Gelukspsychologe Josje Smeets: 'Zo zet je de eerste stap naar een gezondere lifestyle'

Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen vaker gezonder zijn dan ongelukkige mensen. Gelukkige mensen bewegen meer, eten meer groenten en fruit en over het algemeen is ook de kwaliteit van hun slaap beter dan van hun minder gelukkige medemens. Onze gelukspsychologe Josje Smeets legt uit waarom gezonde mensen gelukkiger zijn en hoe jij de eerste stap zet naar een gezondere lifestyle. 

Troostvoedsel

Het blijkt zelfs dat gelukkige mensen een beter immuunsysteem hebben. Het is niet voor niets dat lichamelijke klachten als hoofd- of maagpijn vaak gerelateerd worden aan stress. Natuurlijk snijdt dit hout. Je kunt je voorstellen, dat je veel eerder geneigd bent een lekkere gezonde maaltijd te bereiden als je vol energie en puf zit, dan wanneer je een baaldag hebt. Juist dan zwicht je eerder voor verleidingen in de vorm van vet of suikers. Het zogenaamde ‘troostvoedsel’. Eenmaal geïnstalleerd onder een dekentje op de bank, kan een retourtje naar de sportschool je ook gestolen worden.

Het blijkt ook dat het andersom werkt. Niet alleen zijn gelukkige mensen gezonder, ook zijn gezonde mensen gelukkiger.

1.000 kcal versus 33 kcal

Gezonde mensen maken minder cortisol, het zogenaamde stresshormoon, aan. Dit houdt sterk verband met hoe goed jij ’s nachts slaapt. Meer stress, minder slaap; helaas. Minder slaap, meer stemmingswisselingen.

Ook hebben gezonde mensen over het algemeen minder last van pijntjes, waardoor het humeur beter wordt. Pijnloos door het leven gaan zorgt er tevens voor dat je meer energie hebt om dingen te ondernemen, al dan niet met anderen. Weer een geluksfactor in the pocket!

En je snapt vast, dat wanneer je gezond leeft je daardoor ook je zelfvertrouwen boost. Knagen aan een worteltje doet je net even iets beter voelen dan het wegwerken van een zak cheese onion chips. Alhoewel, tijdens het eten denk je daar misschien anders over. Maar dat is korte termijn. Over de lange termijn, dus na het wegwerken van 1.000 kcal versus 33 kcal, weet ik wel wat je beter doet voelen. En je spiegelbeeld ook.

Uitstellen is geen optie

Ik kan nog uren doorgaan over de relatie tussen geluk en gezondheid. Het is een typisch kip-of-het-ei-verhaal. Waarbij het veel moeilijker is om de eerste stap te zetten wanneer je in een negatieve flow zit (ongezond en ongelukkig) dan andersom. Toch is dit de sleutel. Dóen. Niet denken. Geen beren op de weg zien. Geen uitstelgedrag. Doen!

Trek je sportschoenen aan, trek broccolirijst bij de Appie uit het schap, stof je blender af en gáán. Je lijf en hoofd zullen je dankbaar zijn. Enjoy.

Gelukshormoon

Speelse mensen zijn meer actief. Ze rennen en huppelen letterlijk door het leven. Dit actief zijn zorgt ervoor dat hun brein alert en scherp blijft, waardoor ze situaties goed kunnen waarnemen. Daarnaast zorgt deze activiteit voor de aanmaak van gelukshormonen. De overtollige energie die deze mensen voelen kunnen ze vaak kwijt middels lichaamsbeweging, wat uiteindelijk voor nog meer mentale fitheid en geluk zorgt.

Nu zul je denken. Fijn dat deze mensen meer energie hebben dan ik. Oneerlijk ook wel. Want ja, mensen zijn nu eenmaal verschillend.

Toch zit het niet helemaal precies zo. Het is namelijk zo dat speelsheid, actief en energiek máákt. Wanneer je je normen en waarden laat voor wat ze zijn en je eens lekker speels laat gaan, zul je merken dat je brein nieuwe ideeën laat oppoppen. Deze ideeën staan te trappelen om uitgevoerd te worden. Creatieve geesten zijn fitter, want creativiteit vergt energie. Deze energie ga je letterlijk voelen. En dat is heel fijn.

Die tafeltennistafels op je werkplek en die bootcampsessies die je actieve vriendinnen elke week opnieuw doorstaan, zijn er dus voor een reden. Het laat de Pipi Langkous in je naar boven komen. En blij dat je daarvan wordt!

Over Josje

Josje Smeets

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs voor Wendyonline legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je betekenen kan.