fbpx

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebben

Hoogsensitieve personen als partner zijnde, een aanwinst of niet? Volgens een onderzoek van Elaine Aron, een Amerikaanse psychotherapeute en wetenschapper, zijn hoogsensitieve personen heviger verliefd dan personen die deze karaktereigenschap niet hebben. In het begin zal een hoogsensitief persoon de liefde spannend gaan vinden, zodra alles veilig aanvoelt en er een diepe connectie ontstaat krijg je vaak te maken met de liefde van je leven. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen licht 9 punten uit waarom het hebben van een hoogsensitieve partner juist een aanwinst zal gaan zijn.

1. Empathisch vermogen

Hoogsensitieve personen kunnen zich goed verplaatsen in de ander. Wanneer de partner met een probleem zit, wilt een hoogsensitief persoon graag met de ander meedenken om het probleem op te lossen. Hoogsensitieve personen zijn zeer ruimdenkend en zullen hierdoor naar de partner gaan luisteren zonder vooroordelen. Dankzij het vermogen om zichzelf in de ander te kunnen verplaatsen zal de hoogsensitieve partner eerder begrip gaan tonen voor de ander. Samen met een hoogsensitieve partner kun je een sterk team gaan vormen.

2. Intuïtie

Dankzij een sterke Intuïtie voelen hoogsensitieve personen al vrij snel aan of iets klopt of niet. Twijfelt de partner aan een persoon of situatie? Vraag eens aan de hoogsensitieve partner wat voor gevoel er naar boven komt. Is dit een veilig gevoel of kun je maar beter afstand gaan houden? Een hoogsensitieve partner heeft een sterke behoefte om de ander te beschermen en zal er alles aan gaan doen zodat de partner geen verdriet zal gaan ervaren.

3. Zorgvuldig kiezen

Hoogsensitieve personen hebben de tijd nodig om alle prikkels en indrukken te kunnen verwerken, zo ook in het geval van de liefde. Zodra een hoogsensitief persoon voor jou zal gaan kiezen, zijn er al vele gedachten de revue gepasseerd. Een hoogsensitief persoon weegt alle voor- en nadelen tegen elkaar op voordat het hart volledig open gaat staan om liefde te ontvangen van de ander. Hoogsensitieve personen kunnen in het begin bang zijn om zichzelf open te stellen. Twijfel je aan de oprechtheid van de interesses vanaf een hoogsensitief persoon in de liefde? De hoogsensitieve partner heeft volledig met het hart gekozen voor jou als partner zijnde.

4. Aanvoelen emoties

Voel jij je verdrietig maar wil je dit gaan verbergen voor de hoogsensitieve partner? Dit is bijna een onmogelijke taak. Hoogsensitieve personen kunnen feilloos de emoties aanvoelen van de mensen om zich heen en hebben een luisterend oor voor bijna iedereen. Vertel aan de hoogsensitieve partner waarom je deze emoties ervaart. Hoogsensitieve personen hebben vaak een probleemoplossend vermogen zodat de intensiteit van de emotie binnen een korte tijd verminderd zal worden. De hoogsensitieve partner zal je hoe dan ook gaan ondersteunen en alles zal bespreekbaar zijn.

5. Intens genieten

Dankzij een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld kan een hoogsensitief persoon intens genieten van alles om zich heen en alle aanrakingen. De liefde zal tot diep in het hart worden gevoeld. In het geval van intimiteit geeft een hoogsensitieve partner zich volledig. Dit kan voor de partner als zeer prettig worden ervaren. Hoogsensitieve personen kunnen daarentegen wel sneller afgeleid gaan worden vanwege geluiden, geuren of andere externe prikkels. Een zoen is niet zomaar een zoen voor een hoogsensitief persoon. Dit zal bij de juiste persoon een gevoel van warmte en veiligheid gaan geven. Hoogsensitieve personen kunnen zo intens genieten van alles om hun heen dat dit een positieve boost kan geven voor de partner en de relatie.

6. Details opmerken

Bijna iedereen doet zijn best voor de partner om er op zijn best uit te zien. Een hoogsensitieve partner zal zelfs de kleinste details op gaan merken bij de ander. Ben je bijvoorbeeld bij de kapper geweest of heb je nieuwe kleding aan? De hoogsensitieve partner zal hier zeker een compliment over gaan geven. Een hoogsensitieve partner zal ook elke kleine verandering in het gedrag op gaan merken. Wanneer je niet lekker in je vel zit kan een hoogsensitieve partner de steun geven die nodig zal zijn om jou weer in een positieve spiraal te krijgen.

7. Eerlijkheid

Als er iets is waar hoogsensitieve personen een hekel aan hebben is het liegen. Hiermee wordt niet een leugentje om bestwil bedoeld. Eerlijkheid duurt het langst, vooral voor een hoogsensitief persoon. Wil je dat de relatie een succesverhaal gaat worden? Wees eerlijk tegen elkaar. Wees niet bang om een hoogsensitieve partner te kwetsen door de waarheid te vertellen. Je kunt de ander vaak meer gaan kwetsen met een leugen dan met de waarheid. Wanneer de waarheid verteld wordt, verdien je eerder respect en de liefde van een hoogsensitieve partner. Een hoogsensitief persoon hecht veel waarde aan een veilig gevoel. Wanneer er gelogen wordt, zal daarna elk woord in twijfel worden genomen en het gevoel van veiligheid wordt steeds minder.

8. Me-time

Een hoogsensitief persoon heeft tijd voor zichzelf nodig om de innerlijke batterij op te kunnen laden, tijd alleen is erg belangrijk. Een hoogsensitieve partner zal eerder gaan begrijpen wanneer de ander iets voor zichzelf wil gaan doen. Constant op elkaars lip zitten kan erg benauwd aan gaan voelen, overigens in elke relatie. Het is zelfs een must voor een hoogsensitief persoon om me-time in te plannen. Op deze manier kunnen de negatieve prikkels verwerkt gaan worden zonder enige afleiding. Geef elkaar de ruimte en je zult aan de hoogsensitieve partner merken dat er meer ontspanning en plezier de overhand gaat nemen.

9. Creativiteit

Wie denkt dat een relatie met een hoogsensitief persoon saai zal gaan worden heeft het volledig mis. Hoogsensitieve personen staan bekend om hun creativiteit op verschillende vlakken. Elke date kan een creatieve verassing zijn. Hoogsensitieve personen houden er over het algemeen van om de partner te verrassen zodat er een glimlach op het gezicht getoverd gaat worden. Dit zal een fijn gevoel gaan geven aan de hoogsensitieve partner en de ander. Creativiteit geeft het brein de nodige ontspanning, ongeacht welke creatieve uiting er tot stand wordt gebracht door de hoogsensitieve partner. Laat je verrassen en ervaar de creativiteit van de hoogsensitieve partner.

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF