fbpx

Waarom ontspanning goed is voor je hersenen

We spannen ons teveel in en hebben te weinig ontspanning wat de balans zou moeten creëren. Maar hoe kunnen wij onze hersenen het beste die ontspanning geven? In deze blog vertelt Brian balance expert Charlotte Labee over waarom de juiste ontspanning nodig is voor onze hersenen.

Je hersenen hebben regelmatig rust nodig om te kunnen ontwikkelen en om geluk te kunnen ervaren. Na een lange dag werken, met veel deadlines, een drukke agenda, veel spanning, komen we thuis en storten we ons op onze tweede baan: ons gezin, we willen de leuke mama en papa zijn, aandacht voor de kinderen en de relatie. Vrienden en familie willen we aandacht geven en dat leuke feestje; willen we niet missen! Heel veel mensen missen door de drukte een essentieel detail: in drukke periodes dient je brein meer te ontspannen, hoe drukker, hoe meer ontspanning nodig is om de balans te houden.

Dagelijks actief

Je hersenen werken de hele dag door, 24/7 is deze gouden tool voor jou aan het werk. Data verwerken, zoals geluiden, kleuren, beeld, informatie wat je leest, een gesprek wat je voert, maar ook de kleinste dingen waar we ons niet van bewust zijn wordt aangestuurd door je hersenen. Zoals ademhalen, ruiken, proeven, kijken, bewegen, nadenken en reageren. Hormonen en neurotransmitters die vrijkomen. Voedsel verwerken, maar ook je slaapritme. Er gebeurt veel meer in ons brein dan wat we ons dagelijks beseffen. En dat is logisch, want we groeien helemaal niet op met de bewustwording voor ons brein.

We zijn veel bezig met ons lijf, de verzorging daarvan. Maar het geheim zit in onze hersenen en ontspanning en rust is van essentieel belang om jouw brein in balans te krijgen.

Waarom is ontspanning belangrijk voor je hersenen?

 Per dag krijgen je hersenen zo’n 3500 nieuwe prikkels te verwerken, als we dat vergelijken met onze overgrootouders, die hadden zo’n 350 nieuwe prikkels per dag te verwerken. En met nieuwe prikkels bedoel ik nieuwe informatie, iets wat we nog niet eerder hebben gezien of gehoord. Wat betekent dat je hersenen overuren maken, om alles goed te kunnen verwerken is er een goede basis van ontspanning en rust nodig. Dan pas kan jouw brein optimaal presteren voor je.

Als je wilt inspannen, heb je ook ontspanning nodig.

We ontspannen veel te weinig, waardoor er steeds meer disbalans in onze hersenen ontstaat. Eigenlijk zijn je hersenen ontwikkeld om maar zo’n 20 minuten echt te focussen (gevaar in het bos), daarna was er weer ontspanning nodig om op te laden. Dit deden we in de oertijd door, na de jacht, urenlang in de vlammen bij het kampvuur te staren, op te laden en weer energie te krijgen en focus voor de dag erna.

Zonder de juiste ontspanning krijg je disbalans in je brein, waardoor je op een gegeven moment hier problemen aan kunt ondervinden, je bent minder scherp, gaat dingen vergeten, laadt niet meer op, je energie wordt laag, je bent extra snel moe, wellicht slaap je dieper of juist heel slecht, maar wordt je niet uitgerust wakker. Er zijn vele signalen van overbelasting van ons brein.

Netflix als ultieme ontspanning?

Vaak wordt netflix als ideale ontspanning gezien, lekker hangen op de bank. Fysiek ontspan je wel, dat klopt, je bent lichamelijk niet actief. Maar je hersenen krijgen een enorme stroom aan informatie en data te verwerken. En dat dan ook nog eens aan het einde van de dag, waar al zoveel verwerkt moest worden. In dat uur dat jij een serie of film kijkt, gebeurt er bijna meer voor jouw brein dan wat je in een hele dag doet, alle informatie, kleuren, licht van de tv, een spannende scene, een boeiend verhaal, dit zijn allemaal overuren voor je hersenen.

Iedereen kan leren ontspannen

Iedereen kan bewust goed ontspannen, dit is een biologisch proces. Dat kan ieder mens. Echter hoor ik vaak van mensen dat ze zo slecht kunnen ontspannen. Herken jij dit misschien? Dan heeft het voor jou heel veel baadt om te gaan leren ontspannen, je brein vraagt ernaar en heeft het nodig. Vaak ervaren de mensen die het drukst zijn de meeste onrust als ze “moeten” ontspannen. Maar weet dat in die situatie, als je je hierin herkent, jij het het hardst nodig hebt.  Met vijf tot tien minuten per dag kun je jezelf al leren ontspannen, de enige voorwaarde is dat je het aandacht geeft en dus ook iedere dag doet. Dan werkt jouw neuroplasticiteit het beste en leer je jezelf te onstpannen.

Het is onvoorstelbaar hoe snel je ervan opknapt

Het is bijzonder om te zien hoe snel en hoe goed je brein reageert in een gespannen situatie wanneer je een goede ontspanning inzet. Je laadt je binnen 5 minuten weer helemaal op en bent weer flexibel om meer te incasseren en te verwerken. Je prestaties worden beter, je gelukshormonen schieten omhoog, je maakt andere neurotransmitters aan en je brein wordt veel creatiever. Alleen maar voordelen. 

Over Charlotte

charlotte Waarom ontspanning goed is voor je hersenenNa een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied (haar kledinglijn ging failliet en ze kreeg baarmoederhalskanker) hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.

 

Benieuwd naar welk voedsel goed is voor je hersenen? Lees het hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF