fbpx

Snel moe, moeite met afvallen en slecht slapen? Het kan komen door je bloedsuikerspiegel

Ben je snel moe en wil je na een maaltijd bijvoorbeeld het liefst even gaan liggen? Of heb je na het eten van een maaltijd snel weer behoefte aan iets zoetigs? Dit kan erop wijzen dat je bloedsuiker niet in balans is. Lees de tips van onze Wendy- en hormoonexpert Ilva van der Dong die kunnen helpen om je bloedsuiker te ondersteunen.

Nadat we iets van koolhydraten hebben gegeten (appel, koekje, brood etc.) stijgt onze bloedsuiker. Koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet in glucose (suiker) en glucose komt in onze bloedbaan terecht. Glucose heb je nodig voor energie en is dus belangrijk.

Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat het glucosegehalte weer naar beneden wordt gebracht en zorgt ervoor dat glucose bij de cellen terecht komt. Is er op dat moment voldoende glucose aanwezig? Dan wordt de overige glucose opgeslagen in de lever of vetcellen als glycogeen, voor de momenten dat het lichaam glucose nodig heeft en dit niet via voeding binnen komt. Hoe hoger de glucosewaarde in het bloed, hoe meer insuline de alvleesklier aanmaakt.

Wist je dat er een verschil is tussen snelle- en langzame koolhydraten?

Snelle koolhydraten worden snel in suikers (glucose) omgezet en zorgen ervoor dat er veel insuline wordt aangemaakt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een snelle daling van de bloedsuiker wat zorgt voor een dip na de maaltijd, vaak heb je dan al gauw weer behoefte aan iets zoetigs.

Een snelle stijging van de bloedsuiker kan ervoor zorgen dat het lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt, het lokt namelijk een stressreactie uit. Cortisol wordt ook aangemaakt wanneer je bloedsuiker te laag is, het zorgt er namelijk voor dat de bloedsuiker weer stijgt. Dit zorgt op zijn beurt voor een domino-effect.

Daarnaast werkt insuline samen met hormonen zoals oestrogeen en testosteron. Een te hoog insuline gehalte kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de eierstokken meer testosteron aanmaken en dat kan onder andere zorgen voor klachten rondom de cyclus.

Herken jij onderstaande klachten?

  • Dipje na de maaltijd
  • Constant hongerig/behoefte om te eten
  • Moeite met afvallen
  • Veel behoefte aan zoet
  • Moeite met in slaap vallen en/of doorslapen
  • Snel geïrriteerd na een tijdje niks eten

Dat kan erop wijzen dat de bloedsuiker niet in balans is.

Wat kun je doen om je bloedsuiker te ondersteunen?

  1. Combineer eiwitten, vezels, koolhydraten en vetten met elkaar. Zo zorg je ervoor dat de bloedsuiker niet zo snel stijgt. Daarnaast zorgen vetten en eiwitten ervoor dat je je langer verzadigd voelt. Eet dus liever geen maaltijden waarbij je alleen koolhydraten tot je neemt en probeer snelle koolhydraten (witte broodjes, pasta, zoet beleg, frisdranken ed.) te vervangen voor langzame koolhydraten (volkoren producten, quinoa, groenten, fruit ed.).
  2. Plan ontspanningsmomenten in. Stresshormonen zorgen ervoor dat de bloedsuiker gaat schommelen en kunnen het hongergevoel verhogen. Daarnaast kan het oestrogeen- en progesteron gehalte hierdoor verstoren. Onderzoeken laten zelfs zien dat chronische stress de kans op diabetes type 2 kan verhogen. Voeg bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen toe aan je ochtend- of avondroutine of maak een wandeling waarbij je om je heen kijkt zonder afleiding van een telefoon.
  3. Op een natuurlijke manier de hormoonbalans ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan kruiden zoals kaneel, gember en mariadistel. Zelf drink ik dagelijks een kop Hormonal Flow thee (www.hormonalflow.nl), echt een momentje van ontspanning waarbij ik weet dat ik mijn hormoonbalans ondersteun!
  4. Beweeg regelmatig gedurende de dag. Onderzoeken tonen aan dat lichaamsbeweging de insuline gevoeligheid vergroot en cellen daardoor glucose beter kunnen opnemen. Denk hierbij aan krachttraining, HIIT, pilates of regelmatig wandelen.
  5. Meng af en toe appelcider azijn met water voordat je begint aan je maaltijd, dit kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Ook kan het ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent en dus minder snel na een maaltijd weer gaat ‘snaaien’.

Het is van belang om koolhydraten/suikers niet te schrappen uit het voedingspatroon, ze voorzien jouw lichaam van energie. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor koolhydraten/suikers je tot je neemt en in welke combinaties je ze eet. Wanneer je kiest voor ‘langzame’ koolhydraten stijgt de bloedsuiker geleidelijk. Probeer overdag om de 3 tot 4 uur een gezonde maaltijd tot je te nemen.

Over Ilva van der Dong

Ilva is oprichtster van Jouw Hormonen. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam, met name in hoe je door middel van bepaalde leefstijlkeuzes een positief effect teweeg kan brengen. Wegens persoonlijke ervaringen met een verstoorde hormoonbalans volgde ze verschillende opleidingen en cursussen en leerde ze hoe je je lichaam weer in balans krijgt. Omdat ze haar ervaringen wilde delen met andere vrouwen startte ze haar praktijk, waar ze vrouwen ondersteunt om te leren ‘samenwerken’ met hun lijf in plaats van ‘tegen’. Dit doet ze door middel van 1 op 1 consulten en een bloedonderzoek. Ze vindt het daarbij belangrijk om te kijken naar de lange termijn effecten in plaats van naar de korte termijn effecten. ‘Het is geweldig om te zien hoe vrouwen in contact komen met zichzelf en welke positieve veranderingen ze hierdoor ervaren.’ Daarnaast is ze mede-eigenaar van www.hormonalflow.nl, op deze website kun je producten vinden welke de hormoonbalans ondersteunen.

Foto Ilva van der Dong Snel moe, moeite met afvallen en slecht slapen? Het kan komen door je bloedsuikerspiegel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jouw Hormonen (@jouwhormonen)

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF