fbpx

Waarom hoogsensitieve mensen tijd alleen nodig hebben

Expert Hoogsensitiviteit en Wendy-expert Esther Bergsma signaleert dat veel hoogsensitieve mensen het moeilijk hebben in deze tijd. Eén van de redenen daarvoor is dat de noodzakelijke tijd alleen er bij in schiet. Is daar iets aan te doen?

Afgestemd op anderen

Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij je veel informatie uit je omgeving opmerkt en die diepgaand verwerkt. Vooral emotionele en sociale prikkels komen sterk binnen. Als hoogsensitief persoon voel je de emoties van anderen aan en je bent afgestemd op de belangen en wensen van de mensen om je heen.

Dat heeft te maken met de werking van het hoogsensitieve brein. Bij hoogsensitieve mensen zijn in eenzelfde situatie meer hersengebieden actief. Wat vooral opvalt is dat de hersengebieden die te maken hebben met de afstemming op anderen zeer actief zijn. Concreet betekent dit dat als jouw mening gevraagd wordt op het werk, je automatisch ook afweegt hoe anderen er over zullen denken, wat het belang van de groep als geheel is, en of jouw mening geen negatieve consequenties voor de groep zal hebben. Je hebt in het kort een sterke sociale-fouten-radar; je wilt voorkomen dat je iets doet dat negatief ontvangen zal worden door de groep.

Beter presteren én meer stress

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen minder fouten maken in taken, maar dat ze ook meer stress ervaren na die taak. Op het werk ben je als hoogsensitief persoon waarschijnlijk goed in je werk, maar het vergt ook veel van je. Daarom is tijd alleen zo belangrijk. Daarin hoef je niet gericht te zijn op de ander, maar kan je echt tot ontspanning komen en je stress omlaag brengen.

Verantwoordelijk voelen

In deze tijd van Corona, waarin veel mensen thuis moeten werken, en ook partner en/of kinderen aanwezig zijn, schiet die tijd alleen er makkelijk bij in. Als HSP voel je je zeer verantwoordelijk. Je wilt je werk goed blijven doen; en je wilt zeker niet dat collega’s denken dat je er thuis de kantjes vanaf loopt. Je wilt het ook goed doen voor je partner. Zorgen dat je de ander niet tot last bent. Het hem of haar makkelijk maken. Misschien ben je extra aan het vertroetelen, omdat je voelt dat je partner last heeft van de situatie.
Zorg voor jezelf

Ontzettend mooie eigenschappen die zorgzaamheid en dat verantwoordelijkheidsgevoel. Maar probeer die ook in te zetten voor je eigen gezondheid. Je hebt als hoogsensitief persoon regelmatig rust nodig. Omdat het continu gericht zijn op anderen veel energie kost en omdat je sneller stress ervaart. Neem je die rust niet, dan raak je steeds meer gestrest en vermoeid. Je zal dan meer prikkelbaar op je omgeving reageren. Je maakt meer fouten in je taken. En je voelt je wellicht zelfs somber worden. Dit zijn allemaal tekenen dat je rust nodig hebt.
Als je een ochtend alleen thuis bent, is het makkelijker voor een hoogsensitief persoon om rust te pakken, dan als er ook anderen thuis zijn. Veel HSP hebben het gevoel dat ze continu alert moeten blijven op de behoeftes van anderen; “wat als iemand me nodig heeft?”. Ook voelt het voor hen alsof ze de ander in de steek laten als ze zich terugtrekken; “voelt de ander zich niet afgewezen?”. En daarnaast vinden veel hoogsensitieve mensen het lastig echt tot rust te komen als ze geluiden vanuit de woonkamer horen; “wat gebeurt daar? Gaat het wel goed?”.

Wat je kunt doen:

  1. Signaleer tijdig dat je behoefte hebt aan rust. Vermoeidheid of prikkelbaarheid zijn belangrijke signalen.
  2. Voel je niet schuldig omdat je anderen tekort doet. Juist door goed voor jezelf te zorgen, blijf je ook in staat er voor anderen te zijn.
  3. Spreek duidelijk uit dat je behoefte hebt aan tijd alleen om te herstellen, zodat je partner of je kind weet dat je niet bij hem/haar weg wilt en er geen emotionele lading op jouw tijd alleen ontstaat.
  4. Tijd alleen kan even liggen zijn, maar ook juist iets actiefs. Ongestoord dansen op je favoriete muziek. Een mandala inkleuren, een puzzel maken of haken kunnen je gedachten even verzetten, waarna je je weer uitgerust voelt.
  5. Kies wat jij leuk vindt. Dit klinkt als een open deur, maar ook als het gaat om ontspanning, houden HSP soms nog te veel rekening met wat anderen ervan zullen vinden. Laat dat los en kies voor waar jij op dat moment blij van wordt.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Ben je benieuwd naar meer artikelen over hooggevoeligheid? Lees dan ook:

Hoogsensitief? Zo breng je nu regelmaat in je leven

Waarom hoogsensitieve mensen extra piekeren in deze tijd



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF