Haaruitval is een lastig probleem omdat er diverse oorzaken zijn. Om deze beter te kunnen achterhalen volgt hier een korte uitleg en een overzicht van onze hormoondeskundige en WENDY expert Ralph Moorman.
Uit haarzakjes groeien haren. Het aantal haarzakjes op de hoofdhuid is zo’n 100.000 en is erfelijk bepaald. Daarnaast hebben bijvoorbeeld blondines meer haarzakjes dan brunettes en jongeren meer dan ouderen.
De groeifase van haar duurt +/- 3 jaar. Vervolgens is er een korte overgangsfase (groei komt tot stilstand) en haren eindigen met de afbraakfase van +/- 3 maanden. Als we echter gedurende langere tijd veel meer haren verliezen dan de gebruikelijke +/- 100 per dag dan is er sprake van haaruitval, ofwel: alopecia.
Er bestaan meerdere vormen van alopecia
- Alopecia diffusa: diffuus haarverlies.
- Alopecia areata: auto-immuunziekte waarbij er kale plekken ontstaan en soms zelfs totale kaalheid.
- Alopecia androgenetica: mannelijke kaalheid.
De belangrijkste oorzaken van haaruitval
PCOS: er is een verstoorde balans tussen progesteron (onvoldoende aanwezig), oestron (voldoende aanwezig), testosteron (meer dan voldoende aanwezig). Vooral vrouwen met overgewicht, insulineresistentie, diabetes II zijn hier gevoelig voor.
Veel stress: zowel stress uit voeding, geestelijke stress als lichamelijke stress kunnen zorgen voor haaruitval omdat het immuunsysteem dit niet leuk vindt. Soms kan stress zelfs schildklierklachten verergeren.
Ontsteking: laaggradige en stille ontstekingen kunnen haaruitval ook doen vergroten.
Onvoldoende voedingstoffen: door een slechte darmwerking of het eten van te weinig gezonde voeding ontbreken er belangrijke stoffen voor een gezonde haargroei. Denk aan: eiwitten, vitamines en mineralen, maar ook een beetje vitamine B2 en B8, ijzer en biotine.
Suiker: een hoge suikerspiegel werkt ontstekingen en insulineresistentie in de hand.
Zwangerschap: het percentage haren in de groeifase bedraagt tijdens de zwangerschap zo’n 95%. Na de zwangerschap gaan deze haren onder invloed van de daling van het oestrogeengehalte, snel over naar de afbraakfase. Dit geeft een toename van haarverlies +/- 3 maanden later.
Trage schildklier: dit kan zorgen voor een slechte doorbloeding met als gevolg een slechte aanvoer van voedingsstoffen naar het haar.
Overgang: door de daling van progesteron tijdens de overgang werkt ook de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3 minder goed. Zie trage schildklier.
Crashdieten: dit kan ook zorgen voor een trage schildklier (in de spaarstand). Tevens krijgt je weinig voedingsstoffen binnen en vindt er afbraak van keratine plaats door energie tekort.
Meer over Ralph lees je hier.
Lees ook:
HORMOONDESKUNDIGE RALPH MOORMAN OVER CELLULITE