fbpx

Waarom snel eten niet goed voor je is

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de 20-minuten regel: pas na twintig minuten eten geeft je maag een seintje aan je hersenen dat je verzadigd bent. Deze regel is een veel toegepaste manier om ‘overeten‘ te voorkomen. Maar waarom is te snel eten eigenlijk slecht voor je?

Te snel, te veel

Al rond 1960 startte het vermoeden van een aantal onderzoekers dat een hoge eetsnelheid een oorzaak kon zijn van overgewicht. Zij dachten namelijk dat snelle eters minder snel een verzadigd gevoel hadden. Wanneer je snel eet, heeft het lichaam minder tijd om zijn werk te doen en een verzadigingssignaal naar de hersenen te sturen. Hierdoor zouden snelle eters een grotere kans hebben om (te) veel te eten dan langzame eters.

Slecht kauwen

Snel eten gaat vaak samen met niet goed kauwen. Als je niet goed kauwt, komen er grote brokken voeding in je lichaam. Je spijsvertering kan hierdoor niet goed z’n werk doen en de meeste voeding gaat onverteerd je lichaam weer uit. Je profiteert dus niet optimaal van de voedingsstoffen wat een vermoeid gevoel als gevolg kan hebben.

Hormonen

Als je iets eet, neemt het maagvolume toe en zet de maagwand uit. Die uitzetting van de maagwand wordt beïnvloed door de eetsnelheid. Wanneer je langzaam eet, blijft het voedsel ook langer in de maag zitten. Bij het eten van de maaltijd worden er verteringsenzymen en hormonen geproduceerd. Onderzoek toont aan dat er bij langzaam eten meer hormonen worden geproduceerd. De combinatie van een toegenomen maagvolume en de productie van hormonen leidt ertoe dat de maag langzamer leegt en dat er signalen naar de hersenen worden gestuurd. Hierdoor ervaar je een verzadigd gevoel en wordt de behoefte aan eten geremd.

Vanaf nu nemen wij de tijd om te genieten van elke maaltijd en niet snel al het eten naar binnen te schokken.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF