Bikram
Bikram-yoga, vernoemd naar grondlegger Bikram Choudhury,is de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Houd je bovendien van wat warmte op je lijf ? Dan zit je helemaal goed, want ‘Bikrammen’ doe je in een studio die tot 40 graden wordt verwarmd. Dat vereist discipline en doorzettingsvermogen. Gelukkig bestaat Bikram uit 26 vaste houdingen, waardoor je precies weet waar je aan toe bent – en dat is ook weleens lekker. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw groeit en bloeit het Bikram-imperium razendsnel. Bekende aanhangers zijn Pink, Robert Downey Jr. en Lady Gaga.
Maakt ook je spieren flexibel
Het keiharde werken en zweten tijdens Bikram verbetert niet alleen je fysieke, mentale én spirituele welzijn, maar ontgift en reinigt ook je lichaam. Bovendien wordt je inspanning beloond met een diepe staat van ontspanning. Alle oefeningen zijn goed voor je houding, balans, wervelkolom en het vrijgeven van de spanning in je onderrug. Bikram staat dan ook bekend om de heilzame werking op je ruggengraat en zenuwstelsel. Mentaal zul je ervaren hoe krachtig het is om met je bewuste aandacht in het moment te blijven. Zo gebruik je je lichaam om dichter bij jezelf te komen, wat zorgt voor meer rust in je hoofd. Kortom, Bikram zorgt voor meer zelfvertrouwen, zelfbeheersing, vastberadenheid, geduld en een beter ontwikkeld concentratievermogen. En, mooi meegenomen: de meeste mensen die regelmatig Bikram doen, vallen af. In een sessie van anderhalf uur kun je tot zo’n 600 calorieën verbruiken (ongeveer net zo veel als bij een Spinning-les).
Een paar jaar geleden was Bikram de yogastijl waar mensen voor in de rij stonden, nu kan Yin-yoga rekenen op overvolle lessen. Terwijl – of misschien juist omdat – Yin-yoga precies het tegenovergestelde is van Bikram. Het is gebaseerd op het Taoïstische concept van yin en yang, het idee van tegenovergestelde krachten die elkaar nodig hebben om in balans te zijn. Yang staat voor onder andere mannelijk, verandering, beweging, actief en heet, terwijl yin staat voor vrouwelijk, onbeweeglijk, stabiel, passief en koud. Bij Yin-yoga doe je zittende en liggende houdingen die je minutenlang vasthoudt. Behalve een oefening in kalmte en geduld, en heerlijk voor het slapengaan, is deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt voor het (terug)krijgen van soepele spieren. De houdingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond je heupen, bekken, knieën, enkels en wervelkolom te stimuleren. Bindweefsel produceert namelijk hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Niet vochtophoping, zoals je dat hebt bij ontstoken weefsel, maar het vocht dat een soort gelei vormt tussen je gewrichten. Dat maakt dat je soepel beweegt.
Ga je ook lekker van slapen
Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit. Daarbij hebben we volgens de yogi’s energiebanen die precies door de vochtbanen van het bindweefsel lopen. Houd je het bindweefsel vochtig, dan kan de energie optimaal stromen, waardoor veroudering en degeneratie worden tegengegaan. En een prettige bijeffect van Yin-yoga in de avond: je lichaam én geest zijn zalig relaxed waardoor je heerlijk slaapt.