Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat bij het gebruik van vapes giftige metalen vrijkomen die via het inhaleren diep in de longen en het lichaam terechtkomen. De hersenen en organen kunnen hierdoor worden aangetast, wat kan leiden tot cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en ademhalingscomplicaties.
Er werd al vermoed dat bij het vapen metalen zouden vrijkomen, maar hoeveel er in het lichaam terechtkomt was niet bekend. Volgens het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control verhoogt vapen het risico op blootstelling aan lood, uranium en cadmium. Blootstelling aan deze metalen kan op korte termijn blijvende schade bij jongeren veroorzaken. Blootstelling aan lood en cadmium kan volgens de onderzoekers leiden tot cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en ademhalingscomplicaties bij kinderen. Cadmium kan zelfs in verband worden gebracht met verschillende soorten kanker. Lood heeft vooral invloed op hart, bloedvaten en de hersenen.
Niet alleen metalen geven problemen
Maar niet alleen de metalen geven problemen. De vloeistof in de vape bevat nicotine, die ook schadelijk is voor de hersenontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de zoete smaken – die bij jongeren populair zijn – extra schade veroorzaken. Gebruikers van die smaakjes bleken meer uranium in hun lichaam te hebben. De verkoop van deze vapes met zoete of fruitige smaakjes is sinds 1 januari verboden in Nederland, maar toch zijn ze nog veel in omloop.
Schade onomkeerbaar
Noor Rikkers, kinderlongarts, benadrukt in het NOS Radio 1 Journaal dat de schade aan het brein door bijvoorbeeld nicotine in veel gevallen onomkeerbaar is en dat mensen er hun hele leven gevolgen van kunnen ondervinden. ‘We zien af en toe jongeren op de intensive care terechtkomen met serieuze ademhalingsproblemen door het vapen. Maar ik maak me meer zorgen over de stille schade aan het brein van jongeren. Over de langetermijngevolgen is nog relatief weinig zeker, omdat vapes nog niet zo lang bestaan. Over twintig of dertig jaar zullen we veel meer weten. Maar het is allang duidelijk dat het slecht is, zeker niet beter dan sigaretten’, klinkt Rikkers wanhopig.
Bron: NOS