fbpx

Last van een winterdip? Met deze 3 stappen voel je je snel beter!

De winterdip slaat elk jaar opnieuw op grote schaal toe en kleurt het leven van maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders maandenlang loodgrijs. Heel vervelend, maar je kunt het aanpakken. Met de drie onderstaande stappen zul je merken dat je de negatieve impact van de dip snel kunt verminderen. Beter voor jou en beter voor je omgeving!

Stap 1: Onderken dat je down bent

Misschien herken je jezelf in de opsomming van de symptomen, of heeft een van de online testen uitgewezen dat je een dip hebt. Desondanks kan het je moeite kosten om toe te geven dat je niet zo lekker in je vel zit. Het is een eerste stap naar verlichting: je gevoelens eerlijk onderkennen. Wegduwen zorgt er namelijk niet voor dat nare gevoelens verdwijnen, dus dat is een tactiek die je niet bepaald gaat helpen in de strijd tegen negativiteit.

Dit kun je uitspreken tegen jezelf om je gevoelens te helpen verlichten:

“Ik voel me moe / down / futloos en dat is prima. Alles wat ik voel, mag er gewoon zijn. Vandaag accepteer ik mezelf zo als ik ben, met al mijn positieve en negatieve gevoelens.”

Veroordeel jezelf dus niet en voeg geen extra narigheid toe, maar kijk daarentegen nuchter en oprecht naar je gevoelens en wees een beetje geduldig met jezelf.

Stap 2: Daglicht doet wonderen

Ga overdag regelmatig naar buiten
Wanneer je een baan hebt en ook voor je gezin zorgt, dan valt het niet mee om overdag tijd vrij te maken voor een gezonde wandeling in natuurlijk licht. Toch is bewegen in daglicht een essentiële voorwaarde om de negatieve effecten van je winterdip te kunnen verminderen. Het daglicht ondersteunt je natuurlijke bio-ritme en levert gezonde UV-straling, waardoor je lichaam vitamine D kan aanmaken. Wandelen of hardlopen zorgt voor de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon, waardoor je je ook emotioneel weer een stuk lekkerder voelt. Bewegen in natuurlijk licht zorgt dus zowel mentaal als fysiek voor een goede ondersteuning en houdt je gezond en happy.

Stap 3: Een goede nachtrust is het halve werk

Wanneer je tussen 23.00 en 02.00 slaapt, geniet je van de diepste slaap en komen je hersenen en lichaam het meest tot rust. Als je gevoelig bent voor een winterdip, dan is het raadzaam om optimaal gebruik te maken van deze slaap-fase. Bereid je lichaam hierop door de volgende drie stappen te volgen:

  • Stop met computeren, tv kijken of berichten op je smartphone checken. Het blauwe licht van de schermen verstoort je bioritme. De informatie, hoe leuk of interessant ook, zorgt voor extra hersenactiviteit, waardoor je een grote kans hebt om lastig in slaap te komen omdat je brein maar blijft malen.
  • Neem een warme douche om je lichaam te ontspannen. Geniet met aandacht van het warme water, zodat je focus daarop ligt in plaats van jezelf in negatieve gedachten te verliezen.
  • Noteer je successen van de dag in een speciaal notitieboekje voor het slapengaan. Het onderkennen van successen is een bewezen manier om onze hersenen in een positieve stand te zetten. Doe je dit elke avond opnieuw, dan went je brein aan die positieve input. Hierdoor zal het zelf op zoek gaan naar meer positiviteit.

Bron: Growing Mindfulness

(Visited 5 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief