fbpx

Hoe werkt je brein volgens Brain Balance expert Charlotte Labee?

Je hebt misschien wel een idee wat er zo ongeveer in je hoofd gebeurt, maar hoe zit die ‘grijze massa’ eigenlijk in elkaar? Om je eigen brein beter te begrijpen, is het handig als je in grote lijnen weet hoe onze hersenen in elkaar zitten. Ze bestaan uit veel onderdelen. De 4 onderdelen welke een beetje goed te begrijpen zijn, bespreek ik hier.

1. Reptielenbrein (oerbrein)

Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van ons brein en bestaat al miljoenen jaren, vandaar de vergelijking met reptielen. Dit deel van je brein bestuurt alle automatische processen. Het is gericht op overleven en voortplanten en stuurt alle vitale lichaamsfuncties aan: ademhalen, je bloedsomloop, je hartslag. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten je bewuste controle. Hier regeert het wilde beest dat maar één missie heeft: overleven.

2. Limbisch brein (zoogdierenbrein)

In de evolutie kregen de zoogdieren er een extra brein bij, het limbisch systeem. Hierin ligt ons vermogen wat betreft emotie en gevoel. Dit deel kickt erop om het genotssysteem wat we hebben te voeden en zoekt naar aangename ervaringen en herinneringen. Het limbisch brein wil het liefst pijn en confrontatie vermijden. In dit gedeelte worden onder andere ook jouw dopamines (gelukshormonen) aangemaakt als je een knuffel krijgt. In die zin stimuleert het daarom ook sociaal gedrag.

3. Neocortex (menselijk brein)

In dit gedeelte van het brein zit je ratio, je gezonde verstand. Het is zo’n 400.000 jaar geleden ontwikkeld. Daarmee is dit het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor rationaliteit en nuchterheid. Hier maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen.

4. Prefrontale cortex (cockpit van onze hersenen)

Hier worden de hele dag door beslissingen genomen en plannen gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat hier zich je dagelijkse zelfbewustzijn bevindt. Ik noem dit deel van de hersenen ook wel onze PA. Die zorgt ervoor dat van alle informatie wat er binnenkomt op een dag, en dat is enorm veel, gefilterd wordt wat relevant is voor je en wat niet. Alles wat relevant is, speelt zich af in je bewuste systeem en wat minder relevant is, wordt opgeslagen op je onbewuste schijf. Kortom die prefrontale cortex speelt een hele belangrijke rol voor je, 24/7.

Wat weten we over ons brein?

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de werking van onze hersenen. Hoe ze precies werken en wat de functies exact zijn, is nog een groot raadsel. Maar wat al het onderzoek tot nu heeft opgeleverd is veel, ook hoe we zelf invloed op onze hersenen kunnen uitoefenen.

Hieronder laat ik je een aantal opmerkelijke gewoonten van onze hersenen zien die ze dag in dag uit inzetten om alle processen aan te sturen. Het is maar een kleine greep, maar deze weetjes en feitjes helpen je je eigen brain balance beter te begrijpen.

1 . Onze hersenen zijn ontwikkeld om jou te laten overleven

Alles staat in het teken van overleven. Zo reageren ze, handelen ze en zullen ze je altijd sturen. Zowel in mentaal, fysiek, emotioneel, economisch als in sociaal opzicht.

2. Onze hersenen vermijden pijn en zoeken geluk

Onze hersenen vermijden graag pijn en zoeken naar plezier. ‘Liever korte termijn fijn en lange termijn pijn.’ Want de toekomst kan zomaar heel anders zijn, en dan kun je het maar beter nu prettig hebben. Vandaar dat je hersenen maar al te graag prikkels naar je genotssysteem sturen.

3. Ieder brein is uniek

Als gevolg van alle verschillende verbindingen in onze hersenen is ieder mens anders en uniek, ook al zijn de hersenen van iedereen bij de geboorte bijna identiek qua vorm, capaciteit, en basis ingrediënten. De informatie die je persoonlijkheid bepaalt wordt grotendeels opgeslagen in de eerste acht jaar van je leven.

4. Negatief is altijd zwaarder dan positief

Voor onze hersenen geldt: iets negatiefs weegt altijd zwaarder dan iets positiefs. Een positieve ervaring, een leuk moment, is zo weer verdwenen. Iets negatiefs weegt veel zwaarder; je hersenen zijn hier soms dagen later nog mee bezig. Hoe komt dat? Ze signaleren gebeurtenissen die gevaar kunnen betekenen. Dit werkte miljoenen jaren geleden goed voor ons toen we nog in de wildernis op dieren moesten jagen om te overleven. Nu is er niet zoveel direct gevaar van die aard en zit dit ons eerder in de weg.

5. Fouten zijn belangrijk voor onze hersenen

Om zich goed te kunnen ontwikkelen, hebben hersenen fouten nodig. Daar reageren ze op; zo kunnen ze zich aanpassen en ontwikkelen. Helaas worden fouten in onze cultuur vaak als negatief beschouwd. Men wil er zo snel mogelijk vanaf. Er aandacht aan besteden zou beter zijn voor alle soorten leerprocessen, zowel op school als bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Bedenk eens hoe kinderen het beste leren? Door fouten te maken, door alle fouten die jij gemaakt hebt in je leven ben je geworden wie je nu bent. Laten we fouten als positief ervaren, de mogelijkheid om te ontwikkelen!

Over Charlotte

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied (haar kledinglijn ging failliet en ze kreeg baarmoederhalskanker) hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.

https://www.instagram.com/p/B0LVEUxF_1z/

Door je hersenen beter te gaan begrijpen en naar de behoefte van je brein te luisteren kun je brain balance bereiken. Voor mij is brain balance een lifestyle geworden, beniewd wat het inhoudt? Klik hier [custom-related-posts title=”Ook interessant:” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”].



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF