fbpx

Lienke de Jong van Dear Good Morning: ‘Vroeg opstaan geeft veel energie’

Sinds 2016 heeft Lienke de Jong een online platform waarmee zij duizenden mensen per dag bereikt en motiveert om eerder op te staan. In haar nieuwe boek Dear Good Morning deelt zij het geheim achter succesvolle ochtendmensen in vier stappen en heeft zij samen met experts tips en opdrachten gemaakt. Lienke deelt haar verhaal. ‘Sinds ik eerder opsta voel ik me veel energieker.’

Lienke is niet altijd een ochtendmens geweest. ‘Ik ben wel heel blij dat ik dit niet altijd ben geweest, anders had het misschien wel heel makkelijk geweest om een boek te schrijven hierover. Ik ken ook de andere kant van het verhaal en weet hierdoor hoe het is om de ochtenden niet optimaal te gebruiken. Ik weet wat voor veranderingen het teweeg zal brengen zodra je wel de keuze maakt om eerder op te staan en te leven als een ochtendmens in plaats van te snoozen in de ochtend. Ik had nooit verwacht om eerder uit bed te springen en leefde totaal niet volgens mijn biologische klok. Pas sinds de laatste vijf jaar heb ik ontdekt dat ik zeker een ochtendmens kan zijn en dit gaat mij goed af.’

Tijd voor verandering

Het besef dat er iets moest veranderen aan het leven van Lienke kwam in 2014. ‘De grote verandering kwam toen ik een fulltime droombaan had als producer bij Endemol Shine Nederland. In de ochtend sprong ik uit bed, richting de trein om deze nog te kunnen halen richting werk. In de avond was ik uitgeput en plofte neer op de bank, met moeite had ik nog wat te eten gemaakt. Dit resulteerde vaak in popcorn of een zak chips als avondeten, meer niet. Ineens kwam het besef. Zodra je een fulltimebaan hebt is de hele dag weg en heb je een heel ander ritme. Ik voelde mij absoluut niet fit en energiek. Je kunt niet midden op de dag iets spontaan doen. Het was tijd voor een verandering. Als kind zijnde was ik altijd sportief en lekker bezig. Toen ik een fulltimebaan had merkte ik dat ik het moeilijk vond om mijn eigen vrije tijd in te delen of aan iets van beweging te doen. Ik snakte naar meer tijd voor mezelf om beter in mijn vel te komen. Ik voelde mij te veel geleefd.’

De keuze om een boek te schrijven is iets waar Lienke niet al jaren over na zat te denken. ‘Afgelopen jaar benaderden meerdere uitgevers mij om een boek te schrijven. Ik ben gaan nadenken en vroeg mezelf af of dit de volgende stap zou kunnen zijn voor mijn bedrijf. Ik ben al zes jaar lang bezig met het schrijven van blogs en dan kan een boek een mooie bundeling zijn van de afgelopen jaren en is mijn verhaal klaar. Niet per se iemand of iets heeft mij geïnspireerd om een boek te schrijven, het is dat de uitgevers naar mij toe zijn gekomen. Ik bedacht mij dat de tijd nu rijp was om mijn verhaal af te maken. Wie mijn boek heeft gelezen zal zien dat dit een verhaal is van zes jaar lang bloggen en het opzetten van mijn bedrijf. Het is een soort van mijn eigen bijbel.’

Stap voor op de rest

Eerder opstaan heeft meerdere voordelen, zeker ook voor de gezondheid. ‘Zodra je eerder opstaat en de dag voor jezelf begint, het liefst met sporten, loop je een stap voor op de rest. Vroeg op de ochtend is er nog geen afleiding, je kunt in alle rust datgene doen dat je leuk vindt. Door te gaan sporten maak je bepaalde stofjes aan, waaronder endorfine en dopamine, waardoor je veel beter in je vel komt te zitten. Je innerlijke motor staat direct aan, je maakt een goede start. Een rustige start van de dag gecombineerd met de positieve effecten van het sporten, zorgt voor een betere concentratie en je zult je mentaal een stuk sterker voelen. Dit effect zul je gedurende de hele dag ervaren. Door dit veel toe te passen zul je meer succesvol gaan worden in het leven en beter om kunnen gaan met stress. De slaapkwaliteit zal hiernaast positief worden beïnvloed. Ik adviseer iedereen om voor het werk te gaan sporten in plaats van in de avond. Mocht je wel willen sporten in de avond, zorg voor een ontspannende sport zoals bijvoorbeeld yoga. Bereid je lichaam voor op het slapen gaan.’

Jouw motivatie om op te staan

Beginnen is de eerste stap, een routine hier van maken is een tweede. Op welke manier kun je deze leefstijl volhouden? ‘Kijk vooral naar wat je leuk vindt. Wat wil je bereiken in je leven? Waarvoor wil jij in de ochtend jouw bed uitspringen? Ik denk dat dit het belangrijkste is. Wat is jouw toegevoegde waarde aan het leven en wat wil je hieruit halen? Zodra je weet wat jou motiveert, wil je ook snel uit bed springen in de ochtend om aan de slag te gaan met datgene dat jou motiveert. Heel vaak weten mensen niet wat zij echt leuk vinden en wat er belangrijk is in het leven. Het is goed om hier eens over na te denken. Wat past er het beste in jouw leven?’

De dagen worden korter en het is koud en nat. Vooral in deze periode is het lastiger om op te staan voor de meeste mensen. ‘Ik kan mij voorstellen dat veel mensen afhaken in de winter. Het is juist belangrijk om vol te houden met de dag vroeg te starten om een winterdip tegen te gaan. Zodra het jou wel lukt om in de winterperiode vol te houden zul je dubbel zoveel euforie krijgen omdat het jou echt is gelukt, ondanks de kou en de donkere dagen. Zodra je het probeert en je merkt dat het jou lukt, is er geen stoppen meer aan. Je zult het gevoel krijgen dat je de hele wereld aankunt. Pak juist nu in de winter door en ervaar dit gevoel. Het is zeker lastig, dit ga ik niet ontkennen. Als het je eenmaal is gelukt, zul je uiteindelijk meer gaan doorzetten in het leven.’

Voor degene die Lienke de Jong volgen op haar online platform of social media zal haar welbekende uitspraak ‘niet zeiken, gewoon doen’ heel bekend in de oren klinken. Deze uitspraak geeft mooi het boek ‘Dear Good Morning’ weer. Er zijn vele excuses te verzinnen om niet vroeg de dag te beginnen, je mag er pas over gaan zeuren zodra je de succesformule zelf hebt uitgeprobeerd.

Dear good Morning, 20,99 is verschenen bij Lev. boeken. Het boek van Lienke de Jong koop je hier.

Verder lezen over gezondheid? Check ook deze artikelen:

Helpt vitamine C bij Corona?

Dit is waarom wandelen zo goed voor je is

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF