fbpx

Waarom is luisteren naar je lijf zo ingewikkeld?

Luisteren naar je lijf. Doen waar je blij van wordt. Je eigen pad lopen. Het klinkt zo lekker makkelijk. Maar waarom is het dan toch zo lastig?

Luister naar jezelf

Je hoort het vaak. Volg je hart. Gebruik je intuïtie. “Trust your gut”. Het is het antwoord op de drang naar rust, naar helderheid, naar doen waar je blij van wordt, naar liefde voor jezelf. In een wereld waar het draait om “hoofd” werk, waarin zoveel informatie beschikbaar is dat we door de bomen het bos niet meer zien, is er behoefte aan helderheid. De enige waarheid is je eigen waarheid. Maar wat is die waarheid? Wat is nou datgene waar jij op vaart? Waar jouw lijf blij van wordt? Wat werkt voor jou en de situatie waarin JIJ zit? En daar komt hij weer: vertrouw je intuïtie. Luister naar je lijf en die stem van binnen. Maar hoe doe je dat dan?

Wees nieuwsgierig

Als je zo gewend bent om informatie te zoeken en daar naar te handelen? Allereerst: er is niks mis met informatie zoeken! Sterker nog, door nieuwsgierig te zijn en nieuwe dingen te ontdekken, prikkel je jezelf om uit oude patronen te komen. Om van je huidige pad af te gaan en te onderzoeken wat voor moois de wereld te bieden heeft. Je hoofd is hartstikke handig. Maar niet als het de overhand neemt. Als het je enige raadgever is. En als het gaat om voeding, is het toch vaak ons hoofd dat de overhand neemt. We zoeken informatie of we volgen een stralende celeb of fitfoodie en denken dat wanneer we ons maar strak genoeg aan dat dieet of die visie houden, we vanzelf ook fit en gezond worden. En dat is waar het vaak mis gaat.

Dieetcultuur

De belangrijkste reden waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om te luisteren naar ons lijf is omdat we leven in een dieetcultuur. Een cultuur waarin we denken in goed en slecht. Gezond en ongezond. Iedereen heeft een mening over voeding. En iedereen denkt er anders over. Zolang we met ons hoofd blijven zoeken naar de perfecte (of gezonde) voeding, zullen we die nooit gaan vinden.

Voor elke voedingshypothese zal er een bewijs zijn. Zoek maar op. Voor ui zijn er voors en tegens. dit geldt ook voor chocolade en appels. Echt. ECHT. Voor elk voedingsmiddel is een voor en tegen. Behalve voor moedermelk misschien. 🙂 Met je hoofd vind je de perfecte voeding dus niet. Daarbij komt ook nog eens dat denken in goed en slecht, gezond en ongezond, ons een extra dosis spanning geeft. “Gezonde” voeding geeft ons een goed gevoel en “ongezond” voedsel geeft ons een slecht gevoel. We voelen ons schuldig omdat we “ongezond’ eten. Gezond eten zorgt voor complimenten en ongezond eten voor afkeuring. Maar zolang we in een goed en fout gedachtenpatroon zitten, komen we er niet uit. Want voor ieder voedingsmiddel kunnen we een voor en tegen bedenken. Wat kunnen we doen om uit die dieetcultuur te komen?

Bewustwording

Word je bewust van de foodpolitie in je hoofd. Word je bewust van je eigen overtuigingen rondom voeding. En schrijf ze op. Bijvoorbeeld: je hebt zin in een kop koffie met melk en meteen hoor je de foodpolitie “nee! melk is niet goed voor elk!”… schrijf het op! En ga jezelf vragen stellen: waar komt het vandaan? Waar is het op gebaseerd? WIL je het? Of denk je dat het zo moet, of hoort? Vanwege onderzoek voor je gezondheid? Of het welzijn van de dieren? Word je blij van je overtuiging en actie? Of geeft het je spanning? Een uitdaging voor jezelf om iets nieuws te ontdekken is niet erg. Experimenteren met nieuwe trends of visies omdat je nieuwsgierig bent, is niks mis mee en zelfs leuk.

Maar wat jammer is, is als iets je continu spanning geeft. Als je iets moet van jezelf, maar je hele lijf eigenlijk zegt dat je dit niet wil. Ga bij jezelf onderzoeken of je er echt blij van wordt, of die overtuiging en actie bij jou past. WIL je het? Of MOET je het van jezelf? Schrijf op wat de overtuiging met je doet. Word je er niet blij van, probeer na te gaan waar je wel blij van wordt. Ontdek welke overtuiging je positieve energie geeft en ontdek wat bij jou past. Hoe doe je dat?

Happiness

Omring je met mensen, plaatjes en gevoelens die je blij maken. Niet met restricties! Denk in “wat wel” in plaats van “wat niet”. Denk in WILLEN in plaats van MOETEN. Bedenk wat je energie geeft of blij maakt. Misschien popt de foodpolitie op als je iets eet of drinkt. Maar switch dan je energie. Ga iets doen wat je vrolijke en lichte energie geeft. Trek je dansschoenen aan. Drink een kopje koffie met een vriendin. Ga naar buiten. Als je van situatie verandert, verander je ook van perspectief. En dat heb je soms nodig om te ontdekken of een overtuiging of actie van jou is, of van iemand anders, van de media of je bestie.

Misschien ontdek je diep van binnen dat de focus op gezonde voeding voor jou helemaal niet zo belangrijk is en is contact met anderen of lekker buiten zijn jouw ultieme voeding, precies dat wat je nodig hebt. Maar boven alles.. besef dat DE perfecte voeding niet bestaat. Maak van (gezond) eten vooral iets leuks. Probeer met je buik te voelen waar je zin in hebt, wat jou die lichte energie geeft, in plaats van een zwaar gevoel. Ontdek wanneer je hoofd er tussen springt. En ga na: wat veroorzaakt nu echt die spanning? Je hoofd die je vertelt hoe het hoort of de actie zelf?

Wil je dieper duiken in de wereld van de foodpolitie? In je eigen overtuigingen rondom voeding die jou nu belemmeren om echt te gaan stralen en te doen en eten waar je blij van wordt? Stuur Lotte een bericht via info@lotoftaste.nl of neem een kijkje op de website www.lotoftaste.nl

Lees hier hoe je je hart moet volgen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF