fbpx

Manifest voor de vrouw: Hoe bescherm je jezelf tegen invloeden van buitenaf?

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen alle invloeden en prikkels van buiten? Deze vraag kreeg ik van een cliënte. Ze gaat over paar dagen vliegen en ze ziet op tegen alle drukte op Schiphol en vooral tegen de vlucht zelf. Het vliegen maakt haar altijd moe en benauwd.

Misschien is dat een vraag waar jij ook mee rond loopt. Juist deze periode is goed om hier eens naar te kijken. Hoe bescherm je jezelf tegen allerlei invloeden van buiten? Merk jij ook dat je de ene dag beter in je vel zit dan de andere? Minder of beter in je energie? Of voel je je ineens helemaal leeglopen?

De invloed op jouw binnenwereld

Dat leeglopende gevoel is niet gek. Je staat de hele dag onder invloed van alles. Of dat nou meningen van anderen zijn, het nieuws van de wereld, de narcistische persoonlijkheid van je partner of een lastige collega, je drukke kinderen, de angst om iemand te verliezen of de constante herrie van de buren.

Alles heeft een invloed op jouw binnenwereld. Je leeft ook nog in een wereld die steeds drukker en chaotischer wordt. Het kan soms echt overweldigend zijn om constant aan van alles blootgesteld te worden.

Prikkels bij vrouwen

En dan staat de zomer voor de deur. Heerlijk want de zomer kan een tijd van vreugde en ontspanning zijn, maar ook een periode van extra prikkels. En voor alle moeders met schoolgaande kinderen is dit een extra drukke periode. Musicals, afscheid van juf of meester, toetsen, alle partijtjes die nog gauw gevierd moeten worden. En dan de zomer met haar fairs, jaarmarkten, festivals, openluchtconcerten, city trips, borrels en feestjes. In de benauwende hitte, het felle zonlicht, luidruchtige muziek of mensenmassa’s. Je zintuigen maken overuren, er is zoveel wat binnenkomt.

Vrouwen zijn extra gevoelig, inclusief alle prikkels van hormonale veranderingen. Alles heeft invloed op hoe jij je voelt. En ineens, terwijl het een vrolijke zomer lijkt, voel jij je leeg en moe vanbinnen.

Hoe kan dat toch?

Je bent meer dan alleen een lichaam. Je hebt ook nog een lichaam van energie. Het concept van een energetisch lichaam (aura) wordt in verschillende spirituele en holistische tradities erkend en bestudeerd. Volgens deze visies is alles in ons mensen opgebouwd uit energie en deze energie beweegt op verschillende niveaus in ons: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. We zijn een kopie van het universum en we bestaan zelfs uit dezelfde universele elementen en wetten. Alles beweegt en alles is energie.

Dat betekent dat er een constante interactie is tussen jou en je omgeving. Elke ontmoeting kan worden gezien als een uitwisseling van energie. Deze interactie heeft niet alleen invloed op jouw lichaam, maar ook op die emotionele, mentale en spirituele lagen in jou. Stel je voor, je bent nu met iemand of je ziet straks iemand, er wordt zoveel uitgewisseld wat je niet kunt zien.

Hoog gevoelig

Hoog gevoelige personen (HSP’ers) ervaren nog intenser die energieën van anderen om hen heen. Zij staan meer open waardoor alles sterker binnenkomt. Het is belangrijk als HSP’er om methoden te vinden om jezelf te beschermen en goed voor je energie te zorgen.

Niet alleen HSP-ers hebben hier mee te maken, we zijn allemaal gevoelig voor energieën en emoties van anderen. Voor ieder mens is het een oefening hoe je daarmee omgaat. Bewustwording van deze gevoeligheid leert je er beter mee om te gaan en heeft ook iets moois: het maakt je meer empathisch naar anderen, en naar jezelf. Maar alleen wanneer je goed in verbinding bent met jezelf. Dat je je bewust bent van alle factoren die je stemming en energieniveau kunnen beïnvloeden. Dat je steeds weer het midden of de rust in jezelf kunt vinden.

Overprikkeling

Overprikkeling is zeker een uitdaging, vooral in de zomer, wanneer er meer activiteiten en sociale ontmoetingen zijn. Persoonlijk probeer ik regelmatig tijd te nemen voor zelfzorg zoals meditatie en wandelen in de natuur. Ook probeer ik mij iedere dag bewust te zijn van mijn eigen energieniveau en grenzen, vooral wanneer ik veel gezellige afspraken heb. Het lukt me niet altijd goed voor mezelf te zorgen, het is en blijft een oefening.

Hoe zorg jij voor je energetische welzijn? Doe je mee met alles, vind je alles gezellig of zie je juist op tegen al die drukte? Hoe dan ook, het is belangrijk dat je balans probeert te vinden tussen actie en rust, zodat je batterij goed blijft opgeladen. Want de zomer is er om goed op te laden.

Hoe zorg je energetisch voor jezelf?

Net zoals je zonnebrandcrème gebruikt om je huid te beschermen tegen de zon, is het belangrijk om methoden te vinden om je energetische huishouding te beheren en te beschermen.

Dat kan je doen op deze 5 manieren:

  1. Erken en herken je gevoeligheid

Jouw lichaam geeft de hele tijd signalen hoe het met je gaat, ook als je iets doet of iemand ontmoet. Toets steeds bij jezelf: wat voel ik nu? Hoe gaat het nu met mij? Luister naar wat je behoefte is. Let ook op jouw menstruatiecyclus, er zijn dagen dat je de wereld aankan maar er zijn ook dagen dat je het liefst in bed blijft. Voel en stem af, ook in je agenda. En dat geldt net goed voor vrouwen in de menopauze.

  1. Voel je voeten op de grond

Wanneer je je mee hebt laten voeren in te veel prikkels voel dan je blote voeten op de grond. Stamp eens hard met je voeten of ga lekker dansen. Dit noemen ze aarden, jezelf verbinden maken met de energie van de aarde.

  1. Geef je grenzen aan

Is het je te veel? Is het wel een plek waar je wil zijn, of met wie? Stop met waar je mee bezig bent en ga naar huis. Neem extra rust. Voel waar jouw grens ligt en doe alleen maar wat je heel erg leuk vindt, waar je energie van krijgt.

  1. Haal adem

Een manier om jezelf weer goed te voelen is door op je ademhaling te letten. Dieper ademen en focus op de intieme weg die de adem in jou aflegt. Dat geeft direct meer energie, brengt rust en geeft je een gevoel van ruimte.

  1. Neem een extra douche

Ga onder de douche staan en visualiseer dat het water dat op jou neer stroomt alle energie meeneemt die niet van jou is. Spoel jezelf energetisch helemaal schoon

Bewustwording is goud

Jezelf beschermen is goed, bewustwording is beter. Je leeft nu eenmaal altijd met anderen in een grote wereld en voor je het weet ben je jezelf steeds aan het beschermen, of aan het afzonderen. Leer jezelf kennen, hoe het voelt in jou. Verdiep je in jouw energie en sensitiviteit, leer hoe je grenzen kunt stellen. Als je jezelf steeds beschermt, verdedig je jezelf de hele tijd in de wereld waarin je leeft. Daar word je ook moe van.

Zou het niet mooier zijn om je vrij te kunnen bewegen in de wereld waarin we allemaal samenleven? Dat je zelfverzekerder en ontspannen bent? Gebruik deze zomer om je te verdiepen in jezelf, wie ben je, wat wil je, hoe voel je je, wat vind je fijn en wat niet, wat zou je het liefste willen doen?

Tot slot, wees niet bang om je eigen grenzen aan te geven. Het is helemaal oké om ‘nee’ te zeggen tegen sociale activiteiten wanneer je merkt dat het teveel is. Lees ook het artikel over pleasen en grenzen stellen nog een keer terug.

Luister naar je lichaam, dan kun je volop genieten van de zomer die eraan komt.

Keer bewust naar binnen, in plaats van alleen maar naar buiten, dan vind je zeker meer balans en zomervreugde.

Chantal de Mol, Auteur van De Dienstmaagd en Spiritueel begeleider

www.chantaldemol.com – @chantaldemol.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF