Hormoonbalans

Hoe jij jouw hormoonbalans ondersteunt tijdens het voorjaar

Je hormoonbalans verandert door de seizoenen. Dit betekent dat het goed is om ieder seizoen opnieuw de balans op te maken; wat heeft mijn lichaam nodig om in balans te zijn? In dit artikel vertelt WENDY- en hormoonexpert Ilva van der Dong jou wat jij het beste kunt doen. 

De lente en zomer zijn prachtige seizoenen, veel mensen kijken uit naar deze seizoenen en voelen echte ‘lente- en zomerkriebels’. Herken jij deze gevoelens ook? En wat blijkt, de verschillende seizoenen schijnen invloed te hebben op onze hormoonbalans. Het endocriene systeem (hormoonstelsel) bestaat uit verschillende klieren die hormonen uitscheiden en afgeven. Uit onderzoeken blijkt dat de verschillende seizoenen van invloed zijn op de aanmaak van verschillende hormonen. Door dit langere tijd te bestuderen ontdekten onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël dat hormoon producerende klieren groeien en krimpen in steeds dezelfde jaarlijkse cycli. En dit heeft weer invloed op onder andere je metabolisme, vruchtbaarheid, mentale welzijn en energie. Ontzettend interessant!

Hormoonaanmaak

Wanneer de lente begint is het buiten langer licht en licht heeft invloed op de hormoonaanmaak. De retina in onze ogen reageert op de eerste subtiele toename van daglicht (Felson, 2022). Deze reactie kan de hormoonbalans beïnvloeden, omdat het bijvoorbeeld invloed heeft op het hormoon melatonine, een hormoon dat invloed heeft op onze biologische klok en stemming. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van andere hormonen in het lichaam, welke kunnen leiden tot een gelukkiger gevoel. Een andere verandering die je wellicht kunt ondervinden is een verbetering van het geheugen. Onderzoekers (Keller e.d., 2005) hebben het verband tussen het weer en het geheugen getest. Ze kwamen erachter dat mensen gedurende de lente meer buiten zijn en zich over het algemeen blijer voelen en beter waren in het onthouden van een reeks getallen. Daarnaast dragen mensen vaak luchtigere en minder kleding. Het zonlicht heeft invloed op de stofwisseling van vitamine D en endorfine, welke weer effect hebben op ons immuunsysteem en humeur.

In balans

Onze leefstijl- en voedingskeuzes hebben een grote invloed op hoe het hormonale systeem werkt. Gewoontes die niet ondersteunend zijn voor het lichaam, kunnen ervoor zorgen dat er hormonale dislansen ontstaat in het lichaam. Dit kan voor symptomen zorgen zoals een laag energieniveau, vruchtbaarheidsproblemen, een onrustige huid, gewichtstoename en dergelijke. Het goede nieuws is dat ondanks dat het hormonale systeem een enorm complex systeem is, er bepaalde dingen zijn die je kunt doen om dit systeem te ondersteunen. Hormonen hebben bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen nodig om goed aangemaakt te kunnen worden of om processen goed te kunnen laten verlopen. Wanneer jij het lijf deze micronutriënten geeft maak je het makkelijker! Ook een stabiele bloedsuiker is belangrijk voor het hormonale systeem. Een verstoorde bloedsuikerspiegel heeft namelijk invloed op heel veel verschillende processen in het lichaam. 

Wat kun je in deze periode doen om je hormoonbalans en lichaam te ondersteunen?

  • Opruimen van afvalstoffen met behulp van voldoende vezels

Het spijsverteringssysteem moet blijven ‘bewegen’, zodat je via de stoelgang dagelijks afvalstoffen kwijtraakt. Denk hierbij aan het eten van minimaal 25 tot 30 gram vezels per dag. Fijne voedingsbronnen die veel vezels bevatten zijn: bonen, avocado, dadels, gedroogde abrikozen en havermout. 

  • Eet voldoende fruit

Fruit bevat veel vitamines en mineralen én helpt om je lijf te hydrateren. Cellen nemen vocht namelijk goed op wanneer er mineralen beschikbaar zijn. Begin je dag bijvoorbeeld onder andere met een stuk fruit of voeg fruit toe aan smoothies, heerlijk.

  • Ga droogborstelen, touwtjespringen of plan een massage in

Het lymfevatenstelsel bestaat uit kleinere en grotere vaten en loopt door ons hele lichaam. Het vervoert verschillende stoffen en zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen vervoert en verwerkt worden. Het is daarom van groot belang dat het lymfestelsel goed kan ‘stromen’ zodat het lichaam gezond kan blijven.

  • Schrijf focuspunten op

Dit is ook een mooie periode om voor jezelf op te schrijven wat je graag achter je zou willen laten en waar je je de komende tijd juist op wilt focussen. Je kunt jezelf hierbij vragen stellen zoals: welke gewoontes zou ik willen veranderen? Hoe wil ik mij graag voelen de komende tijd? Schrijf dit voor jezelf op of noteer in ergens op je telefoon, zodat je het er regelmatig bij kunt pakken en het niet aan je aandacht ontglipt. 

  • Bekijk de zonsopgang en de zonsondergang

Een goede manier om je biologische klok op een positieve manier te beïnvloeden is door naar de zonsopgang (of in de ochtend meteen naar buiten kijken voor het daglicht) en zonsondergang te kijken. De oranje tinten die je ziet tijdens de zonsondergang, zorgen ervoor dat er melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is ons slaaphormoon en werkt als een krachtig antioxidant. Melatonine kan ook de vruchtbaarheid ondersteunen door de mitochondriën (energiefabriekjes van de cellen) in de geslachtscellen te beschermen. 

 

Over Ilva van der Dong

Ilva is oprichtster van Jouw Hormonen. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam, met name in hoe je door middel van bepaalde leefstijlkeuzes een positief effect teweeg kan brengen. Wegens persoonlijke ervaringen met een verstoorde hormoonbalans volgde ze verschillende opleidingen en cursussen en leerde ze hoe je je lichaam weer in balans krijgt. Omdat ze haar ervaringen wilde delen met andere vrouwen startte ze haar praktijk, waar ze vrouwen ondersteunt om te leren ‘samenwerken’ met hun lijf in plaats van ‘tegen’. Dit doet ze door middel van 1 op 1 consulten en een bloedonderzoek. Ze vindt het daarbij belangrijk om te kijken naar de lange termijn effecten in plaats van naar de korte termijn effecten. ‘Het is geweldig om te zien hoe vrouwen in contact komen met zichzelf en welke positieve veranderingen ze hierdoor ervaren.’ Daarnaast is ze mede-eigenaar van www.hormonalflow.nl, op deze website kun je producten vinden welke de hormoonbalans ondersteunen.