fbpx

Zo beïnvloeden gedachten jouw dagelijks leven

Het is avond, je ligt in bed, er spookt nog van alles door je hoofd, je blijft maar malen en malen en er komt geen einde aan. Dit is het moment dat je hersenen de ruimte hebben om alles wat er speelt in je leven nog eens goed te evalueren. Positief, negatief, toekomst of verleden… Alles komt aanbod. Deze gedachten worden beïnvloed door allerlei prikkels die jouw brein ooit heeft opgevangen. Onze brein-expert, Charlotte Labee, legt uit hoe dit kan.

Wist je dat…

Wist je dat je 60 tot 70.000 gedachten op een dag hebt? Ongeveer 90% is een herhaling van wat we de dag ervoor gedacht hebben. Jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt, hoe je handelt en hoe je mindset is. Kortom; hoe je in het leven staat. Al die 70.000 gedachten bepalen dus wie jij bent als mens.

Gedachten

Alle ervaringen die je hebt opgedaan gedurende je leven zijn opgeslagen in je hersenen, of het nu de waarheid is of niet. De data die in ons netwerk zit opgeslagen wordt bepaald door hoe je denkt en wanneer je wat denkt. Of je dagenlang met dezelfde gedachten rondloopt, ook wel een gedachtenloop genoemd, of dat je heel makkelijk kunt sturen op je gedachten. Dat is iets wat aan te leren is, maar heeft wel aandacht en kennis nodig.

Iedereen kan veranderen in gedachtenpatronen, maar lastig is het wel. Je hebt de juiste kennis en handvatten nodig om de juiste stappen te zetten. Het angstsysteem speelt daarin een grote rol. Die wil je iedere keer weer terug in de juiste paden hebben. Daarnaast houdt ons brein helemaal niet van veranderen. Dat is de reden dat het je altijd terugstuurt naar dat wat vertrouwd is.

Verleden vs toekomst

Gedachten nemen ons vaak mee terug naar het verleden, iets waar je niks meer aan kunt veranderen. Of we gaan nadenken over de toekomst, waarvan we niet weten wat er gaat gebeuren. Allemaal zinloze energie wat ons kan uitputten. Toch stuurt je brein eerder aan op het negatieve dan op het positieve, dat is zijn functie vanuit het oer systeem van overleven.

De ‘waarom’ gedachte

De waarom vraag is een veel voorkomende vraag als we kijken naar negatieve gedachten. Het moment dat er waarom vragen op het hersentoneel verschijnen kom je al snel in een negatieve spiraal terecht. De waarom vraag roept je namelijk terecht: Waarom heb je dit nog niet gedaan? Waarom ben je dat gaan doen? Waarom ben je te laat? Waarom heb je je werk nog niet af? Waarom reageer je zo? Allemaal negatieve benadering van hoe je tegen jezelf kunt praten. Waardoor er automatisch ook negatieve gedachten komen.

“Let vanaf nu eens op de momenten waar de “Waarom” vraag zich voordoet in jouw leven? En hoe je daarop reageert.”

Hoe negatiever jouw gedachten, hoe negatiever jij je voelt, hoe slechter je reageert, je maakt zelfs in die status cortisol aan (stresshormoon). Op celniveau gebeurt er enorm veel maar je zult dit ook merken in hoe je handelt en in het leven staat. Andersom werkt het ook zo, hoe positiever jij in het leven staat, hoe beter jij als mens kunt incasseren.

Oefening om je hersenen anders aan te sturen

Stel jezelf 1 van deze vragen:

  • Hoe zou het zijn om een rustig hoofd te hebben?
  • Hoe zou het zijn om in balans te zijn?
  • Hoe zou het zijn om gelukkig te zijn?
  • Hoe zou het zijn om gezond te zijn

Op het moment dat je 1 van deze vragen, of een soortgelijke vraag aan jezelf stelt en het antwoord geeft, ben je je brein al aan het aansturen op verandering. Zou het niet heel fijn zijn om je gedachten, je handelen, je vaste patronen en daarmee je gevoel te gaan veranderen? Hiermee start je met het opnieuw inrichten van je hersenen.

Je hersenen hebben regelmatig rust nodig om te kunnen ontwikkelen en om geluk te kunnen ervaren. Geef ze daarom dat beetje ontspanning wat ze verdienen. Lees hier waarom dat zo goed is.

Over Charlotte

Vanaf januari 2020 starten Charlotte haar nieuwe Brain Balance lezingen weer: “Wat we niet hebben geleerd over de werking van onze hersenen”. Jij kunt daarbij aanwezig zijn, klik hier voor de agenda en meer informatie.

https://www.instagram.com/p/B5Fm-ffll5r/

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF