Een dieet dat goed is voor de mens en voor de planeet. Ja, het bestaat echt. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat het Planetary Health Diet de kans op overlijden door onder andere kanker, hart- en vaataandoeningen en longziektes 30 procent kleiner maakt. Maar ook de planeet heeft baat bij dit dieet. Het leidt tot een 29 procent lagere uitstoot van broeikasgassen en ruim 50 procent minder landgebruik voor de productie van voeding.
Nu vraag je je misschien af wat het Planetary Health Diet is? Wij leggen het je uit. Het Planetary Health Diet - ook wel planetair dieet of win-win-dieet genoemd - bestaat voor 50 procent uit groente en fruit. Daarnaast eet je granen, noten en zaden en kleinere hoeveelheden - bij voorkeur - wit vlees. Dit dieet werd in 2019 opgesteld door de Lancet EAT-commissie om de groeiende wereldbevolking op een gezonde en duurzame manier te kunnen blijven voeden.
Meten is weten
Het onderzoek werd gehouden onder zo’n 200.000 Amerikanen, allen werkzaam in de gezondheidszorg en vrij van chronische ziektes. Deze groep hield bij hoeveel ze aten van vijftien verschillende voedselgroepen, van granen en groenten tot vlees en zaden. De onderzoekers konden zo precies vaststellen hoe dicht hun dieet bij het Planetary Health Diet zat.
Hoe beter de deelnemers zich aan het dieet hielden, hoe kleiner de kans was dat ze stierven als gevolg van belangrijke doodsoorzaken zoals kanker, hart- en vaataandoeningen en longziekten. De 10 procent die zich het beste aan het dieet hield, had een 30 procent lagere kans op overlijden als gevolg van deze doodsoorzaken dan de groep die zich er het slechtst aan hield.
De tijd zal het leren
Dit dieet lijkt de perfecte oplossing voor een gezonde en duurzame samenleving, maar of iedereen aan dit dieet zal beginnen is nog maar de vraag. Hoofdonderzoeker Walter Willett is pessimistisch: ‘Veranderingen in gedrag kosten altijd veel tijd.’