fbpx

5 redenen waarom magnesium onmisbaar is voor het lichaam

Magnesium is een mineraal dat niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Hierdoor zal magnesium uit de dagelijkse voeding gehaald moeten worden of door middel van supplementen.  Volgens de Gezondheidsraad krijgt een deel van de Nederlanders dagelijks te weinig magnesium binnen, dit kan gaan oplopen tot 110 mg minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH). HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen neemt ons mee in haar bevindingen en legt uit wat de gevolgen kunnen zijn van een magnesiumtekort en waarom magnesium onmisbaar is voor het lichaam.

Een volwassen persoon heeft tussen de 21 en 28 gram aan magnesium in het lichaam. 60% van de totale hoeveelheid magnesium bevindt zich in het botweefsel en tanden, 20% in zacht weefsel en lever en 20% in de spieren. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals groenten, noten, melk, volkoren graanproducten, melkproducten en vlees. Water is ook een goede bijdrage voor de inname van magnesium.

1 Botopbouw

Magnesium zorgt voor het behoud van een stevig skelet, sterke tanden en is belangrijk voor de opbouw van de botten. Naast magnesium is calcium erg belangrijk voor de botten in het lichaam. De wisselwerking tussen magnesium en calcium zorgt ervoor dat er een stevige botopbouw ontstaat. Magnesium zet vitamine D om in een actieve vorm die nodig is voor de juiste opname van calcium in de botten. Bij een tekort aan magnesium en calcium kan osteoporose ontstaan, dit staat ook wel bekend als botontkalking.

2 Hersenontwikkeling

Voor een gezond brein en een goed denkvermogen is het belangrijk dat er een voldoende hoeveelheid magnesium in het bloed zit. Bij een tekort aan magnesium zullen er bepaalde cognitieve functies worden verminderd waardoor er klachten zullen gaan ontstaan aan de zintuigen en het zenuwstelsel, waaronder angsten en depressies. Magnesium zorgt ook voor de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Tijdens spanning of stress is er vaak een verhoogde behoefte aan magnesium voor het lichaam. Magnesium heeft een ontspannende werking voor de hersenen.

3 Hart- en bloedvaten

Magnesium is een belangrijk mineraal voor de hart en bloedvaten aangezien dit aderverkalking kan gaan verminderen. Zodra er aderverkalking gaat plaatsvinden, zal de flexibiliteit van de aderen worden verminderd waardoor de bloeddruk gaat stijgen. De kans op diabetes type 2 kan zelfs met 69% verminderd worden wanneer het magnesiumgehalte in het lichaam op de juiste waarde is. Bij een magnesiumtekort heeft het lichaam een verhoogde kans op hart- en vaatziekten waaronder een beroerte, variabele cholesterolwaarden, hartkloppingen en hartritmestoornissen.

4 Spierfunctie

Vooral in het geval van sporten is magnesium belangrijk voor de spieren. Magnesium kan helpen tegen stijve spieren na het sporten en het helpt de spieren te ontspannen. Magnesium is goed voor het uithoudingsvermogen van de spieren en het verhoogd de spierkracht. Bij een tekort aan magnesium kun je last gaan krijgen van allerlei klachten met betrekking tot de spieren waaronder spierkrampen, rusteloze benen, fibromyalgie en gespannen spieren. Tijdens het sporten zweet je meer dan normaal en hierdoor zal de hoeveelheid magnesium in het lichaam gaan dalen. Een extra aanvulling is in dit geval een aanrader, vooral bij duursporten.

5 Nachtrust

Magnesium kan zeker een belangrijke bijdrage zijn aan een gezonde nachtrust. De gemoedstoestand blijft stabiel, de stofwisseling wordt beschermd en magnesium geeft het lichaam de nodige ontspanning. Hierdoor zul je sneller en dieper in slaap gaan vallen dan normaal. Melatonine en magnesium zijn beiden een natuurlijk middel om beter te kunnen slapen en samen zullen zij ervoor gaan zorgen dat het bioritme consistenter wordt. Volgens een wetenschappelijk onderzoek kan een tekort aan magnesium in het lichaam zelfs slapeloosheid of insomnia gaan veroorzaken.

Aanvulling via supplementen

Bij het ouder worden kun je zelfs tot 30% van de botmassa in het lichaam gaan verliezen. Vooral na het 40e levensjaar is het aan te raden om dagelijks extra supplementen in te nemen. Dit heeft als gevolg dat het botweefsel versterkt gaat worden. Naast het ouder worden hebben bepaalde factoren een negatief effect op de opname van magnesium zoals onder andere darmaandoeningen, anorexia, zwangerschap, hoge alcoholconsumptie en de inname van geraffineerde voedingsmiddelen. Magnesium supplementen zijn in de vorm van tabletten, capsules, poeder en olie te verkrijgen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium ligt voor volwassen mannen iets hoger dan bij vrouwen. Bij vrouwen is 300 mg aanbevolen en voor mannen is dit 350 mg.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse HSP die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar Instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

Lees meer artikelen van Ilonka:

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebben

5 redenen waarom de intelligente lockdown-maatregelen wegens het coronavirus een burn-out kunnen veroorzaken

Lienke de Jong van Dear Good Morning: ‘Vroeg opstaan geeft veel energie’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF