fbpx

Boost je productiviteit: vier direct toepasbare tips

Soms heb je van die dagen waarop je bergen werk te verzetten hebt, maar het lijkt alsof je vastgelijmd zit aan je stoel. Het is frustrerend en ontmoedigend, maar maak je geen zorgen. We hebben vier eenvoudige, maar krachtige tips verzameld om je te helpen uit die productiviteitsdip te komen.

1. Bewegend vergaderen

In een interview met Credit Expo vertelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, over de voordelen van ‘walking meetings’. Door al lopend te vergaderen stimuleer je juist die neurale netwerken die leiden tot creatieve ideeën en betere beslissingen. Het zorgt er ook voor dat je empathischer bent in je beslissingen doordat je meer rekening houdt met anderen. Ook heeft het een positief effect op je zelfreflectie en jouw positie ten opzichte van de ander.

2. Herken het moment voor een pauze

Productief zijn houdt niet in dat je de hele dag actief moet zijn. Sterker nog, als je een pauze niet op tijd herkent, raak je waarschijnlijk sneller in een onproductieve sleur. Door je hersenen een moment van rust te gunnen, kun je daarna vaak nog beter werken. Je brein is een soort spons die langzaam vol raakt. Het fijne aan een spons is dat je deze ook weer uit kunt knijpen, waardoor je de spons opnieuw kunt gebruiken. Dat werkt bij de hersenen in grote lijnen hetzelfde. Probeer iets te doen waarbij je je hersenen niet optimaal hoeft te gebruiken. Voorbeelden zijn: een filmpje kijken, een stukje lopen of dagdromen.

3. Groen in de werkomgeving

Uit onderzoek van University of Exeter blijkt dat de aanwezigheid van groen in de werkomgeving een aanzienlijk positief effect heeft op de stemming en prestaties van medewerkers. Naast dat planten de productiviteit verbeteren, verbetert het ook de luchtkwaliteit en geeft het een gevoel van verbondenheid met de natuur. NASA heeft een lijst opgesteld met de beste planten om in huis te zetten. Kamerplanten zoals de sanseveria, kamerpalm, varen en gerbera presteren samen met veertien andere planten het beste voor het opwekken van productiviteit. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken welke plant het beste bij jouw huis past.

4. Afwisseling in taken

Ons brein presteert het beste bij afwisseling. Dat komt doordat de hersenen bestaan uit twee aandachtssystemen: het actieve deel en het non-actieve deel. Door deze goed af te wisselen, kun je optimaal productief zijn. Door je dag op te delen in blokken kun je dit oefenen. Je maakt een schema voor jezelf waarin je elke taak een tijdsduur geeft. Is de tijd om? Dan ga je even wat anders doen en het liefst iets waar je brein niet actief hoeft te zijn. Afwisseling hoeft niet alleen in activiteit te zitten, maar kan ook bestaan uit het wisselen van omgeving. Volgens neurowetenschapper Henning Beck is van omgeving veranderen een simpele truc die je overal kunt toepassen: thuis, op het werk, wanneer je ergens op bezoek bent. “Als ik naar een andere ruimte ga, denk ik anders. Opeens zie ik zaken in een ander licht.”WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF