fbpx

Ayurveda: Zo kun jij er op een simpele manier direct mee starten

Dit zijn Marleen Dijkhoff (links op de foto) en Cielke Sijben. Ze hadden een druk leven met een carrière, gezin, vrienden en feestjes, maar verlangden naar meer balans, zowel lichamelijk als mentaal. Ayurveda kwam op hun pad en dit veranderde hun leven compleet. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag opgeblazen buik!), meer energie, minder stress en een probleemloze menstruatiecyclus. Op Wendy Online zullen zij regelmatig hun waardevolle ervaringen en nuttige tips over Ayurveda met jou delen.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar Ayurveda heeft ons leven 180 graden de goede kant op veranderd. Een twintigjarig slaapprobleem dat helemaal is opgelost, een menstruatiecyclus die weer volledig terug is, PCOS dat verdween, natuurlijk zwanger worden in plaats van met hormonen, een opgeblazen buik die weer heerlijk plat is, een gezond gewicht, een beter humeur en een leven met veel meer energie. En denk je nu dat je hiervoor op een berg in India moet gaan wonen? Nee hoor, deze leefstijl past (juist!) perfect in ons drukke Westerse leven.

Hoe het allemaal begon

Dat wij dit Ayurvedische pad samen zouden bewandelen had je ons in 2006 niet hoeven te vertellen. Al zuipend, rokend, feestend én keihard werkend maakten we televisie voor 101.tv: het digitale jongerenkanaal van BNNVARA. We deden de meest idiote dingen; we ketenden ons vast aan Hugh Grant, reden met een auto te water en waren altijd degene die als laatste de deur dicht deden.

Na een aantal jaar zowel voor als achter de camera te hebben gestaan , gingen we allebei een andere kant op in de media. Cielke als radiomaker en Marleen als regisseur en eindredacteur van tv-programma’s. We bleven elkaar zien, maar de frequentie veranderde van jaarlijks contact in dagelijks contact, toen bleek dat we naast de media nog een andere liefde delen, namelijk Ayurveda.

Marleen is afgestudeerd als Ayurvedisch voedings- en lifestylecoach. In haar eigen praktijk helpt zij vrouwelijke topondernemers grote winst te behalen met hun gezondheid en in hun carrière en helpt zij vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Ze is gespecialiseerd op het gebied van (voorbereiding) zwangerschap, stress, slaap, hormonen en voeding. Cielke volgde in 2016 een yoga-opleiding in India en leerde daar de eerste beginselen van Ayurveda. Ze is in 2022 afgestudeerd  tot Ayurvedisch therapeut en volgde meerdere Vedische kookworkshops en ze geeft nu Ayurvedische massages, behandelingen en consulten in haar praktijk in Utrecht.

Toen we in 2021 met de Ayurveda Podcast begonnen stond die binnen één dag op nummer 1. Omdat de podcast zo’n succes bleek, hebben we de eerste Nederlandse online Ayurveda-community ‘Alles over Ayurveda’ opgericht en schreven wij de bestseller Alles over Ayurveda – Gezond en gelukkig leven (met een korreltje himalayazout)’. Een boek dat de bijzondere, eeuwenoude gezondheidsleer vertaalt naar ons moderne dagelijks leven. Zodat elke (drukke) vrouw deze waardevolle kennis kan toepassen en integreren in haar vaak drukke leven.

Tips om direct met Ayurveda te starten

Met veel liefde delen we onze inzichten met de lezers van Wendy Online om jou met praktische en simpele tips vanuit Ayurveda ook gelukkiger en gezonder te maken.

Om te beginnen delen we 4 makkelijk tips die je direct kunt gaan toepassen.

 1. Drink KKV-thee; Het meest gedronken Ayurvedische drankje! Dit is echt zo’n simpele tip die direct heel effectief is. Deze thee maak je heel makkelijk zelf en reinigt jouw lichaam. KKV thee heeft een positief effect op je spijsvertering, wat binnen Ayurveda heel belangrijk is. Ook herstelt de thee je vochtbalans en gaat hitte in je lichaam tegen, dus ideaal bij hormonale klachten.

Het recept is heel erg simpel:

 • Neem 1 tl komijn- , koriander-, en venkelzaadjes.
 • Vijzel ze even kort om de zaadjes te openen
 • Doe de kruiden in een thee-ei of een leeg thee-zakje
 • Verkouden? Dan kun je wat verse gember toevoegen
 1. Zelfmassage; Een warme oliemassage bij jezelf is een bijzonder ritueel vanuit Ayurveda. Het zorgt direct voor het verlagen van stress en voed je lichaam tot diep in de weefsels. Hoe doe je het?
 • Gebruik ongebrande sesamolie of zoete amandelolie.
 • Verwarm je olie bijvoorbeeld in een flesje au bain-marie in warm water.
 • Zorg dat je badkamer lekker warm is
 • Masseer je lichaam van boven naar beneden door ronddraaiende bewegingen te maken rondom je gewrichten en lange stroken te maken over de rest van je lichaam.
 • Laat de olie vervolgens 10-20 minuten intrekken.
 • Stap daarna onder de douche of in bad.

Tip: Als je jezelf een oliemassage geeft, ga dan op een oude handdoek zitten en trek een oude pyjama aan. Dit in verband met de olievlekken die je er niet meer uit krijgt. Hier spreken twee ervaringsdeskundigen 😉

 1. Schraap je tong! Tijdens de nacht verzamelen afvalstoffen op je tong, deze wil je er in de ochtend vanaf halen omdat ze anders weer je spijsverteringskanaal binnen komen.

 Hoe doe je het?

 • Schraap zo’n 7-10 keer van achteren naar voren
 • Spoel na elke schraap beurt je tongschraper goed schoon

Tip! Gebruik geen plastic tongschraper, maar eentje van rvs of koper. Dit gaat veel makkelijker en is goed voor alle dosha’s (body-mind types). Koper is ook nog eens antibacterieel.

 1. Start met water! Drink in de ochtend een glas gekookt (iets afgekoeld) water om je spijsverteringssysteem direct te activeren en afvalstoffen weg te spoelen.

Zo krijg je gelijk vocht binnen en wat heel fijn is, het helpt om sneller naar het toilet te kunnen voor boodschap #2. Binnen Ayurveda wordt er veel waarde gehecht aan direct naar het toilet te gaan zodra je wakker bent, omdat je zo de dag kunt starten met lege darmen, voordat er weer van alles naar binnen komt.

Tot slot de laatste tip; Neem alles met een korreltje Himalayazout, het moet tenslotte wel leuk blijven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF