fbpx

Onderzoek bevestigt: Dansen is goed voor lichaam en geest. Wendy van Dijk en Vincent van Grunsven vertellen waarom

Swing maar lekker de pan uit. Of het nu tijdens het koken of schoonmaken is of op dat leuke festival. Dansen is gezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dansen het stressniveau verlaagt, je geheugen verbetert en je blij maakt. En als er nu twee mensen zijn die zich daar goed over kunnen uitspreken zijn het Wendy van Dijk (voormalig professioneel danser) en Vincent van Grunsven (zie foto), professioneel allround danser wel. In dit artikel spreken ze openhartig over de betekenis van dansen en de mooiste ervaringen die zij tot nu toe hebben mogen meemaken.

Jullie hebben beiden een dansopleiding gevolgd. Waar kwam die keuze vandaan?

Wendy– Ik stond op mijn vijfde al voor de tv mee te dansen met alle dansers. Ik dacht toen dit wil ik later ook. Mijn jeugd draaide dan ook veel om audities: van Tilburg naar Rotterdam. Die steden waren alleen niet het meest ideaal, aangezien ik dan al vrij jong uit huis zou moeten. Dus ging ik door naar een auditie in Amsterdam, maar daar vonden ze me te jong en had ik te weinig ervaring.

Op een gegeven moment kwam mijn moeder een advertentie tegen van Barry Stevens. Hij had een particuliere dansschool geopend. En dat is waar het voor mij allemaal begon. Ik volgde om de week danslessen bij hem, want ik moest bij mijn ouders op de markt werken om zo mijn geld te verdienen. Maar daar kwam al snel kritiek op: ‘Je hebt enorm veel talent, maar je moet echt elke dag komen trainen’.

Mijn ouders hadden het geld niet om de opleiding voor mij te kunnen betalen en alles leek even in elkaar te zakken. Tot Barry zelf met een oplossing kwam. Hij zette audities op waar je een scolarship kon winnen. Dat hield in dat je in ruil voor klusjes op de dansschool, gratis lessen mocht volgen. Drie keer raden- ik stond iedere dag om 7 uur ’s ochtends in de dansschool alle vloeren te schrobben, om vervolgens tot ’s avonds laat lessen te volgen. Gelukkig betaalde mijn fanatisme af: op mijn achttiende kreeg ik mijn eerste klus – De Lee Towers tour door heel Nederland.

Vincent– Net zoals vele dansers was ik als klein kind ook altijd aan het dansen: optredens op school, voor familie en vrienden. Op mijn 13e nam ik mijn eerste dansles, vrij laat dus als danser. Het begon recreatief, maar al gauw merkte ik dat ik meer wilde. Het podium trok mij en ik wilde meer leren over het dansen zelf. Maar hoe ik van dansen mijn leven moest gaan maken, was voor mij nog een groot vraagteken.

Op mijn dansschool (Saskia’s dansschool) leerde ik iemand kennen die de dansopleiding, Albeda Dans College, volgde. Het besef dat er een opleiding was waar ik hetgeen wat ik het allerleukste vond voor altijd mocht doen, was een eyeopener. Wat zij deed, wilde ik ook! Ik heb nooit meer nagedacht over andere mogelijkheden- er was maar één optie en dat was een dansopleiding. Ik kwam de audities door van Albeda en daar is eigenlijk mijn carrière van start gegaan.

Wat betekent dansen voor je?

Vincent- Dans is letterlijk een kunstvorm. Ik zie het als een vorm van communicatie. Je kunt een verhaal of gevoel overbrengen dat niet uit te drukken is in woorden. Het hoeft niet altijd iets letterlijks te zijn. Ik vind het fijne aan dans dat het vaak openstaat voor eigen interpretatie.

Dans betekent voor mij vrijheid. Dat is in ieder geval de reden dat ik begon met dansen. Je mag zelf bepalen wie je op dat moment wilt zijn. Al moet je als uitvoerend danser vaak de visie van een ander zien over te brengen met jouw lichaam. Maar ook dat is een vorm van vrijheid.

Vincent van Grunsven

Onderzoek bevestigt: Dansen is goed voor lichaam en geest. Wendy van Dijk en Vincent van Grunsven vertellen waarom

Wat heb je van je dansopleiding en het dansen zelf geleerd?

Wendy- Als je elke dag minimaal 8 uur bezig bent met dansen, leer je je eigen lijf van binnen en van buiten ontzettend goed kennen. Dat is dan ook de reden dat ik zo’n goede connectie heb met mijn lichaam én het zo belangrijk vindt dat over te brengen naar anderen. Het één worden met mijn lichaam is iets waar ik voor altijd dankbaar voor ben en iets dat echt ontstaan is door dans.

Vincent- Op Albeda heb ik echt de foundation gelegd als danser en op Lucia Marthas ben ik meer de diepte ingegaan. Maar ik ben van mening dat niet alles echt leren valt. De passie die je voelt en die je over moet brengen op het podium is iets dat ontstaan en niet De echte passie voor dansen en dat over weten te brengen op het podium is iets dat ontstaat en niet aan te leren valt. Ook het inlevingsvermogen is iets wat je tot een bepaalde hoogte echt kan leren. Dans is voor mij een kwestie van jezelf durven te laten gaan op het podium en daarnaast vertrouwen dat je jouw eigen waarheid verteld.

Wendy, mis je het dansen nog wel eens?

Ja, ik vond het dansen een van de leukste periodes uit mijn leven. Maar het is goed zo. Ik heb zoveel mooie dingen mogen meemaken – met als hoogtepunt de wereldtournee van Hathaway. Ik ging in ander halfjaar de wereld over met twee andere dansers. Van Zuid-Afrika, naar Amerika, naar Rusland en door Europa. Wij als Hollandse nuchtere meisjes, wisten niet wat ons overkwam. We werden met limousines opgehaald en bij de mooiste vijf-sterren hotels weer afgezet. Ja, daar ga je, als een soort enthousiaste toeristen, natuurlijk foto’s en filmpjes van maken.. Er werd ons dan ook snel verteld dat we daar mee moesten kappen en ons moesten gedragen als echte sterren. Lekker dan ;)’

En Vincent, zie je jouw leven ooit nog voor je zonder dansen?

Ik werk als uitvoerend danser in de commerciële industrie, dus daar zit helaas wel een houdbaarheidsdatum op. Maar een leven helemaal zonder dansen zie ik niet voor mij. Wat ik net ook al zei, dans is voor mij een vorm van communicatie geworden, waar ik nooit meer zonder kan en wil.

Voor mij was de mooiste ervaring tot nu toe het dansen voor het Eurovision Song Contest in Nederland. Dit is de grootste productie waaraan ik heb mee gewerkt, maar ik hoop in de toekomst ook met een artiest de wereld over te mogen.’

Hebben jullie het gevoel dat dansen mentaal iets voor je doet?

Wendy– Zeker weten. Dansen doet zoveel met een mens. Zit ik niet lekker in mijn vel of vind ik het gewoon te stil? Dan knal ik die muziek aan en zie je mijn bezem of stofzuiger als microfoon door de kamer vliegen. Sinds ik naar de Toppers ben geweest, zitten alle nummers van Elvis in mijn hoofd. Vooral het nummer ‘Suspicious Minds’.  Ik wordt er zó vrolijk van.

Vincent– Dansen is voor mij altijd al een vorm van therapie geweest. Als ik zelf een dans in elkaar zet, probeer ik zoveel mogelijk van mijn eigen levenservaringen te gebruiken. Het wordt dan dus een soort spiegeling van mijn eigen leven, waardoor ik dingen kan verwerken op een dieper level.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF