fbpx

5 redenen waarom de intelligente lockdown-maatregelen wegens het coronavirus een burn-out kunnen veroorzaken

Volgens een recent onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) ervaren thuiswerkers gemiddeld 40% meer stress als gevolg van de intelligente lockdown-maatregelen die er momenteel in Nederland gelden. Thuiswerken kan positief uitpakken maar ook zeker in een negatieve zin. Onze HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit waarom een burn-out het gevolg kan zijn van deze corona periode.

Volgens verschillende experts wordt er een grote burn-out golf verwacht. De geestelijke gezondheidszorg had al voor de coronacrisis problemen met het op tijd aanbieden van hulp. Personeel die thuis aan het werk is zal een burn-out gaan verbergen uit angst voor baanverlies. Wanneer er niet tijdig aan de bel wordt getrokken kan er vanwege een burn-out uitval gaan ontstaan waardoor iemand vaak voor minimaal een jaar is uitgeschakeld.

1 Stijging van het stressniveau

Niet alleen de thuiswerkers ervaren meer stress. Denk hierbij ook aan het verplegend personeel en de artsen. De druk wordt steeds groter op de werkvloer en het personeel is emotioneel zeer betrokken bij de patiënten. Wanneer een patiënt overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus, heeft het verplegend personeel vaak voor het laatst contact met de patiënt gehad. Dit is mentaal een uitputtingsslag voor de artsen en verpleegkundigen. Het personeel is gewend om een bepaalde druk te ervaren tijdens de werkzaamheden maar dit is extreem. Mensen gaan uitvallen en komen onder een psychische druk te staan. De hersenen hebben te veel negatieve prikkels ervaren en zullen dit moeten gaan verwerken voordat er een burn-out ontstaat.

2 Verstoring ritme en regelmaat

De meeste mensen zijn gewoontedieren en vinden het prettig om te weten waar zij aan toe zijn. Het wegvallen van een structuur kan voornamelijk stress- en angstklachten met zich meebrengen. Momenteel worden de mensen in Nederland gedwongen om zich te houden aan bepaalde maatregelen, dit brengt stress met zich mee. Zodra iemand zelf kan gaan kiezen voor een ander dagelijks ritme is er niets aan de hand. Bij een gedwongen keuze is dit een ander verhaal. Wij zullen ons moeten gaan aanpassen aan een tijdelijk ‘nieuw’ dagelijks leven. Niet iedereen zal hier even goed mee om kunnen gaan helaas. Het sociale leven heeft ook een andere vorm gekregen. Momenteel kun je niet gemakkelijk bij elkaar op bezoek gaan. Blijf elkaar opzoeken door middel van een telefoongesprek of videobellen. De mens heeft zijn sociale contacten nodig.

3 Baanverlies

Dankzij de huidige coronacrisis staan veel banen op de tocht, dit brengt veel onzekerheid met zich mee. De angst om bij een eventueel baanverlies de rekeningen niet meer te kunnen betalen en het gezin te onderhouden is behoorlijk groot. De werknemers gaan harder hun best doen om hun baan te behouden en gaan sneller over de eigen grenzen heen. Ander personeel valt uit wegens ziekte of een positieve coronatest en je zult met minder werknemers het bedrijf draaiende moeten houden. Een burn-out ontstaat wanneer er een disbalans is ontstaan tussen ontspanning en inspanning. In de pauze zal er worden doorgewerkt in plaats van de nodige ontspanning om de hersenen de nodige rust te geven. Vaak heeft baanverlies een burn-out als gevolg. Dit heeft te maken met het gevoel van falen en onzekerheid over het eigen kunnen.

4 Onvoldoende ontspanning

De plaatselijke sportgelegenheden zijn gesloten of hebben maatregelen genomen zodat het coronavirus zo min mogelijk verspreid zal worden. Sporten is bij veel mensen de ultieme bezigheid om de stress vanuit het dagelijks leven te verminderen. Nu dit voor een groot deel is weggevallen zal er een nieuwe manier van ontspanning gezocht moeten worden. Waar haal jij nog meer de nodige ontspanning uit? Wanneer je al een gestresst en overwerkt gevoel hebt is het niet verstandig om veel tijd te gaan besteden aan schermen, bijvoorbeeld in het geval van video gamen. De vele prikkels zullen de hersenen gaan overbelasten waardoor er alsnog een burn-out wordt ervaren. Denk eerder aan lichamelijke beweging. Beweeg de spanningen het lichaam uit zodat je een gezonde nachtrust zult gaan ervaren.

5 Effecten thuiswerken

Thuiswerken heeft zeker niet altijd een nadelig effect. Het kan zelfs meer ontspanning gaan geven aangezien je geen reistijd hebt richting de werkplek en niet te maken zult hebben met het drukke openbaar vervoer. Wanneer je thuis een gezin draaiende moet houden zul je het idee hebben dat alles in één keer op je af gaat komen. De kinderen moeten gewoon naar school toe gaan en de huishoudelijke taken blijven liggen als hier niets aan wordt gedaan. Voor het gevoel zul je weinig ontspanning ervaren. Tussendoor zal het werk gedaan moeten worden maar de eigen omgeving zal ook om aandacht gaan vragen. Dit is niet tot amper te bewerkstelligen. Om de juiste focus te behouden en goed werk af te leveren kun je geen afleiding gebruiken. Wanneer de eventuele partner ook thuiswerkt zullen er eerder irritaties gaan ontstaan, je bent immers 24 uur per dag bij elkaar aanwezig. Deze uitwerking zien wij ook vaak terug tijdens of na een vakantie. Ineens ontstaan er spanningen om de kleinste dingen en dit heeft een relatiebreuk of burn-out tot gevolg.

Tips

Zorg voor voldoende ontspanning en een gezond mentaal welzijn. Neem tussendoor genoeg pauze zodat de hersenen zich kunnen gaan ontspannen. Maak een dagplanning voor jezelf zodat je een regelmaat aan gaat brengen in de dag en niet over je grenzen heen zult gaan. Eet vooral gezond in deze periode, let op de vitamine inname en ga voor minstens een half uur per dag naar buiten om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Wandelen is wetenschappelijk bewezen effectief bij de preventie van een burn-out. Wordt het je even te veel? Vraag om hulp van de naasten en ga in gesprek met de werkgever. Bekijk samen of je tot een oplossing kunt gaan komen. Iedereen probeert een draai te vinden tijdens deze intelligente lockdown-maatregelen. Gun jezelf voldoende rustmomenten en wees er voor elkaar. Vooral in deze periode voelen veel mensen zich eenzaam, ook dit kan een burn-out tot gevolg hebben. Samen slaan wij ons hier doorheen!

Lees meer artikelen over een burn-out:

4 tips hoe je tijdens een burn-out je grenzen aan moet geven

5 tips van Charlotte Labee om een burn-out te voorkomen

Waarom hoogsensitieve personen eerder dan gemiddeld te maken kunnen krijgen met een burn-outWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF