De wintertijd... Voor de één een heerlijke tijd om te cocoonen, bij de ander slaat de stemming helemaal om. Fijn of niet, bijna iedereen ervaart tijdens de donkere maanden een gebrek aan energie. Maar met deze tips voel je je snel beter.
Sommigen vinden de donkere dagen lekker knus. Met de kaarsjes binnen aan kan je zorgen voor een gezellige sfeer. Maar het heeft ook minder leuke kanten. Dat je op werkdagen in het donker vertrekt en ook weer in het donker thuiskomt bijvoorbeeld. Het gebrek aan daglicht zorgt ervoor dat je ook overdag veel minder energie hebt dan in de zomer. Maar gelukkig is daar iets aan te doen!
1. Slaap niet teveel
Je biologische klok raakt in de war van het tekort aan zonlicht, waardoor je erg moe kunt worden. Toch is het belangrijk om niet toe te geven aan de behoefte om extra te slapen. Daardoor raakt je biologische klok alleen maar meer van slag. Ga daarom gewoon op dezelfde tijden naar je werk als in de zomer (als je dat al zelf kunt bepalen).
2. Ga naar buiten
Ook al schijnt de zon nauwelijks en is het koud, elke UV-straal is meegenomen. Ga in je lunchpauze daarom zoveel mogelijk naar buiten en haal ook tussendoor af en toe een frisse neus. Daar heeft je baas uiteindelijk ook profijt van.
En laten je portemonnee en vakantiedagen het toe, boek dan een vakantie naar de zon, ook al is het 'slechts' een lang weekend.
3. Extra vitamine D
Het is algemeen bekend dat vitamine D helpt tegen depressie. Aangezien de winterdip een lichte vorm van depressie is, helpt wat extra vitamine D ook om de winterblues te voorkomen. Het beste is om vitamine D uit zonlicht te halen.
Lukt dat niet, dan kun je een supplement in de vorm van olie of tabletten nemen. En ook voeding als levertraan, vis (zalm, tonijn en makreel) en rauwe witte paddenstoelen bevatten vitamine D.
4. Eet gezond
Juist als een winterdip op de loer ligt, heeft je lichaam extra vitamines en mineralen nodig. Geef niet toe aan de behoefte aan fastfood, koolhydraatrijk eten en suiker. Die zorgen voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat een nadelig effect heeft op je hersenen. Dat kan het sombere gevoel versterken. Dus laat de haast onweerstaanbare vette happen in de bedrijfskantine staan en ga voor gezond!
5. Neem omega-3-vetzuren
De hersenen bestaan voor zestig procent uit vet. Een constante aanvoer van essentiële dierlijke omega-3-vetzuren ondersteunt de hersenfunctie en maakt minder somber. Je kunt tabletten met omega-3-vetzuren slikken of postelein eten. Die groente bevat meer omega-3-vetzuren dan welke eetbare plant ook.
6. Vrolijk jezelf op
Doorbreek de neiging om je meer en meer terug te trekken door leuke sociale activiteiten in te plannen. Dus sla die borrel met je collega's niet over en vrolijk jezelf op met zomerse muziek, verse bloemen op je bureau en een fotocollage van je zomervakantie op je werkplek.
7. Sport extra
Juist. Daar heb je in de winter dus vaak he-le-maal geen zin in. Toch doen! Regelmatig bewegen zorgt namelijk dat er endorfine vrijkomt, waardoor je je beter voelt. Als je de lunchpauze gebruikt om buiten een flinke wandeling te maken of hard te lopen, sla je twee vliegen in één klap.
8. Relax
Wees extra alert op (emotionele) stress. Tijdens de donkere maanden kun je stress waarschijnlijk minder goed handelen. Om de stress te verminderen, kun je een rustige plek opzoeken en het daar van je afschrijven in een dagboek of even mediteren of yoga beoefenen.
9. Lichttherapie
Voel je je somber? Heb je minder behoefte aan sociale contacten? Ben je heel prikkelbaar, voortdurend moe en voel je je ondanks extra slaap niet uitgerust? Heb je trek in zoetigheid en koolhydraten? Neemt je gewicht toe? Heb je minder interesse in de dingen om je heen en minder zin in seks?
Dan heb je waarschijnlijk iets te lang gewacht met actie ondernemen. Je kunt je biologische klok weer in balans brengen met lichttherapie. Tachtig procent van de mensen die lichttherapie volgen, voelen zich na één week iedere dag een half uur lichttherapie al beter. Lichttherapie kan gedaan worden in het ziekenhuis. Dat betekent dat je- afhankelijk van het resultaat - gedurende 2 tot 3 maanden 2 keer per week naar het ziekenhuis gaat. Ga even na bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor vergoeding.
Geen zin om naar het ziekenhuis te gaan? Met behulp van een speciale lamp kan je ook thuis aan de slag gaan met lichttherapie. Door de lamp voor je neer te zetten boost je je energielevel.