fbpx

Hoe erg is die menopauze nu écht? Wendy-expert Josje Smeets vertelt wat voor invloed het heeft op ons geluk

De overgang en geluk; hoe erg is die menopauze nu écht? Psycholoog en Wendy-expert Josje Smeets vertelt dat er vaak negatief over gesproken wordt. Ze legt uit wat het precies inhoudt en hoe je het onder controle krijgt. 

Het liefst praten we over werk, avonturen en het najagen van onze dromen, maar laten we het eens hebben over iets wat bijna elke vrouw vroeg of laat zal meemaken; de overgang. Vaak horen we negatieve verhalen over de menopauze, daarom in dit artikel het antwoord op de vraag: wat is de invloed van de overgang op ons geluk?

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces dat je doormaakt wanneer het lichaam afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Tijdens dit proces stopt de menstruatie en vindt er een grote verschuiving in hormonen plaats. Strikt genomen bestaat de overgang uit drie fases: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Tijdens deze fasen ervaren vrouwen een reeks fysieke symptomen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen.

Daarnaast vindt er een continue wisseling in hormonen plaats wat een grote invloed om je limbisch systeem (je emoties) en je angstcentrum heeft. Logisch dat dit alles samen je humeur sterk kan beïnvloeden.  Alhoewel dit proces volstrekt normaal is kunnen angstgevoelens en stemmingswisselingen een groot deel van je leven gaan bepalen.

Bye bye comfortzone

De overgang is een echte achtbaan. Waar je je de ene dag op de toppen van je kunnen voelt kun je de andere dag meer op een tikkende tijdbom lijken. Onze hormonen spelen een spelletje met onze mind. Niet zo handig als juist het hebben van een goede mindset kan zorgen voor meer gevoelens van geluk…

Wanneer je in de overgang verkeert, zul je merken dat je de controle over je lichaam en geest een beetje kwijtraakt. Dit geeft onrust en stress en maakt dat je je continu voelt alsof je buiten je comfortzone verkeert. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar vaak ook voor je omgeving. Je bent immers onvoorspelbaar.

Pak de controle terug!

Om minder last te hebben van de symptomen van de overgang is het belangrijk om de controle over je geest deels terug te pakken. Dit kun je doen door goed voor je lichaam te zorgen en strikte routines in te bouwen. Je zult zien dat je daarmee weer meer thuis voelt in je eigen lijf en de onvoorspelbaarheid grotendeels naar de achtergrond verdwijnt. De volgende routines zijn het meest belangrijk;

  • Heb voldoende slaap. Ga op tijd naar bed (liefst elke dag rond hetzelfde tijdstip) en sta op tijd weer op. Zeven à acht uur slaap per nacht is ideaal. Hoe strikter je avondroutine en ochtendroutine, hoe groter de kans dat je slaap van hoge kwaliteit is. Hierdoor voel je je meer uitgerust, positief en ontspannen.
  • Eet gezond. Probeer tijdens de overgang vooral te focussen op de aanmaak van het lange termijn gelukshormoon; serotonine. Gezonde voeding stimuleert de aanmaak hiervan en dan vooral bananen, vis, zuivel, bruine rijst, kikkererwten, eieren, pitten, sesamzaden en noten.
  • Beweeg. Lichaamsbeweging is het beste medicijn tegen dipjes. Bouw dit elke dag minimaal 30 minuten in.
  • Communiceer. Dit punt is misschien wel het belangrijkste. Hoe kwetsbaar je je ook kunt voelen tijdens de overgang; ben er open over. Stel partners, vrienden en familie op de hoogte, zodat ze weten wat je doormaakt. Hun steun met een extra knuffel of een doosje chocola is broodnodig tijdens deze rollercoaster. Probeer ook steun te zoeken bij vrouwen die door dezelfde fase heen gaan. Af en toe eens goed lachen om je rothumeur doet wonderen.
  • Self-care. Altijd belangrijk, maar tijdens de overgang des te meer. Ontspan voldoende maar geef vooral ook aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ga op avontuurlijke reizen, lees inspirerende boeken of probeer nieuwe hobby’s uit. Wedden dat dit helpt?

Informeer jezelf

Kennis is macht, en zeker tijdens de overgang. Lees er vooral veel over; de symptomen en de beschikbare opties om ermee om te gaan. Raadpleeg betrouwbare bronnen, praat met je arts en stel vragen. Hoe meer je begrijpt over deze bijzondere fase, hoe beter je in staat zult zijn om goede beslissingen te nemen over je eigen geluksgevoel.

En weet: je bent niet alleen!

Ben jij op zoek naar meer geluk?  Gelukspsycholoog en Wendy-Expert Josje Smeets helpt je graag verder.

Menopauze



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF