-out. Wanneer we sporten of bewegen, gaan onze hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur in eerste instantie omhoog, en dit blijft zo tot enkele uren na de inspanning. Maar wanneer ons lichaam tot rust komt, dalen de hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur tot een niveau dat lager is dan het niveau bij mensen die niet regelmatig sporten of bewegen. Hierdoor slapen mensen die regelmatig bewegen makkelijker in dan mensen die minder sporten en bewegen. Ook is de slaap dieper.

9. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor we beter functioneren. Ook de chemie in de hersenen verbetert door beweging, waardoor we bijvoorbeeld gemotiveerder raken en meer initiatief nemen.

10. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die veel bewegen minder vaak dementie krijgen. En als mensen al dementie hebben, helpt beweging de ziekte te vertragen.

11. Bewegen versterkt ook ons zelfvertrouwen, zegt hoogleraar John Ratey in zijn boek Fit! Bewegen voor een beter brein. Het leert je hindernissen te overwinnen. Het geeft een goed gevoel als het toch lukt om die vijf kilometer uit te rennen of dat extra gewicht te heffen. Ook maakt sporten ons lichaam gespierder en dat geeft ons een positiever zelfbeeld.

12. Last but not least: ook tijdens de overgang is het verstandig om te bewegen. Diverse onderzoeken tonen aan dat bewegen ervoor zorgt dat we minder overgangsklachten hebben.

Klaar om de fiets te pakken?

Start jouw fiets avontuur met een deelname aan de Wendy & Leontien Ladies Ride! Of je nu een oude omafiets hebt of een snelle sportfiets, dat maakt niet uit. Fiets op eigen gelegenheid (met of zonder ervaring) een van de routes die zijn uitgestippeld. 17 juli belooft een sportieve dag te worden met naast het fietsen ook een gezellig fees. Zo treden er meerdere artiesten op, o.a. Nielson, bekend van Sexy Als ik Dans, zijn er verschillende foodtrucks, een Tour de France café en museum en de hele dag diverse wielerwedstrijden op het parcours van RWC Ahoy.

Klik hier voor meer informatie over de Ladies Ride.

ictgroup2 12 x waarom sporten goed is voor ons brein
voltaren 12 x waarom sporten goed is voor ons brein
spar 12 x waarom sporten goed is voor ons brein
liv 12 x waarom sporten goed is voor ons brein



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF