fbpx

Hoogsensitief? Zo breng je nu regelmaat in je leven

Expert Hoogsensitiviteit Esther Bergsma signaleert dat veel hoogsensitieve mensen het moeilijk hebben in deze tijd. Eén van de redenen daarvoor is dat de vaste routines zijn weggevallen.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij je veel informatie uit je omgeving opmerkt en dat diepgaand verwerkt. In situaties die anders zijn dan anders hebben hoogsensitieve mensen daardoor meer tijd nodig om alle informatie in zich op te nemen en te verwerken.

Veranderingen zijn lastig

Hoogsensitieve mensen hebben vaak moeite met veranderingen in dagroutine of met spontane uitstapjes. Niet omdat ze die uitstapjes niet leuk vinden. Maar hun brein heeft even tijd nodig om zich aan te passen aan die nieuwe situatie. Ze hebben al een plan in hun hoofd en het nieuwe voorstel brengt dat in de war; “hoe moet het dan met de boodschap die ik nog moet halen? Krijg ik mijn werk wel op tijd af?”. Pas als al die issues opgelost zijn (“morgen is er nog tijd genoeg”) is er ruimte in het hoofd voor enthousiasme over de nieuwe plannen.

Onzekerheid door crisis

In deze onzekere tijd van Corona zie je dit fenomeen uitvergroot. Het hoogsensitieve brein wil steeds een kloppend plan maken, maar er is nog zoveel onzeker dat dit een continu gevoel van onrust geeft; je brein kan niet tot rust komen. Daarnaast zijn veel van de vaste routines vervallen wat de onrust versterkt.

Regelmaat

Door vaste routines en regelmaat, zoals elke middag op dezelfde tijd lunchen of elke ochtend beginnen met meditatie, brengen veel hoogsensitieve mensen rust in hun dag. Nu lukt het niet altijd om die vaste routines vast te houden. De kinderen zijn bijvoorbeeld thuis, waardoor het meditatie-momentje er bij in schiet. Of je partner wil graag samen lunchen als hij klaar is met zijn klus, waardoor het steeds een ander tijdstip wordt.

Ook geven de steeds veranderende regels over wat wel en niet mag, of hoe het thuisonderwijs ingericht moet worden veel onzekerheid. Daardoor is het hoogsensitieve brein steeds bezig de nieuwe informatie te analyseren: wat wordt er van mij verwacht.

Eigen behoeftes op de laatste plaats

Omdat hoogsensitieve mensen vaak in eerste instantie bezig zijn met wat ze voor anderen kunnen betekenen, vergeten ze soms na te denken over wat goed voor henzelf is. Hoogsensitieve moeders zijn vooral bezig om hun kinderen nu gerust te stellen en thuis onderwijs te geven. Hoogsensitieve geliefden stemmen af op hun partner om te kijken wat ze voor hem/haar kunnen doen.
Maar dat zorgt ervoor dat je eigen behoeftes op de laatste plaats komen. Omdat de situatie nu zo anders is, merk je waarschijnlijk veel sneller dan anders dat je prikkelbaar en vermoeid bent en je onrustig voelt in je lichaam en je hoofd.

Nieuwe routines

Om die onrust in je hoofd en lijf te verminderen kan je als hoogsensitief persoon weer nieuwe routines invoeren. Die routines geven je houvast. Een aantal tips om die in te plannen:

  1. Wat zijn die momentjes waar jij blij van wordt? Is alleen ontbijten voor jou prettig? Wil je elke dag je meditatiemoment vasthouden of wandel je graag alleen? Kies een paar momenten die voor jou essentieel zijn.
  2. Zorg dat je die momenten inplant. Laat je dagplanning niet afhangen van wat anderen willen, maar plan eerst je eigen momentjes in, voordat je inplant wat allemaal verder nog moet.
  3. Maak voor je huisgenoten duidelijk dat die momenten voor jou belangrijk zijn, en op welke momenten je eventueel wat samen met hen kan doen.
  4. Houd je ook echt aan die momenten. Je zult merken dat het je veel rust geeft.
  5. Maak ook met je gezin nieuwe routines. De vaste sport of hobby-avonden zijn verdwenen, waardoor elke dag op elkaar lijkt. Maak nieuwe routines: wandel uurtjes, spelletjesmiddagen, filmavonden.

Een handig dagschema om in te vullen vind je via deze link. Er is ook een versie voor je kind te vinden.

Ook uitdaging nodig

Misschien herken je de behoefte aan structuur wat minder als HSP. Misschien ben je iemand die ook graag nieuwe ervaringen heeft, de zogenoemde HSP / HSS. Vaak bestaan die kanten naast elkaar. De routine geeft je overzicht en houd je overactieve hoofd rustig. Maar tegelijkertijd heb je genoeg uitdaging nodig. Als dit voor jou zo is zorg er dan voor dat je ook activiteiten voor jezelf inplant waar je van uitgedaagd wordt.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het hoogsensitieve brein”. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP. Wil je meer over hoogsensitiviteit te weten komen? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Ben je benieuwd naar meer artikelen over hooggevoeligheid? Lees dan ook:

Waarom hoogsensitief zijn kan voelen als een gevangenis (en hoe je daar uitkomt)

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF