Goed voor jezelf zorgen, begint eigenlijk al als je wakker wordt. De meeste ochtendroutines bestaan uit je wekker sluimeren en de deur uitrennen om er maar voor te zorgen dat je op tijd op je werk aankomt. Dit is alles behalve ontspannend en het beïnvloedt de rest van je dag. En die fijne manier waarop je op zondagochtend kunt opstarten, dat wil je doordeweeks natuurlijk ook! Met deze eenvoudige selfcare tips kun jij ‘s ochtends positief opstarten en de rest van de dag doorkomen met een relaxed gevoel. En nee, je hoeft er niet om vijf uur ’s ochtends voor op te staan!
10 selfcare tips voor een ontspannen ochtendroutine:
1. Maak een slaapschema
Kies een tijdstip waarop je iedere avond gaat slapen en iedere ochtend opstaat. Dit geldt ook voor het weekend. Op deze manier heb je regelmaat in je slaapritme en dat verbetert je nachtrust. Dat is fijn voor zowel je lichaam als je geest.
2. Zorg dat je genoeg tijd hebt ’s ochtends
De waarheid is dat bijna niemand zonder wekker op tijd wakker wordt. Om niet te hoeven haasten, is het natuurlijk wel handig als je jezelf genoeg tijd geeft om je klaar te maken voor de dag voordat je de deur uitmoet. Zet daarom een wekker die ruim op tijd afgaat.
3. Kies een vredig geluid als wekker
Niets is zo vervelend als wakker worden door een alarm waardoor je direct rechtop in bed zit. Kies daarom een vredig geluid of muziekje waar je geleidelijk mee wakker wordt. Er bestaan ook wekkers die je wakker maken met licht dat langzaam feller wordt. Deze wekkers bootsen een zonsopgang na en zorgen ervoor dat jij op een natuurlijke manier wakker wordt. Dat werkt erg ontspannend!
4. Niet sluimeren!
Zodra je bent ontwaakt, zet je wekker dan ook direct uit en ga niet meer slapen. Het wordt hierdoor namelijk steeds moeilijker om je bed uit te gaan. Zet even door en gooi direct de dekens van je af.
5. Laat je telefoon liggen als je net wakker bent
We doen het allemaal weleens: een beetje swipen en nieuwe berichtjes beantwoorden voordat we ons heerlijke bed verlaten. Het is verslavend en riskant, want de tijd tikt door. Voor je het weet, ren je weer achter de feiten aan. Probeer daarom je telefoon te laten liggen als je net wakker wordt. Om dit makkelijker te maken, is het handig om een gewone wekker te hebben in plaats van de wekker op je telefoon te gebruiken.
6. Schrijf een paar dankbaarheden op
Gebruik de tijd waarin je voorheen zinloos lag te scrollen om een paar dankbaarheden op te schrijven. Misschien heb je wel een grattitude-journal aangeschaft. Laat hem dan niet liggen. Geloof het of niet, door slechts vijf minuten te besteden aan de dingen waar je dankbaar voor bent, stap je met een positief gevoel uit bed. En daar heb je de rest van de dag profijt van!
7. Stretchen
Na een nacht stil te hebben gelegen, heeft je lijf er baat bij om even losgemaakt te worden. Het is daarom lekker om de dag te beginnen met een paar rek- en strekoefeningen of een korte yogasessie. Op die manier is niet alleen je hoofd klaargestoomd voor de dag, maar ook je lijf!
8. Drink een kop cafeïnevrije thee
Misschien ben je wel een koffieliefhebber, maar probeer ‘s ochtends toch voor een warm kopje cafeïnevrije thee te gaan. Cafeïne is een stimulerend middel, die de afgifte van het stresshormoon adrenaline aanwakkert. Hierdoor voel je je sneller gestrest en dat proberen we juist te voorkomen.
9. Speel vrolijke, maar rustgevende muziek af
Geloof het of niet: de muziek waar we naar luisteren, beïnvloedt onze gemoedstoestand. Luister je uptempo-muziek, dan zal je je hersenen erop aansturen om meer adrenaline aan te maken. Hierdoor stijgt je hartslag en zal je meer stress ervaren. Speel dus vrolijke, maar rustgevende muziek af als je in de bus naar Spotify luistert of in de keuken je brood klaarmaakt.
10. Ga vijf minuten eerder dan gepland, de deur uit
Herken je dat moment waarop je de deur uitgaat en je nog een paar keer terug naar binnen moet rennen, omdat je iets bent vergeten? Vervelend is dat. Probeer daarom vijf minuten eerder de deur uit te gaan, dan je in eerste instantie had gepland.
Eigenlijk gaat selfcare dus gepaard met plannen en vooruitdenken. Probeer het eens uit en ontdek welk positief effect het op jouw ochtendroutine en de rest van je (werk)dag heeft. Wie weet, pluk je er de vruchten van!