fbpx

10 redenen waarom yoga goed voor je is

Misschien beoefen je al jaren yoga of misschien sta je juist op het punt ermee te beginnen, maar waar je je ook op het yogapad bevindt, iedereen heeft zijn of haar redenen om steeds weer op dat matje te stappen. En dat is niet voor niets! De voordelen van yoga zijn (bijna) eindeloos, ook steeds meer fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychologen en sportcoaches raden yoga aan. Waarom? Nou, vanwege de vele positieve effecten op lichaam én geest! Daarom geven we 10 goede redenen om aan yoga te beginnen!

Hierbij 10 goede redenen om je matje uit te rollen voor een heerlijke yogasessie:

  1. Minder stress en een beter humeur

Na een yogasessie voel je je vaak kalmer, minder gespannen en ook vrolijker. Hoe kan dat? Voor een deel heeft dit te maken met het feit dat je met je aandacht bij je ademhaling, lichaam of het moment bent en je hoofd ‘leeg’ wordt. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat regelmatig yoga beoefenen ervoor zorgt dat je serotonine-levels stijgen (van invloed op je humeur en je goed voelen), het hormoon oxytocine(knuffelhormoon) wordt gestimuleerd en de aanmaak van cortisol (stresshormoon) juist wordt geremd.

  1. Betere nachtrust

Zoals je misschien in de blog met yogahoudingen voor het slapengaan al hebt gelezen, kan yoga bijdragen aan een betere nachtrust. Het zorgt voor meer rust in je hoofd, je ademhaling vertraagt en yoga help je lichaam en geest te ontspannen waardoor je makkelijker en beter slaapt.

  1. Flexibeler en veerkrachtiger

Misschien wel één van de bekendste voordelen van yoga is dat je er flexibeler van wordt. De houdingen zorgen ervoor dat je spieren en pezen langzaamaan langer worden en je lichaam beweeglijker. Meer flexibiliteit zorgt ook voor meer ruimte in je lichaam en een gevoel van lichtheid. Maar ook mentaal vergroot het je flexibiliteit en veerkracht, je kunt makkelijker met stressvolle situaties en tegenslagen omgaan en het helpt je positief te denken.

  1. Meer (spier)kracht

Met de vele verschillende yogahoudingen die er zijn, worden alle spieren en spiergroepen van het lichaam aangesproken en zorg je er tegelijk ook voor dat je spieren soepel blijven. Door een pose langer aan te houden, kun je werken aan het vergroten van je spierkracht in bijvoorbeeld je hamstrings, buikspieren en/of rugspieren.

  1. Betere lichaamshouding

Door yoga word je je meer bewust van je lichaam en ook van je houding. In de verschillende yogaposes leer je wat een goede houding is en door toename van je kracht en flexibiliteit wordt het makkelijker deze houding aan te nemen. Na verloop van tijd ga je vanzelf beter rechtop staan en zitten. Met als resultaat een betere lichaamshouding wat weer een positief effect heeft op het verminderen van nek- en rugklachten).

  1. Boost voor je immuunsysteem

Doordat je je spieren aan- en ontspant, druk uitoefent op bepaalde organen en steeds in en uit een houding beweegt, stimuleer je de afvoer van lymfevocht. Hierdoor kunnen afvalstoffen goed afgevoerd worden en kan het lymfestelsel (belangrijk onderdeel van je immuunsysteem) als geheel goed functioneren.

  1. Meer energie

Eén van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een dusdanige manier te ademen dat je de volledige capaciteit van je longen benut, neemt je lichaam meer zuurstof op. En dit heeft weer een gunstig effect op je energieniveau!

  1. Lagere bloeddruk en betere bloedcirculatie

Als je een hoge bloeddruk hebt kunnen meditatie, bewuster en regelmatiger ademhalen en Savasana (de Lijkhouding) helpen om deze omlaag te brengen. Daarnaast zorgt de grote variatie aan yogahoudingen voor een goede bloedcirculatie omdat je je inspant, maar ook omdat je in sommige houdingen je bloedsomloop letterlijk even op z’n kop zet (bijvoorbeeld in de Kaars) of organen masseert waardoor die beter doorbloed raken.

  1. Meer (fysieke én mentale) balans

De balanshoudingen zorgen er letterlijk voor dat je evenwicht en coördinatie verbetert, maar yoga zorgt ook voor meer balans tussen lichaam en geest en in je leven als geheel. Je voelt beter aan waar je behoefte aan hebt en waar je grenzen liggen.

  1. Meer focus

Yoga helpt je te focussen op het heden en je aandacht te houden bij dat wat je op dit moment aan het doen bent. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig yoga beoefenen leidt tot verbeterde concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een geheugen.

Ben je nog niet met yoga begonnen? Dan hoop ik dat bovenstaande je nét dat laatste duwtje in de rug geeft om de stap te zetten. Als je al regelmatig aan yoga doet, ben ik heel benieuwd welk effect het op je leven heeft en welke positieve effecten je tot nu toe al ervaren hebt!’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF