effect beweging op brein

Dit doet beweging met je brein

Dat bewegen goed is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Dat bewegen belangrijk is voor onze hersenen, daar kunnen we nog winst behalen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je niet alleen stress reduceert, maar ook dat je cognitieve functies (hersenfuncties) veel beter voor je kunnen werken. Door bewegen word je slimmer en gelukkiger. In deze blog vertelt Brian balance expert Charlotte Labee over welke positieve kanten er aan bewegen zitten.

Zijn we te lui?

In Nederland zitten we dagelijks veel te veel, als je kijkt naar de cijfers waaruit blijkt dat we gemiddeld zo’n 9 uur per dag zitten is dat hoger dan vele andere Europese landen. Het brein is niet gemaakt om zo lang te zitten. Onze hersenen zijn ontwikkeld om te bewegen, daarom is het ook zo dat als je beweegt je hersenfuncties letterlijk in beweging komen, en dus gezonder worden. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hieronder.

Houd je brein gezond

Wanneer we de hele dag zitten is ons brein veel minder actief, het wordt letterlijk lui en je kunt wel stellen dat je hersenen dus dommer worden op het moment dat jij vele uren achter elkaar zit. Neurowetenschapper Shane O’mara legt dit in The Guardian haarfijn uit. Na 20 jaar onderzoek kun je er niet aan voorbij: bewegen helpt je hersenen presteren, zich goed te voelen maar ook gezond oud te worden. Met een gezond brein ben je beter bestand tegen ziektes en disbalans, maar ook beperk je de kans op dementie en alzheimer wanneer je brein gezond is. Dat wijzen inmiddels al vele studies en wetenschappen uit. Hoe kan het dan toch dat we toch eigenlijk te weinig bewegen? Slechts 40% van de Nederlanders komt dagelijks aan de juiste hoeveelheid. Dat is in mijn beleving veel te weinig.

De ongezonde tijd van nu

De techniek maakt het ons steeds makkelijker, denk aan roltrappen, AH bezorgservice, alles wat je online kunt bestellen, het wordt geleverd en je hoeft amper nog je luie stoel uit. Alle machines nemen het fysieke werk uit handen. Werkzaamheden die de afgelopen 100 jaar drastisch zijn veranderd, dagenlang achter je computer omdat de werkzaamheden daar plaatsvinden, werken daar ook niet aan mee. Onderaan deze blog vind je nog een aantal concrete handige tips die je direct kunt inzetten om vaker te bewegen. Al deze ontwikkelingen maken het ons makkelijker, maar maken ons zeker niet gezonder. Het voorkomt dat we goed blijven bewegen, terwijl bewegen zo belangrijk is voor je lichaam en ook zeker voor je brein.

Maar wat doet bewegen eigenlijk met ons lichaam

Wanneer je je inspant gaat je hart sneller kloppen, wat betekent dat er een betere bloeddoorstroming naar je hersenen plaatsvindt, dat weer meer energie en focus geeft. Tijdens het bewegen komen bovendien endorfine, serotonine én dopamine vrij. Stoffen die voor een gelukzalig en blij gevoel zorgen. Dit zorgt er ook voor dat je na een flinke wandeling jezelf veel relaxter voelt.

  • Endorfine
    Vermindert pijn en geeft u een euforisch gevoel.
  • Serotonine
    Wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Geeft u een gelukkig gevoel en regelt uw eetlust, gemoedstoestand en slaap. Wist je dat je met voeding ook serotonine kunt aanmaken?
  • Dopamine
    Zorgt ervoor dat u gemotiveerd bent door te gaan. Geeft u een gevoel van beloning.

Al na 20 tot 30 minuten bewegen komen deze stoffen vrij.

Probleem oplossen

Heb je een probleem? Ben je bezig met een deadline maar kom je er niet uit? Wil je graag creatief zijn maar lukt het niet? Mijn advies, ga bewegen, ga naar buiten, wandelen, frisse lucht en de oplossing van je probleem dient zich 'vanzelf' aan. Geef je hersenen energie en zij zullen je energie teruggeven.

Onze hersenen als fabriek

Ik zie onze hersenen en lichaam, als een fabriek, die fabriek heeft de juiste input nodig om goed te kunnen produceren. Om überhaupt energie te kunnen leveren wanneer dat nodig is. Om creatief te kunnen zijn, om in stressvolle situaties voor een oplossing te kunnen zorgen. Daar heeft je brein de juiste voedingsstoffen, ontspanning, maar ook beweging voor nodig. Zie het maar als een fabriek waar nooit onderhoud aan de machines wordt gedaan en deze niet de juiste olie en aansturing krijgen, dan lopen de machines op den duur vast en zal er stagnatie ontstaan. Dit werkt in het brein exact hetzelfde.

Minder stress door bewegen

Uit het onderzoek van Shane O’ Mara komt naar boven dat mensen die veel wandelen opener, extravert en aangenamer zijn voor hun omgeving. Daarnaast bleek dat mensen die wandelen minder last hebben van stress en depressieve gevoelens. Wanneer je stress ervaart is de oplossing heel dichtbij: ga wandelen, al na 10 minuten verlaag je namelijk je cortisol niveau met wel 30%. Op het moment dat je wandelt, wat een onbewust proces is van de ene voet plaatsen voor de andere, gebeurt er enorm veel in je hersenen.

Doordat je hersenen op vele vlakken worden aangezet, de prikkels van de buitenlucht wat een deel in de hersenen activeert. De stappen die je zet, alert zijn in je omgeving op het verkeer, de vogels die fluiten, geluid wat je hoort. Dat zijn allemaal activaties in verschillende delen van het brein. Doordat je brein actief wordt heeft dat niet alleen een positief effect op ons denkvermogen maar ook op onze creativiteit.

Bij het bewegen komt niet alleen je lichaam op gang maar ook je hersenen worden wakker geschud. Er komt van alles in beweging, niet alleen je brein maar ook je spieren, waardoor het systeem beter voor je gaat werken. Je wordt niet alleen slimmer maar ook veel blijer door beweging.

BDNF

Tijdens het bewegen maken je hersenen de groeifactor BDNF (brain derived neurotrophic factor) aan. Wat naast het beschermen van je zenuwcellen ook de groei van neuronen stimuleert en de veroudering van je hersenen tegengaat. Je kunt het wel zien als de pokon voor je brein, wat je activeert met onder andere bewegen. Maar ook voeding, ontspanning, balans is hierbij heel belangrijk. De BDNF is vooral goed werkzaam bij het gedeelte wat de hippocampus wordt genoemd. Dit gedeelte in het brein is ook wel het gedeelte wat betrokken is bij de nauwe processen wanneer er stress ontstaat. Dit gedeelte is onder andere verantwoordelijk voor de informatieverwerking maar helpt ook mee bij stressregulatie, hoe hoger de stress, hoe minder goed de hippocampus zijn werk kan doen.

Over 2 weken zal ik in mijn blog aandacht besteden aan stress en ons brein. Met weer concrete handige tips om je stress vanuit je hersenen onder controle te krijgen.

Tips om makkelijk beweging aan jouw drukke dag toe te voegen:

  • Plan je meeting wandelend in, doe jezelf maar ook je collega’s hier een plezier mee, door de beweging, de frisse lucht, maar ook de andere prikkels die je buiten krijgt wordt je brein veel actiever en zul je ook sneller in oplossingen kunnen denken.
  • Neem wat vaker de trap, skip de roltrap. Bedenk je letterlijk dat wanneer je de trap neemt ipv de lift of de roltrap je je hersenen op dat moment vele malen slimmer maakt.
  • Loop ieder uur van de dag minimaal 5 minuten in een actieve houding. Plan dit desnoods in in je agenda. Dat je even een wandeling maakt. Al is het maar door je kantoor.
  • Beweeg voordat je eet, 10 kniebuigingen is al voldoende om je systeem 'aan' te zetten waardoor de energie voor je voedselvertering veel beter verdeeld wordt.
  • Ga eens wat vaker tuinieren, daar heb je een dubbel voordeel, en in de natuur en beweging wat je brein gelukkig maakt.
  • Dans, dans iedere dag minimaal 10 minuten, door de beweging, maar ook de muziek en herinneringen die opkomen doe je je brein hier eer mee aan.
  • Pak vaker de fiets.
  • Koop een springtouw en spring iedere dag 10 minuten.
  • Parkeer je auto verder weg en loop een extra blokje naar je afspraak.
  • Zoek iemand met wie je samen kunt trainen of wandelen.

Over Charlotte

ontspanning voor je brein

Charlotte Labee is Brain Balance expert, trainer en spreker over de werking van ons menselijk brein. Zij schreef 2 boeken; Bestseller Brain Balance en Brain Food. Ook is zij oprichter van het eerste hersen inspiratie en kennisplatform ter wereld: Yourbrainbalance.com. Brain Balance staat centraal voor de holistische kijk op de werking van ons brein. Daar hebben veel verschillende factoren invloed op, denk aan de volgende peilers; de ontwikkeling van het kinderbrein, slaap, Brain Food, beweging, ontspanning, stress, breinkennis. Al deze peilers bij elkaar vormen Brain Balance. Na verschillende tegenslagen in het leven is zij zich gaan verdiepen in de neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde, wat zij bereikbaar maakt met Brain Balance voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van zijn of haar eigen brein.

Wil je meer weten over de werking van ons brein? Hier lees je nog meer artikelen van onze breinexpert Charlotte Labee.