moe

Waarom je meer eet als je moe bent

Je hebt een korte nacht gemaakt en je voelt het al aankomen: de hele dag heb je zin in ongezonde snacks en voel je de drang om te snaaien. We weten dat het te maken heeft met onze slechte nachtrust. Maar hoe zit dit precies? 

Effect van slapeloze nacht
Onderzoekers van de Universiteit UC Berkely hebben onderzoek gedaan naar het effect van slapeloosheid op je hormonen en op je brein. Tijdens dit onderzoek hebben zij een FMRI scan uitgevoerd op 23 jongvolwassenen na het slapen van een normale en van een slapeloze nacht. Nadat de groep volwassenen een slapeloze nacht had gehad zagen de onderzoekers een dalende activiteit in de frontale kwab van de hersenen. Dit deel van de hersenen zorgt voor je impulsbeheersing, dat je probleemoplossend kunt denken en beoordelingsvermogen hebt. Daarentegen was er een verhoogde activiteit te zien in de diepere hersencentra. De diepere hersencentra zijn verantwoordelijk voor motivatie en wensen, reageren op beloningen. Wat uiteindelijk leidt tot het maken van keuzes die mensen normaal gesproken niet maken.

Hormonen en eetlust
Wat betreft je hormonen zijn er twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van je eetlust. Namelijk: leptine en ghreline. Leptine is het hongerhormoon en geeft je het verzadigde gevoel na je maaltijd. Dus hoe meer leptine er in je bloed stroomt, hoe meer verzadigd jij je voelt. Ghreline daarentegen zorgt er juist voor dat je trek krijgt. Wanneer je een goede nachtrust hebt gehad en dus uitgerust bent, zijn je leptine en ghreline hormonen  in balans. Heb je een korte nacht gemaakt? Dan daalt het leptine gehalte en stijgt het gherline gehalte juist. Je hersenen geven signalen af dat je trek hebt. Ghreline is de boeman die ervoor zorgt dat je jezelf na een slechte nachtrust vergrijpt aan ongezonde snacks.

Geur
Je blijkt dus gevoeliger voor geuren wanneer je moe bent. Gevoelig op een selectieve manier: de geur van lavendel doet niet echt iets anders met je als je moe bent, maar de geur van eten zorgt ervoor dat verschillende delen van de hersenen actiever worden. Als je lekker eten ruikt, wordt het lastiger om de verleiding te weerstaan.