Een half jaar geleden interviewden we Céline. Zij kreeg op latere leeftijd pas de diagnose: autisme. Vandaag is het Wereld Autisme Dag, een dag om aan dacht te vragen voor autisme. Céline noemt tien vooroordelen die ze nog dagelijks zelf te horen krijgt of waar haar cliënten mee te maken krijgen, maar die helemaal niet kloppen.
1. Je ziet er gewoon normaal uit, iedereen heeft wel een beetje autisme.
2. Je kan je best goed inleven? Ik ken iemand met autisme maar die is echt heel anders, bij jou zie je het niet hoor. Misschien heb jij het niet zo erg.
3. Maar jij maakt wel oogcontact?
4. Oh maar dat heb ik ook wel hoor! Oh ja, dat heb ik precies hetzelfde!
5. Je kan je juist heel goed aanpassen?
6. Waarom ben je zo vermoeid, je hebt toch bijna niks gedaan? Dan heb jij zeker een lichte vorm
7. Mensen met autisme hebben geen inlevingsvermogen
8. Huh maar je bent zo sociaal, weet je wel zeker dat je autisme hebt?
9. Iedereen is wel een beetje autistisch, 'je ziet er helemaal niet autistisch uit?
10. Maar alles gaat jou toch zo gemakkelijk af? Je hebt werk en een druk leven.
Hoe kan je het best met deze vooroordelen omgaan?
'Besef dat anderen het niet verkeerd bedoelen, maar onvoldoende geïnformeerd zijn. Probeer ze te informeren over hoe het bij jou werkt. Heb je daar geen behoefte aan of vind je dat lastig, laat ze een artikel of boek lezen.'
Op welke manier merkte je dat het nog steeds belangrijk is om aandacht te besteden aan autisme?
'Het onderwerp is nog steeds een onderbelicht is. Vooral als het gaat over autisme bij vrouwen. Diagnoses worden nog te vaak over het hoofd gezien of er worden verkeerde diagnoses gesteld, waardoor mensen in veel gevallen alleen nog maar meer vastlopen. In media worden vaak alleen stereotype mensen met autisme laten zien, dat draagt niet bij aan het creëren van een realistischer beeld.'
Céline heeft onlangs meegewerkt met de documentaire van Alwin Ritstier en Ghislaine: 'mijn vriendin heeft autisme', waar ze heel blij en trots mee is. Haar missie om meer bekendheid over autisme te krijgen en tevens het stigma te doorbreken is in volle gang. Volg haar Instagram: AutismeKRACHT om op de hoogte te blijven!
Lees meer artikelen over autisme:
Waarom hoogsensitiviteit niet hetzelfde is als autisme
Tamara’s zoon heeft autisme en gaat al drie jaar niet naar school: ‘Mijn hart breekt’