bekendste vormen van yoga

De 5 bekendste vormen van yoga en wat ze voor je doen

Loop jij dagelijks het vuur uit je sloffen? Heb je de laatste tijd wat weinig energie of pieker je je suf? Het is vandaag de Nationale Vitaliteitsdag, tijd om daar iets aan te doen. Yoga kan de oplossing zijn. Dit zijn de bekendste vormen van yoga en wat ze voor je doen.

Hatha

Hatha is de vorm van yoga die in het westen het meest bekend is en daarom een goede manier om kennis te maken met yoga. Deze stroming is oeroud en kent geen duidelijke oprichter, zoals bij Bikram. Kate Beckinsale, Jennifer Aniston en Brooke Shields mogen graag een potje Hatha doen met hun personal yogatrainer Mandy Ingber. Bij Hatha-yoga kun je alle klassieke yogaposes (er zijn er meer dan 200) aanleren. Omlaagkijkende hond? Eenbenige berg? Ze komen allemaal voorbij. Hatha kent een paar series, waarbij je verschillende yogaposes in een bepaalde volgorde achter elkaar doet. De zonnegroet is daarvan de bekendste serie. Maar voor het overgrote deel doe je de poses één voor één terwijl je je focust op je ademhaling. En dat doet wonderen voor je concentratievermogen.

Ook goed als je veel piekert

Ben je geneigd om veel te piekeren, heb je last van een constante maalstroom van gedachten, dan is Hatha-yoga een efficiënte manier om je gedachten weer op orde te krijgen. De Universiteit van Illinois deed onderzoek naar ons concentratievermogen. Het bleek dat twintig minuten Hatha-yoga meer doet voor je denkvermogen dan twintig minuten sporten. Deelnemers aan het onderzoek konden na een yogasessie beter focussen, sneller en nauwkeuriger informatie verwerken en beter leren.

Ashtanga, Power Yoga of Vinyasa Flow

Trendsetter pur sang Madonna (52) stapte zo rond het millennium als een van de eerste beroemdheden op de yogamat. Met Sting als raadgever koos ze voor Ashtanga-yoga, een dynamische en intensieve vorm van yoga met als typisch kenmerk series van in elkaar overvloeiende houdingen. Op haar album Ray of Light horen we haar de Ashtanga-mantra chanten. Ashtanga werd vanaf de jaren 40 van de vorige eeuw onderwezen door yoga-goeroe Pattabhi Jois. Amerikaan Bryan Kest studeerde in de jaren 80 bij Jois en maakte er voor de westerse wereld een eigen, meer toegankelijke versie van: Power Yoga. Deze yogavorm zorgde ervoor dat eerst vrijwel iedere Hollywood-ster – en daarna de hele westerse wereld – massaal geïnteresseerd raakte in yoga.

Geeft ook extra kracht

Power Yoga zet iedere spier in je lichaam aan het werk, terwijl je in een flink tempo van de ene naar de andere pose beweegt. Je bouwt aan fysieke én mentale kracht en wordt uitgedaagd daarin je grenzen op te zoeken. Door Power Yoga ontdek je hoe sterk je lichaam en geest zijn als ze samenwerken. Na een paar sessies merk je al dat je zelfvertrouwen toeneemt. De naam Power Yoga wordt hier en daar nog gebruikt, maar de meeste yogastudio’s hanteren nu Vinyasa of Vinyasa Flow voor deze moderne variant van Ashtanga Yoga, waarbij leraren naar eigen inzicht series maken van verschillende yogaposes.

Bikram

Bikram-yoga, vernoemd naar grondlegger Bikram Choudhury,is de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Houd je bovendien van wat warmte op je lijf ? Dan zit je helemaal goed, want ‘Bikrammen’ doe je in een studio die tot 40 graden wordt verwarmd. Dat vereist discipline en doorzettingsvermogen. Gelukkig bestaat Bikram uit 26 vaste houdingen, waardoor je precies weet waar je aan toe bent – en dat is ook weleens lekker. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw groeit en bloeit het Bikram-imperium razendsnel. Bekende aanhangers zijn Pink, Robert Downey Jr. en Lady Gaga.

Maakt ook je spieren flexibel

Het keiharde werken en zweten tijdens Bikram verbetert niet alleen je fysieke, mentale én spirituele welzijn, maar ontgift en reinigt ook je lichaam. Bovendien wordt je inspanning beloond met een diepe staat van ontspanning. Alle oefeningen zijn goed voor je houding, balans, wervelkolom en het vrijgeven van de spanning in je onderrug. Bikram staat dan ook bekend om de heilzame werking op je ruggengraat en zenuwstelsel. Mentaal zul je ervaren hoe krachtig het is om met je bewuste aandacht in het moment te blijven. Zo gebruik je je lichaam om dichter bij jezelf te komen, wat zorgt voor meer rust in je hoofd. Kortom, Bikram zorgt voor meer zelfvertrouwen, zelfbeheersing, vastberadenheid, geduld en een beter ontwikkeld concentratievermogen. En, mooi meegenomen: de meeste mensen die regelmatig Bikram doen, vallen af. In een sessie van anderhalf uur kun je tot zo’n 600 calorieën verbruiken (ongeveer net zo veel als bij een Spinning-les).
Een paar jaar geleden was Bikram de yogastijl waar mensen voor in de rij stonden, nu kan Yin-yoga rekenen op overvolle lessen. Terwijl – of misschien juist omdat – Yin-yoga precies het tegenovergestelde is van Bikram. Het is gebaseerd op het Taoïstische concept van yin en yang, het idee van tegenovergestelde krachten die elkaar nodig hebben om in balans te zijn. Yang staat voor onder andere mannelijk, verandering, beweging, actief en heet, terwijl yin staat voor vrouwelijk, onbeweeglijk, stabiel, passief en koud. Bij Yin-yoga doe je zittende en liggende houdingen die je minutenlang vasthoudt. Behalve een oefening in kalmte en geduld, en heerlijk voor het slapengaan, is deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt voor het (terug)krijgen van soepele spieren. De houdingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond je heupen, bekken, knieën, enkels en wervelkolom te stimuleren. Bindweefsel produceert namelijk hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Niet vochtophoping, zoals je dat hebt bij ontstoken weefsel, maar het vocht dat een soort gelei vormt tussen je gewrichten. Dat maakt dat je soepel beweegt.

Ga je ook lekker van slapen

Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit. Daarbij hebben we volgens de yogi’s energiebanen die precies door de vochtbanen van het bindweefsel lopen. Houd je het bindweefsel vochtig, dan kan de energie optimaal stromen, waardoor veroudering en degeneratie worden tegengegaan. En een prettige bijeffect van Yin-yoga in de avond: je lichaam én geest zijn zalig relaxed waardoor je heerlijk slaapt.

Kundalini

Verwacht bij Kundalini-yoga niet de yogaposes en ademhalingstechnieken die je bij de andere stijlen tegenkomt. Kundalini-yoga, ook wel bewustzijnsyoga genoemd, is een therapeutische, spirituele yogastijl gericht op het stimuleren van je zenuwstelsel en klierensysteem, en het vrijmaken van de energie in je stuit- of wortelchakra (de eerste van de zeven chakra’s of energiecentra, red.). Deze energie zou volgens de Kundalini leer bij de meeste mensen nog slapende zijn, terwijl ze de sleutel is naar spirituele groei. Het was Yogi Bhajan die Kundalini-yoga in 1969 naar Los Angeles bracht. Hij liet wereldwijd talloze yoga-scholen (en het bekende theemerk Yogi Tea) na.

Laat je stuiteren van de energie

Een Kundalini-les bestaat uit veel chanten (zingen van mantra’s), ademhalingstechnieken en fysieke oefeningen gericht op het vrijmaken van je Kundalini-energie. Dit alles onder leiding van yogi’s in witte kleding – om hun aura te verbreden – en tulbanden – om hun kruinchakra te beschermen en meditatie te verdiepen. Hoewel het allemaal misschien wat zweverig klinkt, kun je er niet omheen dat je na een goede Kundalini-les stuitert van de energie. Voormalig topmodel Christy Turlington is al sinds haar 18de aanhanger van deze yogastijl, Reese Witherspoone combineerde tijdens haar tweede zwangerschap stevig
wandelen in de heuvels van LA met Kundalini, en ook Miranda Kerr, Demi Moore en Russell Brand worden regelmatig bij een Kundalini-yogastudio gesignaleerd.
Was jij al bekend met de bekendste vormen van yoga? Er zijn er natuurlijk nog meer. Benieuwd naar nog meer yoga? Klik hier.
Bron: WENDY #1