fbpx

Marika heeft de ziekte van Lyme: ‘Ik kan niet in the spur of the moment leven’

Marika Bazelmans (22) heeft de ziekte van Lyme en wist ondanks een loodzware periode, waarin ze zelfs even in een rolstoel belandde, na vierenhalf jaar haar opleiding Universal Science aan het University College af te ronden.

Ze woont inmiddels weer thuis waar ze na een revalidatieperiode de draad weer probeert op te pakken.

Je kampt al jaren met de ziekte van Lyme…

‘Het gaat nu best redelijk. Ik probeer me nu thuis bij mijn ouders op mijn herstel te focussen. Ik wandel bijvoorbeeld een half uur per dag. Dat is wat ik in tien weken heb opgebouwd. Om te kijken of ik mijn conditie weer op kan bouwen. Ik zwem daarnaast eens per week een uur in een warm bad. Ik slik veel minder medicatie dan voorheen en probeer er op mijn manier voor te zorgen dat ik vooruit ga.

Mensen die me vaak zien, zeggen: je ziet er beter uit, loopt beter de trap op of kunt langer staan. Maar voor mij gaat het allemaal nog wel erg langzaam. Gelukkig gaat het nog steeds wel vooruit.’

Waar haal jij je kracht vandaan?

‘Door doelen te stellen. Door mijn studie had ik iets om mijn zinnen op te zetten. Ik was aan mijn opleiding begonnen en wilde die dan ook afmaken. Daar klampte ik me echt aan vast. Hoe beroerd ik me in die vier jaar soms ook voelde, ik wilde koste wat het kost terug naar school. Nu ik ben afgestudeerd, wil ik aan mijn sociale leven werken. Dat is door de ziekte van Lyme totaal naar de achtergrond verschoven.

De ziekte openbaarde zich op een leeftijd waarop anderen normaal op stap gaan en hun kennissenkring opbouwen. De keren dat ik op stap ben geweest, kan ik op één hand tellen. Ik heb ook nog nooit een relatie gehad. Ik ging naar school, maakte mijn huiswerk en ging daarna naar bed. Zo kom je natuurlijk niet veel mensen tegen. Daar hoop ik nu wel verandering in te brengen.’

Hoe sta je nu in het leven?

Marika Marika heeft de ziekte van Lyme: ‘Ik kan niet in the spur of the moment leven’

Marika Bazelmans werd gefotografeerd door Katelijne Verbruggen en geïnterviewd door Hanneke Seesing

‘Heel positief. Sinds een paar maanden voel ik me eindelijk weer een beetje gelukkig. Ik heb wat meer ruimte, de drukte van de opleiding is er vanaf en ik kan weer dingen doen die ik leuk vind, ontspannen. Ik zit weer iets lekkerder in mijn vel. De stress is er vanaf, ik ben relaxter en wat minder ziek dus heel blij.

Vandaag ben ik wezen zwemmen. Niets lekkerder om dan mijn lijf te voelen. Die beginnende spierpijn voelen, zodat ik weet dat ik iets gedaan hebt. Weten dat ik niet moe ben vanwege mijn ziekte, maar omdat ik heb gesport… Dan krijg ik een heel voldaan gevoel. Dat is voor mij wel echt een ultiem geluksmomentje.’

Welke les heb jij geleerd door je ziekte?

‘Door mijn ziekte ben ik snel zelfstandig en volwassen geworden. Ik kijk anders tegen problemen aan. Ik moet altijd medicijnen slikken, heel goed op eten letten en daardoor leer je snel voor jezelf zorgen. Ik moet echt goed nadenken over wat wel en wat niet kan. Ik moet verantwoordelijkheid nemen, altijd van tevoren over dingen nadenken, ik kan niet in the spur of the moment leven.’

Hoe en waar zie jij jezelf over vijf jaar? Dagdromen mag…

‘In de ideale situatie heb ik dan een fulltime baan en woon ik op mezelf. Het liefst met iemand samen. Of ik mezelf ooit als moeder zie? Ik wil het wel. Heel graag zelfs. Maar onderzoek wijst er op dat de ziekte van Lyme tijdens de zwangerschap van moeder op kind overdraagbaar is. En dat is wel iets wat ik serieus zou willen uitzoeken, want ik zou de ziekte niet over willen brengen op een baby. Dat die van het prille begin dit drama mee moet dragen.’

Lees ook: Elke koos op haar 15e voor een beenamputatie: ‘Mijn been is weg, maar ik heb er een leven voor terug gekregen’

Geen vergoeding bij Lyme…

De rechter heeft besloten dat Marika’s zorgverzekeraar haar behandeling in België moet vergoeden. De zorgverzekeraar is echter in hoger beroep gegaan. Voor zichzelf én alle andere Lyme-patiënten is Marika nu een crowd funding begonnen om de kosten voor het hoger beroep te kunnen betalen en daarmee de behandelingsmogelijkheden voor andere Lyme-patiënten te vergroten. Check: marika.lymevereniging.nl.

Happy on Friday

Het interview is onderdeel van het project Happy on Friday, bedacht en opgezet door Kim van der Hoeven: ‘Uit eigen ervaring ken ik de impact van ernstig ziek zijn. Ik bleek – net als mijn zusjes en moeder – het borstkankergen BRCA1 te hebben. Ik had een leuke, creatieve baan als beeldproducer bij magazine Glamour en genoot van mijn leven in Amsterdam.

In één klap nam alles een totaal andere wending toen ik ook – net als mijn zusjes – de diagnose borstkanker kreeg. Na drie heftige operaties, waaronder een borstreconstructie, en een langdurig herstel, zit ik eindelijk weer lekker in mijn vel. Mijn toekomst ziet er weer rooskleurig uit.
 Toen één van mijn zusjes een aantal jaar geleden mee deed aan het project ‘Borstbeeld’, waarbij 12 bekende fotografen vrouwen met borstkanker portretteerden, werd ik geïnspireerd. Trots en vol kracht straalde ze op een prachtige grote foto, geëxposeerd op het Museumplein in Amsterdam. Daar is het idee voor Happy on Friday geboren.

Voordat ik ziek werd organiseerde ik als beeldproducer fotoshoots met topteams uit de Nederlandse modewereld. Voor Happy on Friday wil ik mijn ervaring als creatief producer inzetten met de topteams van Nederland om vrouwen in een moeilijke periode van hun leven het gevoel van eigenwaarde terug geven. Een periode die ze kunnen afsluiten met een mooi portret die ze door hun omgeving cadeau krijgen of die je jezelf cadeau geeft.”

Wil jij ook zo’n mooie foto of wil je dit iemand cadeau geven na een zware tijd? Kijk eens op happyonfriday.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF